Connect with us
Advertisement

Actualitate

Salariile de la Autoritatea de Supraveghere Financiară ar putea scădea, iar bugetul instituţiei ar putea fi asigurat de stat. Proiect la Camera Deputaților

Publicat

parlament Un deputat vrea ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să fie finanţată de la bugetul de stat, deoarece autofinanţarea actuală a instituţiei presupune ca banii să fie colectaţi din taxele impuse de aceeaşi autoritate. Totodată se propune ca Parlamentul să hotărască nivelul remunerării membrilor Consiliului ASF și a personalului angajat.

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost inițiată de deputatul neafiliat Daniel Vasile Oajdea, fiind înregistrată în data de 15 februarie la Camera Deputaților.

Deputatul propune ca ASF să fie finanțată integral din venituri bugetare. Totodată, bugetul de venituri şi cheltuieli ar urma să fi aprobat de Parlament, iar regulamentele de funcţionare pentru angajaţi vor fi decise de Consiliul ASF. Indemnizaţiile membrilor acestui Consiliu vor fi decise de Parlament, nu de ei înşişi, aşa cum este acum prevăzut în documentele de funcţionare.

Potrivit inițiatorului, prevederea legislativă prin care ASF, instituție de interes public, se finanțează din cote, tarife și taxe aplicate entităților pe care le autorizează, reglementează și supraveghează este incorectă.

„Creeză un conflict între obiectivul declarat și tendința legitimă (în aceste condiții) de a crește veniturile proprii (care reprezintă bugetul ASF). De aceea, veniturile ASF nu trebuie să aibă legătură cu sumele colectate prin efectul legii. Aceste taxe trebuie să meargă direct către bugetul de stat, iar membrii și angajații ASF să fie remunerați după importanța muncii, la fel ca ceilalți bugetari. Corect este ca în cadrul bugetului aprobat de Parlament, ASF să-şi recompenseze angajaţii în raport cu performanţa, pe baza unor criterii obiective şi transparente. Este incorect să colecteze prin efectul legii bani la bugetul instituţiei, iar apoi să-i cheltuie, considerând că este meritul lor”, se afirmă în expunerea de motive a proiectului.

Parlamentarul consideră că venitul lunar (cumulat) al personalului angajat sau care face parte din structurile de conducere ASF să fie cel mult egal cu indemnizația încasată de un parlamentar. Acesta amintește că ASF se numără printre instituțiile de interes public din țară cu cei mai bine plătiți angajați, cu salarii uriașe de ordinul zecilor de mii de euro.

„ASF nu își sporește veniturile pentru că a introdus pe piață un produs nou, competitiv și apreciat, ASF își crește veniturile proprii proporțional cu creșterea valorii polițelor”, se mai transmite în expunerea de motive.

Potrivit inițiatorului, piaţa asigurărilor, pe care ASF ar trebui să o supravegheze, e un adevărat paradox.

„În România, preţul poliţelor de asigurare RCA este din ce în ce mai scump, în timp ce procesul de despăgubire devine din ce în ce mai dificil. Tot mai mulţi posesori de autoturisme se plâng de faptul că trebuie să aştepte câteva luni pentru a li se deconta reparaţia autoturismelor“, mai transmite deputatul, în expunerea de motive.

sursa: cdep.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement