Connect with us
Publicitate

Actualitate

Salariile pentru jumătate dintre bugetari vor creşte, în medie, cu 5% din luna august. Precizări de la Guvern

Publicat

palatul victoria guvern De la 1 august, salariile a circa jumătate din bugetari vor creşte în medie cu 5%, ca urmare a aplicării OG privind echilibrarea salariilor bugetarilor, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Pentru unele categorii de bugetari, majorarile ar putea fi mai consistente. De exemplu, în cazul asistenţilor sociali s-ar putea ajunge la creşteri de până la 20%.

Datele de majorare se vor raporta la un salariu minim de 1.250 lei, cât va fi de la 1 mai 2016, în urma unei noi creşteri.

Impactul bugetar ar putea fi de circa 500 de milioane de lei în 2016, în acest context, potrivit lui Suciu. Pentru 2017 a fost calculat un impact bugetar de 1,5 miliarde lei net (2,3 miliarde lei brut).

„Avem 24 de clase salariale care s-au suprapus. Prin Ordonanţa de Urgenţă, depăşim acest handicap şi această problema”, a spus Suciu.

Potrivit acestuia, difuncţionalităţile apar mai ales la nivelul salariilor mici. De aceea, modificările vor fi facute „undeva pe la jumătatea claselor de salarizare”. De asemenea, vor fi eliminate situaţiile în care pentru munca egală se aplică salarizări diferite.

“Astăzi o să avem o primă discuţie pe un proiect de ordonanţă de urgenţă pe care ni-l putem asuma noi ca guvern şi care vine cu ideea unei corectări imediate a disfuncţionalităţilor care au venit pe fondul creşterii salariului minim şi a comprimării claselor salariale în jumătate inferioară a grilei de salarizare. Obiectivul este să aplicăm acest proiect de ordonanţă de urgenţă încă din a doua jumătate a acestui an şi în cursul anului viitor. Vom veni cu o mobilizare bugetară pe care ne-o putem asuma din a doua jumătate a acestui an şi pentru 2017, care va avea ca obiectiv o corectare a acestor disfuncţionalităţi salariale, care au dus la suprapuneri de salarii între clasele salariale de jos şi care vor corecta şi o parte din problemele care apar acolo unde în aceeaşi categorie de funcţionari, cu aceleaşi responsabilităţi putem avea salarii diferite pentru că oamenii au fost recrutaţi în perioade diferite.

Vom veni cu această primă corectură, rezolvând astfel o problemă de echitate, dar şi de legalitate, pentru că sunt situaţii în care funcţionari care asumând aceeaşi responsabilitate au salarii diferite, merg în justiţie şi câştigă tocmai pentru că e o abordare aşa cum se dau salariile astăzi, una incorectă.

Vom corecta o parte din aceste probleme, mai ales pe partea de categorii salariale din jumătatea inferioară a grilei de salarizare. Astăzi vom avea o primă discuţie pe acest proiect de ordonanţă pe care Ministerul Muncii l-a pregătit în coordonare cu Ministerul de Finanţe şi cu Cancelaria, cu obiectivul de a-l adopta săptămâna viitoare după discuţii pe care doamna ministru le va avea încă începând de astăzi cu partenerii sociali, cu sindicatele”, a declarat premierul Dacian Cioloş, la începutul şedinţei de guvern de miercuri.

“O a doua abordare cu care vom veni, complementară acestui proiect de ordonanţă, este un proiect de lege pe care vreau să-l punem doar în dezbatere publică, un proiect de lege care să vină cu o abordare multianuală, din 2018 încolo, în ideea de a evolua spre o salarizare unitară pe care s-o gândim şi în corelare cu reforma administraţiei publice pe care o pregătim, o reformă a administraţiei publice fără un sistem de salarizare clar şi adaptat nu va fi eficientă. Îmi dau seama că din punct de vedere politic va fi dificil să avem o decizie pe o astfel de abordare multianuală în cursul acestui an. Dar cred că este de datoria noastră să venim cel puţin cu propunerea şi să propunem dezbaterii publice un astfel de proiect, care să fie în coerenţă, cum am spus, şi cu reforma administraţiei.

Şi acest proiect de lege în dezbatere publică o să-l discutăm în guvern în perioada imediat următoare, după care o să începem dezbaterile cu sindicatele şi cu societatea civilă.

Cele două abordări se leagă, propunem această ordonanţă pentru a acoperi, deci a doua jumătate a acestui an şi 2017 în ideea că un proiect de lege care să aibă o abordare multianuală probabil că nu va avea un efect înainte de 2018 şi atunci până în 2018 venim cu corecturile şi cu rezolvarea acestor inechităţi prin ceea ce ne putem permite din punct de vedere al bugetului. Astăzi o să discutăm acest proiect de ordonanţă cu obiectivul de a-l adopta săptămâna viitoare, oricum după discuţii cu partenerii sociali, în aşa fel încât el să poată să fie aplicabil din a doua jumătate a acestui an”, a completat premierul.

surse: gov.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate