Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Salariile și pensiile cresc, dar rămân printre cele mai mici din Europa. Unul din cinci români trăiesc în sărăcie


Publicat

baniSalariile şi pensiile românilor au crescut în ultimii ani, dar suntem în continuare la coada Europei în privinţa veniturilor. Salariul minim pe economie aproape s-a dublat în patru ani. A crescut şi salariul mediu net, iar pensia medie este mai mare cu aproape 150 de lei. Chiar şi aşa, o treime din populaţie are lipsuri materiale severe, iar unul din cinci români trăieşte în sărăcie. Mai mult, în timp ce mulţi abia îşi duc traiul de pe o zi pe alta, există câţiva care „şi-au tras partea leului” şi câştigă lunar, din salariu sau pensie, zeci de mii de lei.

În ultimii patru ani, salariul minim brut din România aproape s-a dublat, însă fără o legătură directă cu economia, spun experţii.

Venitul minim a început sa crească constant din 2013, când a urcat de la 700 la 750 de lei. Până în vara anului trecut a fost majorat de două ori pe an, în ianuarie şi iulie şi a ajuns la 1.050 de lei. O altă creştere importantă a venit în mai 2016, iar acum a ajuns la 1.250 de lei brut. Adică 925 de lei net.

Vezi și Cum poți să CUMPERI VECHIMEA în MUNCĂ. Costă 15.500 de lei pe cinci ani. Condiţii şi model de calcul de la Casa de Pensii

În ciuda majorărilor, românii sunt în continuare penultimii în topul european al venitului minim, mai ales din perspectiva puterii de cumpărare.

Ţara noastră are al doilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană, cu 277 de euro. Suntem devansaţi de Ungaria, Cehia şi Lituania şi stăm mai bine doar decât Bulgaria. Aşa că diferenţa faţă de vestul Europei este în continuare uriaşă.

Cel mai mare venit minim este în Luxemburg, de 1.923 de euro brut. Urmează Belgia, Olanda, Germania şi Irlanda, cu salarii de aproape 1500 de euro.

De fapt, cu toate creşterile, aproape o treime dintre salariaţii români trăiesc de pe o zi pe alta.

Din păcate, nu acoperă costurile vieţii pentru lucrătorii care sunt plătiţi pe salariul minim şi România continuă să fie în fruntea Europei în ceea ce priveşte procentul de salariaţi aflaţi în risc de sărăcie. Deci avem salariaţi săraci, a explicat președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

Acest lucru se vede şi în statistici.

Cifrele oficiale arată că unul din cinci români suferă de sărăcie relativă, adică are un venit anual mai mic de 60 la sută din venitul mediu pe economie. În acelaşi timp, unul din trei români suferă de lipsuri materiale severe, adică nu îşi permite lucrurile esenţiale unui trai decent.

Odată cu salariul minim a crescut şi cel mediu net. Dacă în 2012, un român câştiga, în medie, 1.507 lei, anul acesta, salariul mediu net a ajuns la 2.076 lei.

De asemenea, există diferenţe foarte mari în funcţie de regiune. În judeţele Timiş, Cluj, Braşov sau Argeş, salariul mediu net depăşeşte 2.400 de lei. Dar în Harghita, Maramureş, Neamţ sau Vaslui se opreşte la 1.500 de lei. Doar în Bucureşti se apropie de 2.700 de lei.

Diferenţele nu se opresc aici. Salariile din mediul privat au crescut cu 12 la sută, în timp ce la stat, majorările au fost duble. Cele mai importante au fost obţinute în Educaţie şi Sănătate, după greve şi proteste în stradă. În cazul funcţionarilor publici aproape că nu s-a schimbat nimic. Cei mai mulţi abia trec de salariul minim, dar în zeci de instituţii ale statului, salariile celor cu funcţii de conducere au explodat.

Salarii mărite substanţial au primit şi angajaţii din administraţia prezidenţială, Guvern şi unele ministere. Iar legea salarizării unitare care să regleze aceste situaţii încă nu există.

Mult mai puţin au crescut, în schimb, pensiile. Şi asta pentru că vorbim mai ales de o indexare cu rata inflaţiei. Dacă în 2012 pensia medie din România era de 778 de lei, în 2014 a crescut la 845 de lei şi la 930 de lei anul acesta.

România este şi la acest capitol printre codaşii Uniunii Europene. Cu precizarea că nivelul pensiilor diferă sensibil de la un judeţ la altul.

Anul trecut, diferenţa între cea mai mare şi cea mai mică pensie medie din România a depăşit 400 de lei. În Bucureşti, pensia medie a ajuns la 1.122 de lei, în timp ce la polul opus este judeţul Giurgiu, cu 711 lei.

În schimb, discuţii aprige au născut pensiile speciale pentru parlamentari, primari şi şefi de consilii judeţene, magistraţi, aviatori sau unele categorii de militari.

În prezent, un salariat susţine venitul a 1,2 pensionari. Iar estimările arată că până în 2030, raportul va fi de un angajat la 2,5 pensionari. Ceea ce ar putea duce la prăbuşirea sistemului, atrag atenţia specialiştii.

sursa: digi24.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO ACCIDENT GRAV la Șugag: Un camion cu lemne s-a răsturnat. O persoană încarcerată

Publicat

Un accident grav s-a petrecut vineri seara, în jurul orei 22.30, în localitatea Șugag din județul Alba. 

Potrivit primelor informații de la fața locului, transmise de salvatorii de la ISU Alba, un camion cu lemne s-a răsturnat.

La fața locului au intervenit pompierii militari din Sebeș. În urma accidentului o persoană a rămas încarcerată între fiarele camionului. De asemenea, alte două persoane au fost rănite.

Știre în curs de actualizare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Ajutor de stat pentru hoteluri, restaurante și agenții de turism. Cum se calculează suma aprobată de Guvern

Publicat

Ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa a fost adoptată în şedinţa de guvern de vineri, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Au fost adoptate câteva proiecte de ordonanţă de urgenţă şi hotărâri foarte aşteptate în domeniul economic, mai ales în ceea ce priveşte persoanele afectate de efectele economice ale pandemiei de COVID-19.

Astfel, a fost prelungită măsura şomajului tehnic şi a fost flexibilizat programul de muncă numit Kurzarbeit, până la 30 iunie 2021.

Cum se calculează ajutorul pentru compensarea pierderilor

De asemenea a fost adoptată ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa, în cuantum de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri din 2020 faţă de cea înregistrată în 2019″, a arătat Dancă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Guvern.

Actul normativ privind ajutorul de stat pentru HoReCa a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei, după ce în şedinţa din 28 noiembrie a fost analizat în primă lectură

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Daniela Nicolescu, a solicitat la începutul şedinţei de Guvern introducerea pe ordinea de zi suplimentară a actului normativ cu privire la acest ajutor de stat pentru HoReCa.

„Vreau să cer pe lista suplimentară pe ordinea de zi ordonanţa de urgenţă care se referă la HoReCa şi la agenţiile de turism. Le vom da printr-o schemă de ajutor 20% din pierderea pe care au avut-o, diferenţa între cifra de afaceri 2020-2019. Am avut-o în primă lectură, acum am avizele”, a spus Nicolescu.

Ea a solicitat, de asemenea, introducerea pe ordinea de zi a unui memorandum privind acordarea unui ajutor de stat din fonduri naţionale pentru întreprinderi a căror activitate a fost suspendată temporar şi a unei hotărâri pentru aprobarea atestării unor localităţi ca staţiuni turistice de interes local. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii vor putea dobândi competențe de cultură media în liceu. Proiect în unitățile-pilot din învățământ anunțat de MEC

Publicat

Liceeni vor putea dobândi competențe media din școală. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță un proiect ce va fi aplicat din 2021 și presupune introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”.

Cel puțin 480 de cadre didactice de Limba și literatura română vor fi formate pentru a preda competențe media și va fi deschisă o platformă de educație media pentru profesori și elevi.

Ministerul Educației și Cercetării și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au anunțat vineri parteneriatul prin care elevii de liceu din România vor dobândi competențe media, ”indispensabile într-un context în care interacțiunea cu informația, și, implicit, cu dezinformarea, a devenit parte dominantă a vieții de zi cu zi și a procesului de învățare”, potrivit MEC.

Ministerul Educației transmite că un prim pas al acestei colaborări îl reprezintă introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, dezvoltat de CJI, în proiectul de testare a unor noi competențe, conținuturi și metode de învățare, în cadrul unităților de învățământ liceal cu statut de școală-pilot, proiect ce va deveni operațional din anul 2021.

Protocolul presupune:

– implementarea unui modul de învățare extracurricular în domeniul educației media pentru copii și tineri

– minim 480 de cadre didactice de Limba și literatura română, care predau la nivel liceal, vor fi formate și certificate printr-un program conceput în acest scop

– instruirea în domeniul media a inspectorilor școlari pentru Limba și literatura română prin organizarea a trei sesiuni/ateliere regionale de profil

– operaționalizarea unei platforme de educație media pentru profesori și elevi, care să includă instrumente de formare, asistență, monitorizare/raportare și evaluare în sistem online

– un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului, în contextul educației media.

„Școala este locul în care se pun bazele noii generații de cetățeni, iar educatorii sunt primii care dau formă viitorului. Un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să îi ajute să fie cetățeni informați și responsabili. Sunt convinsă că profesionalismul experților din Ministerul Educației, implicarea profesorilor și experiența CJI vor contribui la îndeplinirea obiectivelor acestui program”, a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul educației și cercetării.

„La fel cum elementele de educație rutieră erau inserate în ore, când copiii mergeau la școală, așa sunt acum vitale conceptele de educație media, care să îi ajute pe elevi să fie în siguranță în fața asaltului de informații falsificate, cu potențial dăunător. În ultimii patru ani, CJI a dezvoltat și testat la scară mică un model sustenabil de intervenție pentru construirea competențelor media pentru elevii de liceu, atât prin formarea și sprijinirea profesorilor de limba și literatura română pentru a include elemente de educație media în activitatea curentă la clasă, cât și prin activitățile de formare pentru liceeni, realizate de experții CJI”, a declarat Cristina Lupu, directorul executiv al CJI.

Prin programul „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, elevii dobândesc abilități de gândire critică, care le permit să distingă faptele de opinii, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze într-un mod responsabil cu rețelele sociale. Programul se înscrie în aria generală Media and Information Literacy (MIL), așa cum este descrisă de UNESCO, și în prioritățile Comisiei Europene, așa cum sunt ele formulate în DIRECTIVA (UE) 2018/1808 – Directiva serviciilor mass-media audiovizuale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mai multe persoane înșelate prin metoda ”șmen” la Alba Iulia. Cum poți să rămâi fără bani în cateva secunde

Publicat

bani inselaciune

Un bărbat a fost trimis în judecată după ce a înșelat mai multe persoane, în Alba Iulia, prin metoda ”șmen”. Faptele pentru care bărbatul a fost trimis în judecată s-au petrecut pe 3 martie și pe 16 septembrie 2020.

Metoda șemn este o forma de înșelătorie practicata pe stradă și deși în teorie pare simplă, în practică necesită foarte multă desxteritate. 

Ce s-a întâmplat

Potrivit procurorilor, la data de 03 martie, în jurul orei 15:30, în timp ce se afla în apropierea unei bănci de pe bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, bărbatul în cauză  a indus în eroare persoana vătămată prin aceea că i-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei și, profitând de neatenția acesteia, și-a însușit suma de 190 de lei.

De asemenea, la data de 16 septembrie, tot în Alba Iulia bărbatul a indus în eroare alte două persoane.Mai exact le-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei, ocazie cu care, profitând de neatenția acestora, și-a însușit o parte din bani (190 de lei de la prima persoană și 210 de la cea de a doua, au mai transmis anchetatorii pentru alba24.ro

Ce este metoda ”șmen”

Metoda este folosită de zeci de ani pe teritoriul României, chiar din timpul perioadei comuniste, pe atunci fiind practicată de cei care schimbau valută.

Metoda presupune solicitarea de schimbare a unor bancnote în cupiură mai mică/mare sau efectuarea unui schimb valutar. Ulterior acestui schimb, folosindu-se de diferite pretexte, făpturitorul solicită suma de bani înapoi, distrage atenția victimei, sustrage („rupe”) o parte din bancnote și restituie restul sumei de bani persoanei vătămate, care nu o mai verifică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate