Connect with us
Advertisement

Actualitate

Salariile și pensiile cresc, dar rămân printre cele mai mici din Europa. Unul din cinci români trăiesc în sărăcie

Publicat

Salariile şi pensiile românilor au crescut în ultimii ani, dar suntem în continuare la coada Europei în privinţa veniturilor. Salariul minim pe economie aproape s-a dublat în patru ani.

A crescut şi salariul mediu net, iar pensia medie este mai mare cu aproape 150 de lei.

Vezi și Mii de pensionari români s-au mutat în străinătate. Cum poți să renunți la pensia din România pentru cea din alt stat UE

Chiar şi aşa, o treime din populaţie are lipsuri materiale severe, iar unul din cinci români trăieşte în sărăcie. Mai mult, în timp ce mulţi abia îşi duc traiul de pe o zi pe alta, există câţiva care „şi-au tras partea leului” şi câştigă lunar, din salariu sau pensie, zeci de mii de lei.

În ultimii patru ani, salariul minim brut din România aproape s-a dublat, însă fără o legătură directă cu economia, spun experţii.

Venitul minim a început sa crească constant din 2013, când a urcat de la 700 la 750 de lei. Până în vara anului trecut a fost majorat de două ori pe an, în ianuarie şi iulie şi a ajuns la 1.050 de lei. O altă creştere importantă a venit în mai 2016, iar acum a ajuns la 1.250 de lei brut. Adică 925 de lei net.

Vezi și Cum poți să CUMPERI VECHIMEA în MUNCĂ. Costă 15.500 de lei pe cinci ani. Condiţii şi model de calcul de la Casa de Pensii

În ciuda majorărilor, românii sunt în continuare penultimii în topul european al venitului minim, mai ales din perspectiva puterii de cumpărare.

Ţara noastră are al doilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană, cu 277 de euro. Suntem devansaţi de Ungaria, Cehia şi Lituania şi stăm mai bine doar decât Bulgaria. Aşa că diferenţa faţă de vestul Europei este în continuare uriaşă.

Cel mai mare venit minim este în Luxemburg, de 1.923 de euro brut. Urmează Belgia, Olanda, Germania şi Irlanda, cu salarii de aproape 1500 de euro.

De fapt, cu toate creşterile, aproape o treime dintre salariaţii români trăiesc de pe o zi pe alta.

Din păcate, nu acoperă costurile vieţii pentru lucrătorii care sunt plătiţi pe salariul minim şi România continuă să fie în fruntea Europei în ceea ce priveşte procentul de salariaţi aflaţi în risc de sărăcie. Deci avem salariaţi săraci, a explicat președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

Acest lucru se vede şi în statistici.

Cifrele oficiale arată că unul din cinci români suferă de sărăcie relativă, adică are un venit anual mai mic de 60 la sută din venitul mediu pe economie. În acelaşi timp, unul din trei români suferă de lipsuri materiale severe, adică nu îşi permite lucrurile esenţiale unui trai decent.

Odată cu salariul minim a crescut şi cel mediu net. Dacă în 2012, un român câştiga, în medie, 1.507 lei, anul acesta, salariul mediu net a ajuns la 2.076 lei.

De asemenea, există diferenţe foarte mari în funcţie de regiune. În judeţele Timiş, Cluj, Braşov sau Argeş, salariul mediu net depăşeşte 2.400 de lei. Dar în Harghita, Maramureş, Neamţ sau Vaslui se opreşte la 1.500 de lei. Doar în Bucureşti se apropie de 2.700 de lei.

Diferenţele nu se opresc aici. Salariile din mediul privat au crescut cu 12 la sută, în timp ce la stat, majorările au fost duble. Cele mai importante au fost obţinute în Educaţie şi Sănătate, după greve şi proteste în stradă. În cazul funcţionarilor publici aproape că nu s-a schimbat nimic. Cei mai mulţi abia trec de salariul minim, dar în zeci de instituţii ale statului, salariile celor cu funcţii de conducere au explodat.

Salarii mărite substanţial au primit şi angajaţii din administraţia prezidenţială, Guvern şi unele ministere. Iar legea salarizării unitare care să regleze aceste situaţii încă nu există.

Mult mai puţin au crescut, în schimb, pensiile. Şi asta pentru că vorbim mai ales de o indexare cu rata inflaţiei. Dacă în 2012 pensia medie din România era de 778 de lei, în 2014 a crescut la 845 de lei şi la 930 de lei anul acesta.

România este şi la acest capitol printre codaşii Uniunii Europene. Cu precizarea că nivelul pensiilor diferă sensibil de la un judeţ la altul.

Anul trecut, diferenţa între cea mai mare şi cea mai mică pensie medie din România a depăşit 400 de lei. În Bucureşti, pensia medie a ajuns la 1.122 de lei, în timp ce la polul opus este judeţul Giurgiu, cu 711 lei.

În schimb, discuţii aprige au născut pensiile speciale pentru parlamentari, primari şi şefi de consilii judeţene, magistraţi, aviatori sau unele categorii de militari.

În prezent, un salariat susţine venitul a 1,2 pensionari. Iar estimările arată că până în 2030, raportul va fi de un angajat la 2,5 pensionari. Ceea ce ar putea duce la prăbuşirea sistemului, atrag atenţia specialiştii.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement