EDUCAȚIE
Salarizarea profesorilor în funcție de criterii de performanță. Ce variante ia în calcul Ministerul Educației
Salarizarea profesorilor în funcție de criterii de performanță. Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut precizări despre modalitatea în care se va face corelarea salariilor profesorilor cu performanța.
Potrivit ministrului Educației, în proiectul de asistență tehnică cu experții de la OCDE este inclusă „această componentă a carierei didactice și a salarizării bazate pe indicatori, inclusiv de performanță.”
Ministrul spune că experții OCDE, la o primă discuție pe acest subiect, ”ne-au spus că sistemele care salarizează diferit, în funcție de performanță, de regulă, o fac cu bonusuri salariale condiționate de performanță”, potrivit edupedu.ro.
„Pentru astfel de bonusuri, noi avem un sistem, se numește de gradație de merit, cu niște criterii, avem în lege un alt sistem, și anume fondul de 2% din fondul salarial la dispoziția directorului, care va fi o altă sursă de stimulare a celor cu performanțe ridicate”, a mai spus Ligia Deca.
Salarizarea profesorilor în funcție de criterii de performanță
Ministrul Educației a vorbit despre soluții multicriteriale pentru performanță. Spune că se vor identifica soluții multicriteriale, de promovare a performanței.
Aceste soluții vor fi găsite ”împreună cu cei din sistemul de învățământ și împreună cu experții internaționali.
”În mod normal, aceste performanțe se constată oricum la evaluare anuală și la inspecții. Cred că depinde de noi, toți cei din sistem, ca aceste instrumente să fie folosite.
Dacă ele trebuie îmbunătățite – sigur, împreună cu cei din sistemul de învățământ și împreună cu experții internațional – vom găsi niște soluții multicriteriale, în așa fel încât, într-adevăr, să promovăm performanța”, a declarat Deca.
Reamintim că, după publicarea rezultatelor testării PISA 2022, premierul Marcel Ciolacu a declarat că simpla creștere a salariilor profesorilor, fără introducerea unor criterii de performanță, nu va duce la îmbunătățirea calității educației. Acesta i-a cerut ministrului Educației, Ligia Deca, să propună criterii de performanță în educație.
De, asemenea, în ianuarie, premierul a declarat că ”nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
pilu
joi, 08.02.2024 at 17:29
Da ce, numai profesorii au criterii de performanţă ? Trântorii din adminstraţie sunt scutiţi ?
Mark
joi, 08.02.2024 at 21:42
Exactly. How about performance bonuses for the politicians in Bucharest? For instance, we start by reducing ALL of your salaries by 25%. Then, every 3 months there will be an on-line voting platform by the people. 5 star ratings system for each of you politicians. Every 3 months you will be reviewed. Whatever your rating is for those months, that’s how much you get back. Each star is worth 5%. Just like an Amazon review. 4 times a year, you can get this bonus. It’s up to you, if you want to do better or not.
Livia
vineri, 09.02.2024 at 06:57
Salariul de merit e pentru cine vrea. Gradul 1 dupa performantă când se evalueaza? La doctori s-a gasit modalitatea.
D N
vineri, 09.02.2024 at 07:05
Profesorii au demult criterii de performanță : Gradația de merit !
Daniela
vineri, 09.02.2024 at 10:43
Omul e mereu subiectiv.Un criteriu care nu poate fi măsurat el însuși, corect,,nu este obiectiv.
Din punctul meu de vedere evaluarea prin puncte pentru munci efective în timpul liber trebuie sa dispară.Pentru munca se acorda bani.
Gradația de merit trebuie sa dispară în contextul primirii bonusurilor,lucru corect.
Referitor la ideea răsplătiți unui profesor cu n olimpici e o aberație.Invatamantul este de masa.Nu toți au aspirații pentru performante .Unul care face performanta este înzestrat și de natura.Performanta trebuie discutata separat.
Daniela
vineri, 09.02.2024 at 10:58
Ca sa evaluezi un profesor în funcție de un examen final al elevilor,trebuie sa ai în fata o evaluare la început de ciclu prin examene la aceleași discipline,cu aceeași itemi,eliminând alți factori (unii elevi parcurg ciclul liceal doar pentru diverse oportunitati)
Bacalaureatul trebuie sa fie doar un examen de sfârșit de ciclu,nu un concurs,în contextul în care facultățile ar organiza examene.
Paula
vineri, 09.02.2024 at 18:07
Oare sunt luate în calcul și cadourile pe care le primesc ? nu s a renunțat deloc la aceste practici comuniste.Faceti un calcul 200 lei /copil si sunt in clasă 25 – 27 copii.Faceti un calcul cat primeste in plic acesta , cam de 3 ori pe an, mai plătește cineva așa, vorbim de oras
Mariuta
vineri, 09.02.2024 at 18:47
Performanta nu poate fi stabilita fel pentru în profesor care are elevi întrați cu 2 la liceu și pentru unul care are elevi întrați cu 8 sau 9.
Punct.
Exista performanta în gradații, care din păcate se dau pe hirtii nu pe rezultate.Si xare din păcate se taie dacă nu ești politic.
Florin Vicleanu
sâmbătă, 10.02.2024 at 07:55
Un criteriu bun pt salarizarea profesorilor este nota pe care o obține la examenul de titularizare înmulțit cu un coeficient stabilit de cei în drept. Adică,anul acesta a luat 7,7×…=…Foarte simplu,si se repeta an de an.
Maria N.
duminică, 11.02.2024 at 21:05
Au mai găsit o modalitate de a-și plăti oamenii cu competențe de partid. Până acum a fost numai gradația de merit, luată de 30 de ani de aceiași ,,supuși”, spionii din școli. Care nu se evidențiază cu nimic în afara dosarului cu șină plin de nimicuri, depus la inspectorate. Bine că indemnizația de doctorat au tăiat-o. E nevoie de activități suplimentare și de o evaluare lunară, de raportare nu știm la ce. Pentru gradația de merit a găștii de mediocri din partid nu e nevoie de nicio monitorizare. Abonații la acest sistem de plată nu au nevoie de nicio atribuție suplimentară. Rușine!