Eveniment
Sâmbătă, 31 mai: 10 ani de Principia – muzeul din inima castrului roman Apulum. Ghidaje gratuite, tort și surprize. PROGRAM

Sâmbătă, 31 mai, sunt aniversați 10 ani de la deschiderea muzeului Principia din inima Cetății Alba Iulia. Vizitatorii vor avea acces gratuit la muzeu, vor fi oferite tururi ghidate gratuite la obiectivele romane din cetate și nu în ultimul rând, organizatorii au pregătit un ”tort cât o centurie”.
Sunt 10 ani de când Principia, un muzeu de nota 10, îi primește cu porțile deschise pe toți cei care doresc să pășească pe urmele celor mai buni legionari romani care au trăit în anticul Apulum.
Principia Castrului Legiunii a XIII-a Gemina cunoaște noi zile de glorie, după aproape două milenii de când Împăratul Traian decidea stabilirea unei legiuni romane pe teritoriul actualului oraș Alba Iulia, transmit organizatorii.
10 ani de Principia. Repere din programul evenimentului
”Sâmbătă, 31 mai 2025, vă invităm – cu mic, cu mare – să sărbătorim împreună!
Vă așteptăm cu:
- intrare gratuită în Muzeul Principia, pe toată durata zilei
- două tururi ghidate gratuite la obiectivele romane din Cetatea Alba Iulia, cu centurionul Caius Cassius Proculeianus; plecarea se face din fața Muzeului Principia, la ora 12.00 și la ora 15.00
- Toooort și cărți poștale aniversare! Probabil, cu asta trebuia să începem… Da, un tort cât o centurie, pe care vrem să îl împărțim cu toți prietenii noștri. Și cu dușmanii, dacă este cazul. De ziua noastră, nu tratăm pe nimeni diferit: primul venit, primul servit! Pont: e tort din acela buuuun, de la Popelini, sponsorul nostru generos pentru aniversare, așa că nu așteptați să vină ora prânzului. O fi tortul cât o centurie, dar sigur se va termina rapid!
Veniți la aniversarea noastră! Vrem să ne bucurăm, împreună, de o zi memorabilă!”, este mesajul Muzeului Palatul Principilor.
10 ani de Principia. Muzeu amenajat din economii
Organizatorii evidențiază ce reprezintă Muzeul Principia, la 10 ani de existență.
” Cu siguranță, acest spațiu muzeal este un câștig pentru Alba Iulia din punct de vedere turistic, cultural, istoric, dar și financiar.
Primul câștig a fost cel istoric, ca urmare a descoperirilor extrem de importante făcute pe teritoriul fostului Castru Roman Apulum, actuala Cetate Alba Carolina.
Clădirea în care funcționează în prezent Muzeul Principia este, în sine, un câștig financiar, dat fiind faptul că aceasta a fost ridicată din economiile care s-au realizat în cadrul proiectelor cu finanțare europeană prin care s-au executat celelalte lucrări de amenajare a interiorului Cetății.
În total, Primăria Alba Iulia a economisit circa 16 milioane de lei, bani investiți ulterior în amenajarea unei clădiri moderne, având forma inspirată de cea a unei cărți deschise, cu pereți din sticlă și structură metalică, spațiul fiind climatizat pentru a asigura protejarea descoperirilor arheologice păstrate in situ, exact în locul unde au fost găsite”.
În Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Amplasat în Piața Cetății, Muzeul Principia este locul în care este valorificată turistic o parte din clădirea Principiei Castrului Roman de la Apulum.
Aici și-a avut sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada dominației romane.
Castrul Legiunii a XIII-a Gemina a fost inclus, în anul 2024, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind parte componentă a cluster-ului Apulum în cadrul bunului cultural serial „Frontierele Imperiului Roman – Dacia”.
Ce s-a păstrat din vechiul castru
Castrul Roman Apulum, al Legiunii a XIII-a Gemina, a fost amplasat în centrul actualei Cetăți Alba Carolina din Alba Iulia. Aceasta a fost construita pe ruinele și în jurul fortificației romane. Din vechiul castru, s-au păstrat zidurile clădirii comandamentului, clădire care se numea Principia, în vremea romanilor, precum și traseul unuia din drumurile principale din castru, Via Principalis, alături de ruinele Porții de Sud, actualmente reconstruită parțial.
Urmele clădirii Principia și ale drumului Via Principalis, alături de alte câteva artefacte, au fost descoperite în anul 2011, în urma săpăturilor arheologice din interiorul cetății. În urma acestor descoperiri, în perioada 2013-2014, a fost creat un muzeu de sit arheologic – Muzeul Principia.
Expoziția mai cuprinde, în curtea exterioară, un mic Lapidarium. Aici pot fi remarcate monumente romane dedicate de soldații Legiunii a XIII-a Gemina diferitelor divinități ale panteonului roman, precum și elemente de construcții (capiteluri, baze de coloane, coloane, blocuri de piatră), ce provin din cercetările recente sau mai vechi, efectuate în Castrul Roman Apulum.
Vizitatori din peste 70 de țări
În cei zece ani de când a fost deschis publicului, Muzeul Principia a fost vizitat de peste 172.000 de persoane, din care aproximativ 7%, adică peste 12.000 de vizitatori, au fost turiști străini.
Turiștii străini au venit din peste 70 de țări, din toate colțurile lumii, primele 10 țări care au ”trimis” cei mai mulți vizitatori în Muzeul Principia fiind, în această ordine: Germania, SUA, Polonia, Italia, Spania, Marea Britanie, Franța, Ungaria, Ucraina și Canada.
De la înființare și până în prezent, Muzeul Principia a devenit un spațiu cultural de referință în Alba Iulia, aici fiind organizate sute de evenimente culturale. Totodată, acesta este și un spațiu în care educația nonformală este promovată, prin atelierele organizate de personalul muzeului, dar și prin lecțiile de ”istorie vie” pe care le găzduiește deseori.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News