Eveniment
Sâmbătă în Festivalul de Teatru de la Alba Iulia: Florin Piersic Jr. în ”Tzuki și Tati” și Tertium Non Datur de Silviu Purcărete

Festivalul Internațional de Teatru ”Povești” începe în forță la Alba Iulia cu două spectacole foarte diferite atât în subiect, dar și în concepția lor. Însă sunt semnate de trei nume mari ale scenei românești.
Vorbim despre Florin Piersic Jr., Marius Bodochi și Silviu Purcărete.
Este vorba despre ”Tzuki și Tati” și ”Tertium Non Datur”.
”Tzuki și Tati” este o comedie în regia lui Florin Piersic Jr. la care se alătură pe scenă Marius Bodochi. Pe Marius Bodochi spectatorii din Alba Iulia l-au putut vedea în ”La câțiva oameni distanță de tine”, în regia lui Radu Afrim, în 2024.
”Tzuki și Tati”
„Întâi nu-ți dai seama cine e Tzuki și cine e Tati. Apoi, dintr-o formulă de adresare strecurată la un moment dat, afli că Tati e personajul mai în vârstă, deci devine limpede cine e Tzuki, numele indicând tacit și raporturile dintre simpaticii lor posesori.
Te gândești la o relație parentală, mai ales că în discuție apare, ca personaj absent, și Mama, dar replicile următoare te contrazic.
Surprizele continuă, întrețin suspansul și curiozitatea, le ațâță atât și așa cum e necesar pentru a te menține alături receptiv. Se vorbește despre oficierea unei căsătorii (ținutele elegante ale protagoniștilor o citează și nonverbal, și o întrebare legată de verighete strecurată în conversație), dar scriitura încă nu arată limpede cine cu cine se însoară.
O doză intenționată ce devine elementul cu miză al conflictului teatral. Linia centrală a narativității (Piersic jr. știe să spună o poveste comică, asezonând-o cu poante deștepte) are afluenți secundari care-o alimentează și-o fac spumoasă.”
”Tertium Non Datur”
Sacha Guitry (1885 – 1957) a fost un cunoscut actor francez de teatru și film, scenarist, regizor și autor de piese de teatru bulevardier. La 5 ani a apărut prima oară pe scenă și a început să scrie la 16 ani și jumătate. A fost un dramaturg prolific, opera sa cuprinzând 124 de piese.
Guitry a fost considerat un Molière modern, un etalon al scrisului.
Piesele scurte care compun spectacolul „Tertium non datur” (scrise între 1905 și 1939) sunt pline de fantezie și farmec, cu dialoguri picante, presărate cu inteligență și umor. Totul este fluid, lejer, iar a treia opțiune este posibilă – Tertium non datur. – Andrei și Andreea Grosu
Regia artistică: Silviu Purcărete
Texte de Sacha Guitry
Scenografia: Dragoș Buhagiar
Muzica originală: Vasile Șirli
Distribuţia: Pavel Bartoș, Ioan Batinaș, Vlad Bîrzanu, Claudiu Bleonț, Ioana Bugarin, Ruxandra Maniu, Ana Maria Moldovan, Meda Victor
Sursă foto: captură ecran YouTube.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News