Connect with us
Advertisement

Actualitate

„Let`s Do It Romania!”. Peste 200 de voluntari din Alba vor aduna saci cu deşeuri din şase zone din judeţ

Publicat

Sâmbătă, 28 septembrie, în judeţul Alba sute de voluntari vor face curăţenie în mai multe zone. Acţiunea face parte din proiectul „Let’s Do It, Romania!”, care presupune curăţarea deşeurilor din păduri, câmpii, malurile pârâurilor, marginea drumurilor, dar și din oraşe și comune. Tot în aceeaşi zi este sărbătorită Ziua Mondială a Curăţeniei.

În judeţul Alba acţiunea este desfăşurată de voluntarii din cadrul Centrului Judeţean a de Voluntariat. Unele dintre zonele în care şi anii trecuţi tinerii au făcut curăţenie vor trece din nou prin mâna voluntarilor, respectiv Partoş, malul râurilor Ampoi şi Mureş, şoseaua de centură.

În Alba Iulia, punctul de întâlnire a voluntarilor este în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, la ora 9.00. Acţiunea va dura aproximativ trei ore, în următoarele locaţii:

– zona Pădurii Schit de la Schitul Sfântul Lazăr până în Valea Popii  (două echipe, câte una din fiecare parte)

– perimetrul cuprins între străzile Cloşca şi Vasile Goldiş – cu începere de la ora 10.00

– malul râului Mureş, în zona Partoş

– malul râului Ampoi (zona dinspre Bărăbanţ)

– zona Cimitirului Eroilor

– şoseaua de centură a oraşului, în zona ieşirii către Drâmbar

– Parcul dendrologic

– perimetrul cuprins între strada Detunata şi Bulevardul Revoluţiei, cu (începere de la ora 10.00)

– Bulevardul Transilvaniei – Parcul Cetăţii – Şanţurile Cetăţii  (cu începere de la ora 10.00) – în această zonă vor acţiona elevi ai claselor  0-IV de la Şcoala Generală „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia însoţiţi de cadre didactice şi părinţi (aproximativ  60 persoane). Pentru aceştia, la ora 11.30, la Sala Unirii, organizatorii au pregătit un moment surpriza cu sprijinul  Legiunii a XIII-a Gemina – Apulum şi a Lupilor de fier ai Apoulonului.

Fiecare echipă va fi însoţită de catre voluntari ai Centrului Judeţean de Voluntariat Alba care vor coordona activitatea şi se vor asigura de respectarea normelor de protectie. Toţi cei care participă la eveniment ar trebui să fie îmbrăcaţi adecvat vremii şi activităţii. Pe întreaga durată a activităţilor sunt obligaţi să poate echipamentul de protecţie pe care l-au primit de la organizatori.

Transportul către şi dinspre locaţii este asigurat cu sprijinul STP Alba Iulia. Ridicarea sacilor rezultaţi şi transportul către baza de stocare vor fi asigurate de către Primăria Alba Iulia.

Campania se defăşoară şi în Bistra, Fărău, Aiud, Teiuş, Blaj, Stremţ, Poşaga, Şpring, Sebeş, Lancrăm, Cugir, Baia de Arieş, Loman, Oaşa, Arieşeni.  În aceste localităţi, acţiunea a fost posibilă cu sprijinul unităţilor şcolare, de unde provin majoritatea voluntarilor, dar şi a primăriilor care vor asigura colectarea sacilor rezultati şi voluntari.

Şi reprezentanţii Sistemului de Gospodărire al Apelor Alba se implică în acest proiect, prin identificarea locurilor care trebuie igienizate, stabilirea traseelor şi contactarea voluntarilor, distribuirea în teritoriu a materialelor specifice ecologizării (saci menajeri, mănuşi de unică folosinţă, unelte, etc.), luarea tuturor măsurilor preventive de securitate a muncii (accidente) şi munca voluntară.

Potrivit acestora, sacii cu deşeuri vor fi colectaţi în locuri prestabilite (aproape de drumuri de acces), urmând a fi transportaţi de către operatorii de salubritate şi primăriile de pe raza localităţilor igienizate sau, în cazurile excepţionale de către mijloacele de transport ale Sistemului de Gospodărire al Apelor Alba.

Pentru data de 28 septembrie, în toate zonele s-a stabilit ca ora 9.00, să fie ora de începere a activităţii.

Sistemului de Gospodărire al Apelor Alba intenţionează să fie prezentă în şase zone din judeţul Alba, situate pe cursuri de apă, lucrări de îndiguire, baraje sau acumulări. Au fost înscrişi 200 de voluntari (elevi, studenţi, membri ai organizaţiilor non-guvernamentale, beneficiari ai ajutorului social, angajaţi şi reprezentanţi ai administraţiilor publice locale, etc.), precum şi 50 de voluntari salariaţi proprii.

Obiectivul strategic al „Let`s Do It, Romania!” 2013 este creşterea procentului de reciclare al deşeurilor colectate la 40% din numărul de saci colectaţi, de la 35% în 2012, 26% în 2011 şi 17% în 2010. O noutate în acest an este obiectivul de a implica în curăţenie şi românii din diaspora, acolo unde acest lucru va fi posibil. Si în acest an, proiectul va beneficia de sprijinul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.

„Let’s Do It, Romania” este cel mai mare proiect de implicare socială din România, care îşi propune să responsabilizeze autorităţile şi cetăţenii în ceea ce priveşte gestiunea corectă a deşeurilor şi aplicarea legislaţiei de mediu. Proiectul îşi propune curăţarea arealelor naturale de pe teritoriul întregii ţări într-o singură zi, 28 septembrie 2013.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Tibi

    vineri, 27.09.2013 at 01:19

    Frumoasa actine, dar degeaba merg bietii copii sa ecologizeze. Daca oameni mari nu iau masuri. Asa cum cei de la circulatie stau cu radarul, asa trebuie sa stea si politia locala cu ochii pe cei ce arunca gunoiul in alte locuri decat cele amenajate. Sa vezi atunci cum invata „romanul” sa arunce la gunoi.

  2. Raul 89

    sâmbătă, 28.09.2013 at 11:43

    Jos militeni
    Jos Hava
    Jos Guvernul !
    Jos chioru, blonda si piticu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement