Connect with us
Publicitate

Actualitate

„Samsarii” care falsifică datele sau caracteristicile tehnice ale mașinilor ar putea primi pedepse cu închisoarea de la 2 la 5 ani. Proiectul, în dezbateri la Senat

Publicat

kilometraj Senatorii din Comisia pentru drepturile omului ar urma să discute  luni propunerea legislativă de completare a Codului Penal prin care se dorește introducerea pedepsei cu închisoarea de la 2 la 5 ani pentru vânzătorii de autoturisme care falsifică datele sau caracteristicile tehnice ale mașinilor. Potrivit inițiatorilor proiectului, prin modificarea datelor tehnice ale autovehiculelor este pusă în pericol siguranţa cumpărătorului şi nu numai.

Iniţiatorii proiectului de lege susțin că statul român trebuie să se implice mai mult în a stopa vânzarea autoturismelor la care s-au modificat elementele de identificare, s-a falsificat istoricul reviziilor şi al reparaţiilor şi, cel mai important, a fost redus numărul de kilometri afişat în bord.

„Aceşti supranumiţi samsari care cumpără maşini şi le vând ca şi o industrie până acum, nu au niciun fel de oprelişti în a măslui datele tehnice ale maşinilor. Se întâmplă că un cumpărător de bună credinţă cumpără un autovehicul care are în bord o sută de mii de kilometri şi el de falpt are cinci sute de mii de kilometri”, spune Alexandru Nazare, deputat PNL, iniţiator al legii.

Dincolo de paguba din buzunarul clientului, care plăteşte scump un hârb, mai grav e că samsarii pun în pericol siguranţa circulaţiei.

„Unul dintre fenomenele care a luat amploare în ultimii ani este cel al înstrăinării de autovehicule de către anumite persoane (samsari) fără a prezenta situaţia tehnică reală a acestora. Astfel, autovehicule cu diferite probleme tehnice ajung să circule pe drumurile publice, fără ca noul deţinător să cunoască acest fapt-generând un pericol la adresa siguranţei circulaţiei pe drumurile publice”, se precizeasză în expunerea de motive.

În ceea ce privește domeniul siguranţa circulaţiei, România se situează pe ultimele locuri în Europa. Potrivit statisticilor, în țara noastră se înregistrează 259 de accidente mortale la 10 miliarde pasageri-km, în comparaţie cu media UE care se cifrează la 61 de accidente. Cauzele sunt multiple: starea drumurilor, insuficienta pregătire a conducătorilor auto, starea tehnică a autovehiculelor.

Propunerea este centrată şi pe buna-credinţă a cumpărătorului/victimei. De aceea, fapta constituie infracţiune independent de conduita clientului păgubit (indiferent dacă acesta a dus sau nu maşina la tester).

Dacă legea va fi adoptată, cei prinşi cu minciuna vor risca între doi şi cinci ani de închisoare.

Guvernul a avizat negativ propunerea, pe motiv că actualul Cod penal este suficient de cuprinzător pentru a sancţiona astfel de cazuri.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate