Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Şantier arheologic la Alba Iulia, cu studenţi americani. Săpături pentru descoperirea unui templu dedicat zeului Mithras

Publicat

În apropierea Cetăţii Medievale Alba Iulia se desfăşoară lucrări arheologice în colaborare cu studenţi americani de la Universitatea Princeton pentru descoperirea integrală a templului dedicat zeului Mithras. Începute şi abandonate în 2008, săpăturile pe un teren proprietate privată, pe care iniţial urma să fie construit un hotel continuă în acest an, pe baza unui proiect iniţiat de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, în colaborare cu instituţia de învăţământ superior din SUA.

Potrivit informaţiilor oferite de directorul Muzeului Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, în acest proiect sunt implicaţi opt studenţi americani, un grup de masteranzi şi arheologi din Cluj-Napoca şi, nu în ultimul rând, specialişti de la instituţia muzeală din oraş. Lucrările continuă pe un teren aflat în apropierea fostului sediul al „Proiect Alba” SA, pe care au mai fost executate săpături în anul 2008, moment în care a fost descoperită prezenţa templului vechi de aproape 2000 de ani dedicat zeului Mithras, divinitate de origine persană, dar care a avut adepţi şi din Imperiul Roman.

La momentul respectiv, reprezentanţii Muzeului anunţau că templul, datând cel mai probabil din prima jumătate a secolului al II-lea d.Hr., era foarte bine conservat. S-au păstrat ziduri şi inscripţii dedicate lui Mithras sau celor doi „însoţitori” ai săi.

Specialiştii au descoperit obiectivul în timpul descărcării de sarcină arheologică a terenului pe care un investitor dorea să construiască un hotel. Iniţial, patronul avea în plan să conserve “in situ” acest templu, la subsolul clădirii, pentru a putea fi vizitat.

O descoperire similară a fost făcută în perioada construcţiei Catedralei Reîntregirii Neamului (1921-1922), când, în urma lucrărilor, a fost găsit un sanctuar dedicat zeului Mithras şi 40 de plăci votive.

Mithras este considerat zeul luminii, al sincerităţii şi al loialităţii în mitologia persană.  Potrivit unor legende, acesta s-a născut dintr-o piatră sau dintr-o peșteră în ziua de 25 decembrie, când păstorii din ținut au venit să i se închine. El s-a luptat cu soarele și a capturat taurul divin, din al cărui sânge au apărut toate plantele și animalele folositoare omului. Era o divinitate de prim rang în Iranul arhaic. Îi erau consacrate ca simbol și emblemă crizantemele, trandafirii și era zeul suprem al oștirilor.

La inițiere novicele era adus în mod ritual legat la ochi și de mâini apoi legăturile erau tăiate, semnificând eliberarea față de influențele negative ale lumii, apoi era încoronat cu coroana lumii, inițiatul trebuia să o refuze spunând că Mithra este coroana lui.

Cultul lui Mithras s-a răspândit spre Imperiul Roman în anul 100 d.Hr, prin intermediul soldaților latini, fiind exclusiv pentru bărbați. Era cunoscut sub titlul „Deus sol invictus”. A pătruns și în Dacia, după cucerirea traiană din 106 d.Hr.

Mai multe detalii despre descoperirile arheologice din zona Cetăţii Medievale din Alba Iulia puteţi citi aici.

Vă reamintim că în judeţul Alba se desfăşoară un alt şantier arheologic important, la Tărtăria, unde au fost descoperite în 1961 cele trei tăbliţe din lut nears cu pictograme ce au fost considerate de unii specialişti ca fiind dovezi pentru începutul scrisului în lume. În prezent, în zonă se desfăşoară lucrări de curăţenie a zonei pe care urmează să fie desfăşurate lucrările de către studenţi de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi angajaţi de la muzeul din Alba Iulia şi cel din Sibiu. Mai multe detalii puteţi vedea aici.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax