Eveniment
Șase ani și nici un răspuns în cazul morții prin electocutare a unui militar, pe peronul gării din Alba Iulia: Încă se cercetează
Au trecut șase ani de la moartea prin electrocutare a militarului Alexandru Orosz pe peronul gării CFR din Alba Iulia. Șase ani în care ”dosarul a fost minge” într-un veritabil joc de ping-pong între Parchete. Mai exact între Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba și Parchetul Militar de la Cluj Napoca.
În șase ani procurorii au reușit să arunce dosarul de la unul la altul până când parte din el a fost clasat. Mai exact, la un moment dat, un civil, angajat al CFR era cecetat, dar dosarul a fost clasat.
Familia a făcut apel la decizia de clasare. A fost înregistrat un nou dosar la Judecătoria Alba Iulia, de această dată, pentru ”plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată”. Deși o primă ședință a avut loc în luna septembrie, o următoare ședință va avea loc la jumătatea lunii decembrie.
Încă se cercetează la Tribunalul Militar Cluj Napoca
În ceea ce privește partea militară, dosarul după șase ani este încă în cercetare. Mai exact, după șase ani, dosarul se află tot acolo unde a ajuns după tragedie, pe masa Procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Cluj Napoca.
Ce s-a întâmplat în urmă cu șase ani, pe peronul gării din Alba Iulia
Alexandru Orosz a murit pe 23 noiembrie 2018. Acesta a supraviețuit deșertului din Afganistan, dar a murit pe cimentul peronului gării din Alba Iulia, în timp ce se pregătea pentru defilarea de 1 Decembrie.
Sunt șase ani de când reporterii alba24.ro documentează jocul de ping-pong, între procurorii din Alba și cei din Cluj și între Tribunalul Alba și Tribunalul Militar Cluj-Napoca.
Alexandru Orosz avea 33 ani, iar timp de 11 ani a fost militar în Armata României. Era mecanic conductor pe sistemul antiaerian GEPARD la Batalionul 3 Apărare Antiaeriană din Turda.
În dimineața de 23 noiembrie 2018 era însărcinat să coboare un tanc dotat cu baterie antiaeriană (Gepard), de pe o garnitură de tren. Mașinăria trebuia să fie inclusă în parada de 1 Decembrie.
Doar că, atunci când a urcat pe tanc, cei 27.000 de volți din rețeaua electrică de deasupra l-au lovit în plin.
Trupul i-a luat foc, spre disperarea camarazilor săi și, acolo, pe peronul gării din Alba Iulia, s-a sfârșit.
CITEȘTE ȘI: Cine este militarul care și-a pierdut viața în Gara din Alba Iulia. Avea 33 de ani și o fetiță de 5 ani
După momentul electrocutării, s-au derulat scene greu de descris. Colegii militarului au început să urle şi să ceară întreruperea energiei electrice. Câţiva s-au urcat pe tanc și au reușit să stingă focul ce a cuprins hainele lui Alexandru, iar apoi să îl coboare pe colegul lor, pe peronul din beton.
Nu au putut, însă, să facă nimic mai mult. Minute în șir, în jurul lui Alexandru, camarazii au plâns în hohote, în așteptarea grea a echipelor de salvare, care nu mai aveau pe cine salva. Oameni, altfel duri, neajutorați în fața situației în care erau puși.
Imediat după sosirea echipajelor ISU și a criminaliștilor, zona a fost securizată, iar controlul a fost preluat de Armată. La fel, și comunicarea legată de ce s-a întâmplat.
La un moment dat, în zonă au apărut un civil în vârstă, care a izbucnit în plâns și pe care soldații l-au întâmpinat cu lacrimi și îmbrățișări. Atmosfera era atât de încărcată încât nici unul dintre jurnaliștii aflați în zonă nu a dorit să filmeze scena, considerând-o prea dură.
CITEȘTE ȘI: Cazul militarului electrocutat pe tanc, în gara din Alba Iulia. Primele informații oficiale despre anchetă
Alba-neagra cu dosarul
Inițial, dosarul a fost început de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Cluj-Napoca. Acolo, a stat prin sertarele procurorilor timp de aproape un an și jumătate.
La sfârșitul anului 2020, aceștia au declinat dosarul către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. La rândul lor, procurorii din Alba au considerat că este un conflict negativ de competență și au cerut declinarea dosarului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Petru
joi, 28.11.2024 at 12:10
Nu vă faceți speranțe, în România mereu cei decedați în diferite situații sunt cei vinovați.