Actualitate
Şase piedici în calea investitorilor care au în plan afaceri în România. Ce domenii sunt „reclamate” în Raportul Forumului Economic Mondial
Regimul taxelor, infrastructura şi politicile de resurse umane plasează România pe ultimele locuri după criteriile de competitivitate, potrivit unui studiu al Forumului Economic Mondial. Cu alte cuvinte, oamenii de afaceri care au în plan investiţii au de obiectat privind sistemul fiscal, reţeaua de infrastructură insuficient dezvoltată şi reglementări restrictive pe piaţa muncii.
Potrivit unui sondaj World Economic Forum, problemele care îi împiedică pe investitori să facă afaceri în România sunt, în ordine, accesul la finanţare, nivelul taxelor, insuficienta portanţă a infrastructurii, corupţia, ineficienţa birocraţiei şi reglementările restrictive ale pieţei muncii. Alte dificultăţi pentru companii sunt inflaţia, instabilitatea politicilor publice, urmate de fluctuaţiile de curs valutar, rata criminalităţii şi insuficienta capacitate de inovare.
Rezultatele acestui studiu au plasat România pe ultimele locuri din punct de vedere al competitivităţii. În clasamentul general, ne aflăm pe locul 59 din 144 de ţări, în urcare cu 17 poziţii faţă de ediţia anterioară a Raportului Global al Competitivităţii. La mai multe criterii, dintre cele menţionate, România se menţine însă pe locuri mai joase de 120.
Adică pe locul 140 la „efectul taxelor asupra investiţiilor“, pe 126 la „efectul taxelor asupra câştigurilor din muncă“ şi pe 121 la „calitatea drumurilor“, respectiv locul 125 la „cooperarea între angajaţi şi angajatori“ sau 128 la „capacitatea de a menţine în ţară persoanele talentate“. De asemenea, suntem pe locul 126 la „încrederea în managerii profesionişti“ şi 120 în ceea ce priveşte intensitatea (redusă) a concurenţei.
Poziţii mai bune în clasament avem la categoriile impact zero al malariei sau al HIV/SIDA în business (prima poziţie) sau nivelul redus al tarifelor vamale (locul 5 mondial) şi viteza de acces la internet (19).
Elveţia este ţara care-şi păstrează titlul de lider mondial, pentru al şaselea an consecutive, la categoria competitivitate, urmată de Singapore, SUA, Finlanda şi Germania.
Raportul Competitivităţii Globale este realizat de Forumul Economic Mondial pe baza intervievării a 15.000 de directori de companii din 144 de ţări.
sursa: adevărul
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News