Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Scad taxele judiciare de timbru în cazuri de partaj și divorț. Condițiile aprobate prin hotărâre de Guvern

Publicat

Scad taxele judiciare de timbru în cazuri de partaj și divorț. Guvernul a aproba joi un proiect de hotărâre în acest sens.

Actul normativ modifică și completează OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru şi OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă

Prin acest proiect de lege, va fi redus nivelul taxelor judiciare de timbru în unele situații.

Se va reduce la jumătate nivelul taxelor judiciare de timbru în cazul partajului propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a partajului, la valoarea masei partajabile, și în cazul bunurilor supuse partajului, al creanțelor pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună.

Acţiunile şi cererile introduse la instanţele judecătoreşti se taxează în funcție de valoarea bunurilor, prin aplicarea unui procent cuprins între 1% și 8%.

În prezent, acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:

  • până la valoarea de 500 lei – 8%, dar nu mai puţin de 20 lei
  • între 501 lei şi 5.000 lei – 40 lei + 7% pentru ce depăşeşte 500 lei
  • între 5.001 lei şi 25.000 lei – 355 lei + 5% pentru ce depăşeşte 5.000 lei
  • între 25.001 lei şi 50.000 lei – 1.355 lei + 3% pentru ce depăşeşte 25.000 lei
  • între 50.001 lei şi 250.000 lei – 2.105 lei +2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei
  • peste 250.000 lei – 6.105 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.

Cazurile de partaj. Reducerile taxei judiciare

OUG nr. 80/201 se modifică astfel. Art. 5 – în materia partajului judiciar, se taxează cu jumătate din taxa stabilită potrivit art. 3 alin. (1), cererile care privesc:

  • stabilirea bunurilor supuse împărțelii, la valoarea acestora
  • creanțe pe care coproprietarii le au unii față de alții, născute din starea de proprietate comună, la valoarea creanțelor a căror recunoaștere se solicită
  • raportul donațiilor, la valoarea bunurilor al căror raport se solicită
  • reducțiunea liberalităților excesive, la valoarea părții de rezervă supusă reîntregirii prin reducțiunea liberalităților
  • partajul propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia, la valoarea masei partajabile.

Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute mai sus se formulează în cadrul aceleiași acțiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă, calculată la valoarea cea mai mare.

Cererile privind stabilirea calității de coproprietar şi stabilirea cotei-părți ce se cuvine fiecărui coproprietar, precum și cererile privind stabilirea calității de moștenitor și a cotei-părți ce se cuvine fiecărui moștenitor se taxează cu 50 lei pentru fiecare coproprietar sau, după caz, moștenitor

Taxele judiciare de timbru pentru divorț

De asemenea, se reduc la jumătate taxele judiciare pentru unele situații de divorț, a anunțat Guvernul, într-un comunicat.

Este vorba despre cazurile în care cererea vine din partea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

O reducere similară se va aplica și pentru alte cereri care nu sunt accesorii unei cereri de divorț și au ca obiect stabilirea locuinței copilului, exercitarea autorității părintești, cheltuieli de creștere si educare a copilului etc.

OUG nr. 80/201 se modifică la art. 15 – Taxele judiciare de timbru pentru unele acțiuni şi cereri referitoare la raporturile de familie sunt următoarele:

  • pentru cererea de divorț întemeiată pe prevederile art. 373 lit. a), b) sau c) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Codul civil – 200 lei
  • pentru cererea de divorț întemeiată pe prevederile art. 373 lit. d) din Codul civil – 50 lei
  • cererea privind acordarea despăgubirilor sau pentru stabilirea prestației compensatorii – 50 lei
  • pentru cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divorț şi care au ca obiect stabilirea locuinței copilului, exercitarea autorității părintești, stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere şi educare a copiilor, dreptul părintelui sau al altor persoane decât părinții de a avea legături personale cu copilul, locuința familiei – 20 lei fiecare cerere
  • orice altă cerere neevaluabilă în bani – 20 lei, dacă nu sunt scutite, potrivit legii, de taxă de timbru.

Proiectul de lege aprobat de Guvern va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.

Scad taxele judiciare de timbru în cazuri de partaj și divorț. Care este motivul

În expunerea de motive a proiectului de hotărâre se arată că reglementarea taxei de timbru în materia partajului a fost criticată, în special de justițiabili. Potrivit acestora, prin instituirea unui cuantum atât de mare al taxei judiciare de timbru pentru cererile de partaj se încalcă accesul liber la justiție.

”(…) au existat opinii separate prin care s-a arătat că nivelul taxelor judiciare de timbru este unul excesiv, fiind mai mare chiar şi faţă de nivelul taxelor calculate la valoarea obiectului pretins printr-o acțiune în realizarea dreptului”, potrivit sursei citate.

Era afectat astfel dreptul de acces liber la justiție, precum şi dreptul de moștenire.

Pentru cazurile de divorț, s-a propus uniformizarea taxei judiciare de timbru pentru cererile de divorț prin acord și pentru cele pentru vătămarea gravă a raporturilor dintre soți și separare în fapt mai mare de 2 ani.

”(…) menținerea unor taxe diferite nu este justificată, subliniindu-se că o taxă mai mare în cazul divorțului prin acord nu se justifică; administrarea dosarului şi ansamblul probator sunt mult mai complexe în cazul divorțului pentru motive justificate; în plus, în loc ca părțile să fie stimulate să divorțeze prin acord, se încurajează divorțul prin stabilirea culpei, procese care sunt mai lungi, mai costisitoare şi care uneori încarcă rolul instanțelor doar din considerente pecuniare”, se precizează în document.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax