Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Schema de plafonare a prețurilor la energie și gaze, actualizată de Guvern. Ce se întâmplă cu facturile și taxa pe soare

Publicat

A fost actualizată schema de sprijin pentru consumatorii de energie. De asemenea, a fost eliminată aplicarea taxei pe soare, pentru prosumatori.

Modificările OUG 27 au fost aprobate joi, 28 martie, de Guvern.

Acestea ”vor duce la scăderea prețului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitați

  • de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică
  • respectiv de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale.

Aceste valori au fost stabilite în urma unor analize minuțioase ale piețelor de energie și în urma consultărilor cu toți actorii din sector”, a comunicat Ministerul Mediului.

Nu se schimbă plafoanele de preț pentru clientul final

Ministrul Sebastian Burduja a explicat situația, după ședința de Guvern.

”Practic, reușim să scădem plafonul pe care un producător îl aplică atunci când vinde energie electrică de la 450 lei MWh la 400 lei MWh. Iar pentru un producător de gaze, de la 150 lei MWh la 120 lei MWh.

Plafoanele la clientul final nu se modifică, din două rațiuni. Pe de o parte, pentru că ele sunt plafoane maximale. După cum ați putut constata, sub aceste plafoane există o concurență între furnizori și cei mai mulți dintre ei facturează deja sub plafon.

De exemplu, la gaze naturale vorbim de facturi la 0,26, 0,28, ba chiar 0,21, 0,22. Puteți să verificați aceste cifre și pe ANRE, pe comparatorul ofertelor.

Deci sunt furnizori care au început să vină chiar cu prețuri de contract mult sub plafonul de 0,31, vedeți datele de astăzi. Și bineînțeles, este importantă și stabilitatea la nivelul furnizorilor.

Dacă am fi umblat iar la plafoane, furnizorii ar fi trebuit să-și modifice toate sistemele de facturare, sistemele informatice. Ceea ce sigur că generează costuri adiționale, întârzieri și eventuale facturi eronate. Nu va fi cazul”, a declarat Burduja.

YouTube video

Întrebat ce se va întâmpla din martie 2025, ministrul a răspuns:

”În contextul în care prețurile din piață vor continua să scadă, vom lua măsurile în consecință. În mod normal, pe prețuri mici nu va fi nevoie de aceste plafoane. Din martie 2025, facturile nu ar trebui să crească.

Mai mult, Comisia Europeană ne solicită să direcționăm practic mai bine aceste măsuri către consumatorii vulnerabili”.

Potrivit ministrului, acum, cei care au consum lunar sub 100 kWh plătesc cel mult 0,68 lei/kWh, pe când o gospodărie cu consum de peste 300 kWh lunar plătește aproape dublu: 1,3 lei/kWh.

Taxa pe soare, eliminată

Ministerul anunță că, prin forma ordonanței adoptată joi, se elimină posibilitatea introducerii taxei pe soare pentru prosumatori.

De asemenea, continuă schema de sprijin pentru consumatorii de energie electrică și gaze naturale.

”Orice român are dreptul să-și schimbe furnizorul, pe site-ul ANRE. Le recomand românilor să caute oferte și să-și găsească furnizori care vor să-și crească portofoliul de clienți. Să-și aleagă cea mai bună variantă”, a mai spus ministrul.

Plafonarea prețurilor la energie și gaze, până în martie 2025

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că se menține mecanismul de plafonare a preţurilor la energie şi gaze încă un an, până la 31 martie 2025.

Astfel, populația, dar și companiile, în calitate de consumatori finali, ar urma ”să rămână în continuare protejați față de o eventuală volatilitate de pe piața energiei și gazelor naturale, în actualele condiții de impredictibilitate pe plan global”, potrivit sursei citate.

”Avem în acest moment o piață care a trecut de perioada tulbure și incertitudine. Am asigurat și ne dorim să asigurăm stabilitate.

Suntem printre țările din UE în care prețurile au scăzut chiar sub pragurile de plafon. Cel mai des întâlnim asta la facturile de gaz și la consumatorii de energie electrică cu un consum de peste 300 kWh/lună.

De asemenea, mi-am respectat promisiunea de a elimina posibilitatea introducerii așa-numitei taxei pe soare. Pentru că ne dorim susținerea prosumatorilor și un sistem energetic modern, descentralizat, digitalizat și decarbonizat”, a spus Burduja, citat într-un comunicat al ministerului.

Mecanism voluntar de achiziție a energiei

Revenirea la mecanismele pieței libere se va face etapizat și ”cu asigurarea unui preț corect pentru români”, precizează ministerul.

În procesul de tranziție la piața liberă, pentru perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026, furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor publica oferte-tip

doar pentru perioade pentru care au achiziționat, la data elaborării ofertei, o cantitate de energie electrică/gaze naturale cel puțin egală cu 50% din consumul clienților din portofoliu.

”Schema este până în 31 martie 2025, prin prisma plafoanelor care se aplică la nivelul consumatorilor.

Dar facem deja pași înspre o flexibilizare a pieței și includere a unor mecanisme de piață. Vă dau un exemplu, mecanismul de achiziție centralizată a energiei electrice devine practic voluntar.

Asta înseamnă că nu mai există o cantitate minimă solicitată de lege, era 80% înainte. Producătorii de energie electrică pot să meargă pe alte piețe să își vândă producția, nu trebuie să stea doar în mecanismul de achiziție centralizată a energiei electrice.

Energie în avans

De asemenea, pentru a preîntâmpina anumite volatilități din piață de anul viitor, practic determinăm furnizorii să își ia în avans cantitatea de energie electrică și gaze naturale de care au nevoie.

Despre ce este vorba? Practic, pentru perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026 furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor publica oferte tip doar pentru perioadele pentru care au achiziționat la data elaborării ofertei o cantitate de energie electrică

  • gaze naturale cel puțin egală cu 50% din consumul clienţilor din portofoliu.

Asta înseamnă că nu se vor repezi toți în piața zilei următoare sau pe alte piețe și nu vor genera creșteri artificiale de preț. Ei trebuie să-și ia din timp energia electrică necesară, gazul natural necesar pentru a fi ulterior furnizat clientului final,

într-o proporție de cel puțin 50% și la prețuri iată mai mici, așa cum sunt cele reflectate de piețele de astăzi.

Credem că această schemă va putea să aducă și niște fonduri în plus pentru fondul de tranziție. Scăzând acele praguri de la 450 la 400 lei megawatt/oră, practic, se vor încasa mai mulți bani la fondul de tranziție. Și prin asta vom recupera și anumite restanțe, pe care statul încă le are față de furnizori.

Un subiect de care noi ne-am preocupat constant și am găsit soluții, inclusiv legislative: ordonanță de urgență prin care am reușit să mutăm banii de la, de exemplu, taxa pe gazul offshore în fondul pentru tranziție. Și vom continua să găsim soluții (…)”, a mai declarat Burduja.

UPDATE: Guvernul a publicat, joi după-amiaza, proiectul de OUG

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax