EVENIMENT
Schi în Europa. Țările care nu primesc turiști de sărbători, în stațiunile montane. Măsuri pe timp de pandemie
Se anunță un sezon alb cu restricții. Mai multe țări europene au decis că, de sărbători, nu vor fi deschise stațiunile montane sau pârtiile de schi, deloc sau doar cu excepția localnicilor. În România, ultima decizie a CNSU a stabilit condițiile în care se poate merge la schi și pe pârtiile din țară.
Germania şi Italia au decis să-şi închidă staţiunile de schi.
Pârtiile rămân deschise în Elveţia şi Austria.
În Franța, staţiunile montane pot rămâne deschise în perioada sărbătorilor, dar instalaţiile de transport pe cablu, pe pârtii, vor rămâne deocamdată închise.
Suedia, Norvegia și Finlanda au deschis doar o parte din piste.
Autoritățile din România nu au decis încă dacă pârtiile vor fi lăsate deschise în acest an.
Franța
În Franța, potrivit Guvernului de la Paris, staţiunile montane pot rămâne deschise în perioada sărbătorilor, dar instalaţiile de transport pe cablu trebuie să rămână închise. Preşedintele Emmanuel Macron a declarat că este în favoarea redeschiderii în luna ianuarie pentru a reduce riscul unui nou val de infecţii cu coronavirus. În schimb, staţiunile de schi şi regiunile montane au criticat măsura, apreciind că este una incorectă şi care ameninţă să le provoace diminuarea veniturilor cu mai multe miliarde de euro.
Astfel că staţiunile de schi din Franţa au decis să dea în judecată Guvernul pentru a putea menţine în funcţiune instalaţiile de transport pe cablu în perioada sărbătorilor de sfârşit de an, iar cel mai înalt tribunal administrativ din ţară a început miercuri audierile, transmite Bloomberg.
Domaines Skiables de France, organizaţia care a decis să conteste decizia Guvernului de a opri instalaţiile de transport pe cablu, riscă să se confrunte cu o luptă dificilă după ce marţi Consiliul de Stat din Franţa a respins o contestaţie la decizia de închidere la nivel naţional a barurilor şi restaurantelor.
„Vrem să salvăm vârful de sezon, care este în special în jurul sărbătorilor şi începând din februarie şi până în martie. De acea este necesar să amânăm începutul sezonului”, a declarat marţi în Parlament secretarul de stat în Ministerul Turismului, Jean-Baptiste Lemoyne.
În mod normal, staţiunile de iarnă din Franţa au o cifră de vânzări anuală de aproximativ 11 miliarde de euro, iar sărbătorile de sfârşit de an sunt responsabile pentru 20% – 25% din venituri.
Organizaţiile profesionale din turism şi parlamentarii din regiunile montane au catalogat decizia Guvernului drept incoerentă şi arbitrară, citând faptul că metrourile şi trenurile aglomerate sunt lăsate să circule în continuare şi în contrapartidă au propus o serie de măsuri sanitare care să permită începutul sezonului de ski. În schimb, Jean-Baptiste Lemoyne susţine că instalaţiile de transport pe cablu creează „foarte multe aglomerări, ceea ce încercăm să evităm”.
Guvernul de la Paris urmează să anunţe vineri noi măsuri pentru a veni în sprijinul staţiunilor de schi, inclusiv un acces la schemele de şomaj parţial pentru muncitorii sezonieri şi ajutoare pentru micile magazine care depind de turiştii de iarnă.
Austria
„Decizia privind închiderea zonelor de schi trebuie să fie luată de fiecare țară în parte”, a declarat ministrul austriac al turismului, Elisabeth Köstinger, pentru un grup de presă german. „Nici noi nu dictăm Franței când trebuie să deschidă Muzeul Louvre”, a spus oficialul de la Viena.
Turismul de iarnă este vital în special pentru vestul Austriei. În sezonul de iarnă 2018/2019, țara a numărat 73 de milioane de cazări și a înregistrat o cifră de afaceri de 14,9 miliarde de euro. Prin urmare, guvernul austriac solicită plăți compensatorii de două miliarde de euro în cazul în care Comisia Europeană va cere sistarea vacanțelor la schi în toată Europa.
Ischgl, stațiunea austriacă ce a devenit epicentru pandemic în urmă cu câteva luni, a investit în jur de 700.000 de euro într-un concept de igienă. Camerele de supraveghere vor furniza imediat informații despre formarea de grupuri prea mari la coadă. În plus, vor fi informații cu privirea la timpii de așteptare, iar cabinele telegondolelor vor fi dezinfectate cu dispozitive de ultimă generație. Un sistem de testare a turiștilor, angajaților și localnicilor este în curs de extindere.
Germania – stațiunile închise până în 10 ianuarie
Potrivit unui sondaj realizat la solicitarea ziarului „Augsburger Allgemeine”, 74 la sută dintre germanii intervievați susțin propunerea închiderii pistelor de schi din cauza pandemiei de coronavirus.
Italia – stațiunile închise până în 7 ianuarie; pârtiile pot fi folosite doar de sportivi amatori și profesioniști
Spania – stațiuni deschise doar pentru localnici
Elveția
Măsurile de combatere a virusului variază în funcție de regiune. Valais – care include și regiunea de schi Zermatt – este una dintre zonele cele mai afectate de pandemie. Restaurante, teatre și muzee sunt închise aici de săptămâni. La coadă pentru telegondole și în timpul deplasării cu acestea, se aplică cerințele precum purtarea măștii și – acolo unde este posibil – distanțarea. Acest lucru pune o presiune mare pe operatorii și asociațiile de turism.
surse: agerpres.ro, g4media.ro
sursă foto: pixabay.com
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.