Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Arafat: Prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Măsuri pe pârtiile de schi, în stațiuni și recomandări de sărbători

Publicat

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, în şedinţa de joi, să propună prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile, începând din 14 decembrie.

Hotărârea de prelungire a stării de alertă va fi luată de Guvern, în ședința de vineri, de la ora 10.00.

Vezi Hotărâre CNSU nr. 58 din 10.12.2020 si anexe

Vezi și VIDEO: Starea de alertă va fi prelungită. Ce măsuri sunt luate în calcul. Declarațiile premierului interimar Nicolae Ciucă

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat joi seara că s-a hotărât să se mențină măsurile de până acum cu o singură excepție: reglementări speciale pentru transportul pe cablu, pe pârtiile de schi

Printre noile restricții în vigoare acum se numără și carantina de noapte – circulația este permisă între orele 23:00 și 5:00 doar din motive bine întemeiate și cu o declarație pe proprie răspundere.

Citește și Schi în Europa. Țările care nu primesc turiști de sărbători, în stațiunile montane. Măsuri pe timp de pandemie

Declarații Raed Arafat:

A fost prezentată analiza situației, cu toate aspectele semnalate de INSP

Propunerea e de prelungire a stării de alertă cu încă 30 de zile

Păstrăm măsurile în vigoare până acum, cu o singură excepție: operatorii de transport pe cablu care deservesc pârtiile de schi se va desfășura cu o reglementare care va fi stabilită prin ordin comun al miniștrilor Sănătății și Economiei

Dacă cabina are capacitate de 20 de persoane, probabil se va permite accesul doar pentru 10 persoane; teleschiurile, telescaunele vor funcționa în condiții de normalitate; restul reglementărilor se vor aplica la toate entitățile, inclusiv în stațiuni (restaurante, alte zone cu activități comune ale persoanelor)

Cu excepția piețelor, care sunt redeschise prin hotărâre separată, restul măsurilor rămân valabile; cele reglementate la incidență până la 1,5 și între 1,5 și 3 și cele peste 3

Ne vom axa pe măsuri zonale și locale unde se impune, inclusiv carantinarea unei localități/zone, la propunerea DSP

Ce urmează în perioada sărbătorilor. E foarte important ce va face fiecare persoană și în familie. Gândiți-vă că nu e în descreștere consistentă numărul de cazuri

În București ama avut aproape 2.000 de cazuri, 2 zile

Fiecare dintre noi să respecte măsurile: portul măștii, igiena, distanțarea, telemuncă

De sărbători încercați să limitați numărul celor cu care vă întâlniți. Asta ne va permite să trecem mai ușor peste ce va urma

HG cu aceste măsuri va fi adoptată vineri de guvern (ora 10.00)

Rămâne totul limitat: petreceri de sute de oameni, e clar nu

Pârtiile sunt deschise, dar cu reguli în jurul lor – la restaurante, hoteluri

Întrebări:

Ne putem face rezervări pentru vacanța la munte? Da, cu respectarea regulilor

Putem merge la colindat? Evitați, chiar dacă este o tradiție. Mersul din casă în casă înseamnă risc de infecție

Se menține carantina de noapte? Da, se menține carantina de noapte

De Revelion românii trebuie să stea în casă? Da, în casă sau în apropierea casei, nu vor fi permise petrecerile în stradă

Se poate ieși în fața blocului? Se pot pune multe ipoteze. Regulile sunt clare. Cei care intră în contact cu multe persoane se pun în pericol pe ei și pe ceilalți

Ne putem bucura de Anul Nou respectând regulile

În Capitală se vor intensifica verificările

Cât de mult este afectată activitatea CNSU de faptul că avem un guvern interimar? Nu este afectată. Lucrăm la nivel de decizie CNSU și HG. Nu avem nevoie acum de ordonanțe de urgență. Tate aceste măsuri pentru pandemie se reglementează prin hotărâri de guvern, care pot fi date

Despre medicamentele pentru COVID contrafăcute, confiscate la Vama Giurgiu: Oamenii să nu procure medicamente de pe internet sau din circuite neoficiale. E o problemă veche, a avertizat și OMS

E posibil să avem noi măsuri de sărbători, după ce vom avea un guvern cu puteri depline? Legislația ne permite acum să luăm măsurile prin HG, iar guvernul actual poate emite HG.

În 12 noiembrie, Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile, începând din 14 noiembrie.

Din 9 noiembrie în România sunt în vigoare noi restricții, precum obligativitatea purtării măștii de protecție și carantina de noapte – circulația pe timp de noapte este permisă între orele 23:00 și 5:00 doar din motive bine întemeiate și cu o declarație pe proprie răspundere.

HOTĂRÂREA CNSU nr. 58 din 10.12.2020 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

Art.1 – Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14.12.2020.

Art.2 – Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, necesar a fi adoptate începând cu data de 14.12.2020, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa nr. 1.

Art.3 – Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa nr. 2.

Art.4 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora. Art.5 – Anexele 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ PRIM-MINISTRU INTERIMAR NICOLAE-IONEL CIUCĂ

Anexa nr. 1 la HCNSU nr. 58

MĂSURI DE PREVENIRE ȘI CONTROL A INFECȚIILOR PROPUSE A SE APLICA PE DURATA STĂRII DE ALERTĂ

1. Se menține coordonarea operațională a serviciilor de ambulanță și a serviciilor voluntare pentru situații de urgență de către inspectoratele județene/București-Ilfov pentru situații de urgență, precum și a poliției locale de către Direcția generală de poliție a Municipiului București/inspectoratele județene de poliție.

2. Se menține obligativitatea asigurării continuității activității centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile și stabilirii programului de lucru al angajaților cu avizul direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București.

3. Se menține obligația furnizorilor de servicii sociale de tip rezidențial de a-și organiza programul în funcție de contextul epidemiologic existent la nivel local și cu respectarea normelor în vigoare privind legislația în domeniul muncii. Activitatea la nivelul acestor servicii va fi organizată și desfășurată cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 instituite de autoritățile competente.

4. Se menține obligația desfășurării în regim permanent a activității tuturor centrelor operative pentru situații de urgență cu activitate temporară, precum și a Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției și a centrelor județene/al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.

5. Se consideră necesară menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

6. Se menține posibilitatea izolării și carantinării în condițiile art. 7, 8 şi 11 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

7. Se propune menținerea testării săptămânale, prin grija direcțiilor de sănătate publică, a personalului de îngrijire şi asistență, a personalului de specialitate şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în centrele rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.

8. Se consideră necesară menținerea interdicțiilor privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise, cu excepția celor organizate și desfășurate potrivit punctelor 09-25.

9. Se propune menținerea interdicției desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.

10. Activitățile de pregătire fizică în cadrul structurilor și bazelor sportive, constând în cantonamente, antrenamente și competiții sportive organizate pe teritoriul României pot fi desfășurate numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și ministrului sănătății.

11. Competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României fără spectatori, numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.

12. În condițiile pct. 10, se permite desfășurarea de către sportivii profesioniști, legitimați și/sau de performanță a activităților de pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber, iar activitățile de pregătire fizică în spații închise sunt permise numai cu respectarea regulilor de distanțare între participanți, astfel încât să se asigure minimum 7 mp/persoană.

13. Activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizual, a instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, școlilor populare, de artă şi de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber se desfășoară numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.

14. În condițiile pct. 13 organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județe/localități este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

15. În condițiile pct. 13 organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise la nivelul județelor/localităților unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane, iar organizarea şi desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum şi cu purtarea măștii de protecție. Activitățile sunt interzise la nivelul județelor/localităților unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori.

16. Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

17. În condițiile pct. 16, pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se 5 desfășoară respectiva activitate, fiind interzisă participarea persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități.

18. Se propune menținerea interdicției activităților recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, după caz, cu ministrul tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sau ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate