Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Schimbarea legii malpraxisului și asigurările pentru medici. Ce spune președintele Colegiului Medicilor din România

Publicat

Președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a vorbit despre propunerea de schimbare a legii malpraxisului și despre asigurările pentru medici. 

Într-un interviu pentru Europa Liberă, acesta a spus că erorile medicale vor fi judecate de experți juridici cu expertiză medicală.

În perioada 2015-2021, Colegiul Medicilor a retras 5 permise de liberă practică medicilor care au făcut erori medicale.

Numărul sesizărilor din această perioadă a fost de 971. Înseamnă sanțiuni dure pentru 0,5% dintre cazurile semnalate. Au fost și alte tipuri de sancțiuni, mai blânde.

Întreabat despre cum trebuie schimbată legea malpraxisului și în ce constau schimbările, acesta a răspuns:

”Întâi de toate, plecăm de la o realitate: faptul că această lege este de 25 de ani și nu funcționează. Nu funcționează în sensul că nu satisface nevoile pacientului care a suferit un prejudiciu din cauza unei erori medicale. Și în același timp, nu protejează medicul care plătește obligatoriu această poliță de malpraxis.

Noi, ca doctori, ca să avem aviz de liberă practică, suntem obligați în fiecare an să avem această poliță de asigurare, poliță de malpraxis.

Și în caz de nevoie, ea s-a dovedit că nu funcționa. De ce nu funcționează? Pentru că există tot felul de clauze de excludere.

De exemplu, în cazul Covid scria acolo foarte mărunt că dacă îngrijești un pacient bolnav de Covid, această poliță nu mai e valabilă.

Pentru a schimba conținutul acestei polițe suntem în discuții destul de înaintate cu asigurătorii români și cu Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Și de asemenea suntem foarte preocupați de a grăbi procesul civil. Cine stabilește că este malpraxis?

Judecătorul care are nevoie de expertiză pe care o cere de la medicii de la Institutul Național de Medicină Legală, care sunt foarte bine pregătiți, dar sunt foarte ocupați și nu au timp să se ocupe de aceste expertize.

Și se întârzie. Acesta este motivul pentru care foarte multe cazuri sunt deschise și nu se întâmplă nimic”.

Sursă: Europa Liberă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax