Connect with us
Advertisement

Economie

Schimbări importante în Legea societăților care se aplică din acest an. Ce obligații noi au acționarii

Publicat

Mai multe schimbări importante au fost incluse în noua lege a ONRC care va modifica și Legea societăților comerciale. Acestea se vor aplica efectiv spre finalul lunii noiembrie 2022.

Noua Lege a ONRC (nr. 265/2022) o va înlocui complet pe cea veche (nr. 26/1990) la data de 26 noiembrie 2022. La acel moment, noua Lege a ONRC va opera mai multe modificări importante la Legea societăților (nr. 31/1990).

În acest context, avocatnet.ro a identificat cele mai importante noutăți legate de Legea societăților:

 1.  Schimbări privind actul constitutiv: Beneficiarii reali vor trebui trecuți în document și alte noutăți

Pentru SRL-uri, societăți în nume colectiv și societăți în comandită simplă, actul constitutiv va cuprinde, în plus față de elementele actuale:

  • modalitatea de adoptare a hotărârilor adunării generale a asociaților, cu votul tuturor asociaților, în cazul în care, din cauza parității, nu poate fi stabilită o majoritate absolută;
  • acolo unde este cazul, datele beneficiarilor reali și modalitățile în care se exercită controlul asupra firmei;
  • pentru asociații care reprezintă și administrează societatea sau administratorii neasociați se va preciza și durata mandatului;
  • în caz de dizolvare, se vor include și modalitățile de asigurare a stingerii pasivului sau de regularizare a lui în acord cu creditorii, dacă dizolvarea e fără lichidare, atunci când asociații sunt de acord cu privire la repartizarea și lichidarea patrimoniului societății.

Pentru SA-uri și societăți în comandită pe acțiuni, actul constitutiv va cuprinde, în plus față de elementele de acum:

  • dacă e cazul, datele beneficiarilor reali și modalitățile în care se exercită controlul asupra firmei;
  • tipul societății (închis sau deschis).

În momentul de față, Legea 129/2019 prevede, într-adevăr, că persoanele juridice își pot îndeplini obligația de declarare a beneficiarilor reali prin includerea datelor lor direct în actul constitutiv, la momentul înființării. Însă vorbim strict de o posibilitate (o alternativă la depunerea declarației de beneficiar real), nu de o obligație.

Astfel, din 26 noiembrie 2022, datele beneficiarilor reali vor trebui trecute în actele constitutive ale tuturor tipurilor de societăți care se înființează. Din moment ce lipsește orice referire la societățile deja înființate anterior datei respective, acestea nu vor trebui să-și modifice actul constitutiv.

 2.  SRL-urile pot vărsa etapizat, după înmatriculare, capitalul social subscris

În cazul SRL-urilor, un procent de 30% din valoarea capitalului social subscris va trebui vărsat în maximum trei luni de la data înmatriculării, însă înainte de începerea operațiunilor în numele societății. Diferența de capital social subscris de 70% va fi vărsată ulterior, după cum urmează: pentru aportul în numerar, în 12 luni de la data înmatriculării; pentru aportul în natură, în termen de cel mult doi ani de la data înmatriculării. Vezi mai mult despre această prevedere pe avocatnet.ro.

 3.  Modificări privind înmatricularea societăților

În cazul înmatriculării societăților, cererea de înregistrare nu va mai trebui însoțită de:

  • dovada disponibilității firmei;
  • în cazul aporturilor în natură subscrise și vărsate la constituire, actele privind proprietatea, iar în cazul în care printre ele figurează și imobile, certificatul constatator al sarcinilor de care sunt grevate;
  • actele constatatoare ale operațiunilor încheiate în contul societății și aprobate de asociați;
  • declarația pe propria răspundere a fondatorilor, a primilor administratori și, după caz, a primilor directori, respectiv a primilor membri ai directoratului și ai consiliului de supraveghere și, dacă este cazul, a primilor cenzori, că îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea societăților;
  • semnăturile reprezentanților societății (nici la solicitarea înatriculării, nici la numirea ulterioară înmatriculării).

 4.  Modificarea actului constitutiv, posibilă și fără votul tuturor asociaților

Mai exact, o să fie abrogată prevederea ce stabilește acum că pentru hotărârile având ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociaților (în afară de cazul când legea sau actul constitutiv prevede altfel).

 5.  Mai mult timp pentru majorarea capitalului social

Actualmente, hotărârea adunării generale privind majorarea capitalului social produce efecte doar dacă e îndeplinită în cel mult un an de la data adoptării. Termenul va fi extins la un an și jumătate.

 6.  Regulă nouă la decesul acționarului dintr-un SRL

În SRL-uri, dacă un asociat moare și dacă nu există o convenție contrară, firma va trebui să plătească partea ce se cuvine moștenitorilor, după ultimul bilanț contabil aprobat, în termen de trei luni de la notificarea decesului. Asta dacă asociații rămași nu preferă să continue societatea cu moștenitorii care sunt de acord cu asta. Regula se aplică acum la societățile în nume colectiv.

 7.  Desființarea firmei de către tribunal nu va mai fi posibilă în caz de nedepunere a situațiilor financiare anuale

Acum, se prevede că tribunalul poate pronunța, la cerere, dizolvarea unei societăți dacă aceasta nu și-a depus situațiile financiare anuale (inclusiv cele consolidate), raportările contabile sau declarația de inactivitate, dacă întârzierea depășește 60 de zile lucrătoare. Noua lege prevede abrogarea acestor motive pentru care se poate cere desființarea firmei.

 8.  În unele cazuri, desființarea unei societăți va putea fi făcută direct de registratorii ONRC

Este vorba de unele situații care acum sunt trecute la desființarea de către tribunal:

  • nu mai sunt îndeplinite condițiile referitoare la sediul social, ca urmare a expirării duratei actului care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social ori transferului dreptului de folosință sau proprietate asupra spațiului cu destinație de sediu social;
  • a încetat activitatea societății sau nu a fost reluată activitatea după perioada de inactivitate temporară, anunțată organelor fiscale și înscrisă în registrul comerțului, perioadă care nu poate depăși trei ani de la data înscrierii în registrul comerțului;
  • în cazul societăților cu durată determinată, la expirarea duratei menționate în actul constitutiv, în anumite condiții.

Totuși, încheierea registratorilor prin care se constată, la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu, că sunt îndeplinite condițiile de desființare nu va fi executorie. Se va putea face plângere împotriva încheierii în termen de 15 zile, aceasta urmând să fie înaintată instanței competente – hotărârea pronunțată va putea fi atacată numai cu apel. Dacă plângerea se respinge sau dacă nu se depune nicio plâgere, abia atunci se concretizează desființarea și începe lichidarea.

 9.  Se introduce o amendă nouă, pentru o situație care va implica și riscul desființării firmei

În Legea societăților va apărea o amendă nouă, între 5.000 și 15.000 de lei, care se va aplica pentru încălcarea următoarelor obligații privind SA-urile:

  • societățile trebuie să țină un registru al acționarilor care să arate numele și prenumele, codul numeric personal, denumirea, domiciliul sau sediul acționarilor și vărsămintele făcute în contul acțiunilor (evidența acțiunilor tranzacționate pe o/un piață reglementată/sistem alternativ de tranzacționare se realizează cu respectarea legislației specifice pieței de capital);
  • administratorii, respectiv membrii directoratului sau entitățile care țin evidența acționariatului trebuie să pună la dispoziția acționarilor și a oricăror alți solicitanți informații privind structura acționariatului societății și să le elibereze, la cerere, pe cheltuiala lor, certificate privind aceste date;
  • administratorii, respectiv membrii directoratului sau entitățile care țin evidența acționariatului trebuie să pună la dispoziția acționarilor și a deținătorilor de obligațiuni, în aceleași condiții de la punctul anterior, registrul ședințelor și deliberărilor adunărilor generale și registrul obligațiunilor, care să arate totalul obligațiunilor emise și al celor rambursate, precum și numele și prenumele, denumirea, domiciliul sau sediul titularilor (evidența obligațiunilor emise în formă dematerializată și tranzacționate pe o piață reglementată sau printr-un sistem alternativ de tranzacționare va fi ținută conform legislației specifice pieței de capital).

În plus, dacă obligațiile pentru care s-a dat amendă nu sunt îndeplinite în 30 de zile de la aplicarea sancțiunii, SA-ul vizat va risca desființarea de către tribunal la cererea Fiscului.

 10.  Mai multe corelări ce țin de apariția registratorilor specializați din ONRC

O serie de modificări operate la Legea societăților nu fac altceva decât să ajusteze formularea prevederilor pentru a înlocui judecătorul delegat cu registratorul specializat din ONRC. În același timp, sunt eliminate prevederile care se referă la felul în care se deleagă judecătorii la oficiile ONRC.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement