Connect with us
Advertisement

Eveniment

Şcoala Profesională Germană din Alba Iulia: 11 elevi şi-au pierdut bursa de 400 de lei din cauza absenţelor. Ce avantaje au tinerii la această unitate

scoala profesionala

Publicat

Tinerii care vor să înveţe meserie încă de pe băncile şcolii şi vor o şansă în plus la angajare după absolvire au opţiunea cursurilor la Şcoala Profesională Germană din Alba Iulia, deschisă din toamna anului trecut. Beneficiază de spaţii moderne pentru practică, acces la activitatea unor firme importante din judeţ şi bursă de 400 de lei. Cu toate acestea, nu toţi dintre cei 46 de elevi de la unitatea din municipiu care au reuşit să treacă de selecţiile de înscriere la cele două clase de şcoală profesională au şi respectat condiţiile pentru a-şi păstra sprijinul financiar oferit de stat şi de companii. 11 dintre ei, din diferite motive, au depăşit numărul maxim admis de absenţe nemotivate la ore şi au pierdut dreptul la bursă.

Directorul Colegiului Tehnic “Alexandru Domşa”, Carmen Sînc, care coordonează şi activitatea Şcolii Profesionale Germane Alba Iulia a reamintit avantajele pe care le au tinerii care aleg să urmeze cursurile de specializare oferite de unitate.

“Fiind o noutate şi în acelaşi timp o provocare pentru învăţământul profesional din Alba, Şcoala Profesională Germană oferă următoarele avantaje: îi pregăteşte pe tineri pentru piaţa muncii, le asigură un proces de instruire de calitate, le dă posibilitatea de a învăţa în spaţii renovate, cu ateliere dotate cu echipamente moderne, dar şi oportunitatea de a se angaja la finalul cursurilor. Nu în ultimul rând, bursele de studiu la care au acces constituie o motivaţie în plus pentru elevi pentru a respecta condiţia de a nu lipsi de la ore. În final, tinerii beneficiază de o tranziţie mai eficientă spre activitatea de producţie, prin practica la partenerii agenţi economici”, a declarat directorul Carmen Sînc.

Câţiva elevi au adunat peste 1.500 de absenţe în şase luni. 11 dintre ei şi-au pierdut bursele

Şcoala Profesională Germană din Alba Iulia, care funcţionează în cadrul Colegiului Tehnic “Alexandru Domşa” a fost inaugurată în 18 septembrie 2013, în prezenţa unor oficialităţi locale şi județene, secretari de stat din Ministerul Educaţiei, dar și unei delegații din Germania şi altor oameni de afaceri implicaţi în proiect.

Unitatea a pus la dispoziţie două clase cu specializări în meseriile modelier, respectiv electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, cu 54 de locuri disponibile. În urma procedurilor de selecţie, 15 elevi au intrat la clasa de modelier şi 31 la profilul electromecanic, deci un total de 46 de tineri.

În perioada septembrie-februarie, şase elevi de la specializarea modelărie şi cinci de la eletromecanic şi-au pierdut bursele oferite de stat şi companiile partenere în proiectul şcolii, în total 400 de lei, după ce au adunat peste 20 de absenţe nemotivate. Doi dintre tinerii care urmează cursurile la clasa de modelărie au reuşit “performanţa” de a aduna 200 de absenţe nemotivate, însă conducerea Şcolii precizează că sunt cazuri sociale speciale, unul dintre cei doi provenind de la o casă de copii şi renunţând la cursuri.

Situaţia la cele două clase până în februarie arată că profesorii au evidenţiat peste 1.500 de absenţe, de la ore ale elevilor, din care 870 nemotivate. La specializarea modelier sunt 847 absenţe (406 nemotivate), iar la electromecanic 661 absenţe (464 nemotivate). Cei care au lipsit de la clasă sunt foşti elevi ai Colegiului Tehnic care s-au transferat la Şcoala Profesională Germană şi care au avut acelaşi comportament şi până acum. Pe lângă riscul de a pierde bursa şcolară, elevilor li se scade şi nota la purtare, din cauza absenţelor.

La Şcoala Profesională învaţă în prezent atât tineri din Alba Iulia, cât şi cei din zonele apropiate oraşului: Sebeş, Petreşti, Căpâlna, Mihalţ.

Avantajele Şcolii Profesionale Germane pentru elevi

Școala profesională de tip dual se adresează tuturor elevilor clasei a IX-a cuprinși în învățământul liceal și reprezintă o structură nouă de învățământ, menită a pregăti în meserii tehnice, ce vizează integrarea mai ușoară a viitorilor absolvenți pe o piață a muncii într-o continuă schimbare.

Viitorii specialiști în electromecanică utilaje și instalații industriale și modelărie se pregătesc în două ateliere amenajate cu finanţare de la Consiliul Judeţean Alba şi au primit laptopuri prin intermediul firmelor implicate în proiect. De asemenea, au şi câte un proiector cu ecran în fiecare sală de clasă.

La finalul a doi ani și jumătate de studiu, aceștia vor primi un certificat de absolvire, diplomele de absolvire fiind recunoscute atât în România cât și în străinătate, iar absolvenții vor avea prioritate la angajare în firmele partenere. Accentul se va pune pe pregătirea practică. La finalul cursurilor, elevii vor susţine un examen de certificare a competenţelor profesionale (un proiect final, susţinut în faţa unei comisii mixte, formate din profesori şi reprezentanţi ai firmelor).

Fiecare elev primește câte 400 de lei, cu condiția de a nu avea mai mult de 20 de absențe pe semestru; 200 de lei din suma totală reprezintă bursa profesională din partea Ministerului Educației și 200 de lei din partea firmelor.

Programa primului an de studiu va conține 60% pregătire practică și 40% teoretică, iar în cel de-al doilea an, ponderea practicii va fi de 75%, iar a teoriei de 25% din totalul orelor de studiu, stagiile de practică urmând a se desfășura în cadrul companiilor.

Proiectul se derulează în parteneriat cu firmele Star Transmission Cugir, Supremia, Saturn, IPEC, Apulum. Şcoala profesională germană din Alba Iulia a fost înfiinţată pe baza unei asocieri între CJ Alba, Primăria Alba Iulia şi IŞJ.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement