Connect with us
Advertisement

Actualitate

Secrete pentru a proteja de ger trandafirii de grădină. De ce NU este bine să îi acoperiți cu sticle de plastic

trandafiri

Publicat

Horticultorii atrag atenția asupra îngrijirii speciale și a unor măsuri pentru a proteja trandafirii pe perioada friguroasă care urmează. Specialiștii spun că aplicarea unor măsuri speciale ajută plantele să facă flori mai frumoase şi să trăiască mult mai mulţi ani decât cele neglijate.

Prima jumătate a luniii noiembrie este momentul tocmai potrivit pentru ca trandafirii din grădina dumneavoastră să aibă parte de o serie de îngrijiri care îi vor ajuta să treacă mai uşor peste gerul iernii, iar în vară să aibă flori mai multe şi mai frumoase.

Muşuroirea este o operaţiune foarte importantă pentru protejarea plantelor în iernile foarte geroase, mai ales atunci când – aşa cum s-a tot întâmplat în ultimii ani – nu prea există zăpadă. La sfârşitul lunii noiembrie, când se înregistrează deja temperaturi negative atât ziua, cât şi noaptea, acoperiţi altoiul trandafirului cu un muşuroi de pământ pentru a-l proteja.

„Folosiţi pământ bine mărunţit. Evitaţi bulgării pentru că aceştia formează goluri de aer şi nu asigură o protecţie eficientă în caz de ger”, spune inginerii horticultori.

Este bine să faceţi un muşuroi de cel puţin 20-25 cm, dacă trandafirii se afla într-o zonă cu temperaturi moderate, sau de cel puţin 30 cm, dacă se afla în zone mai reci. Pentru muşuroaie, folosiţi pământ adus din altă parte a grădinii. Nu folosiţi pământul din jurul plantei deoarece acesta protejează rădăcinile de ger.

„Este important de ştiut că nu trebuie să faceţi muşuroaiele prea devreme, adică atunci când afară sunt încă temperaturi diurne ce depăşesc 5-6 grade Celsius – luate ca medie a 4-5 zile. În caz contrar, sub muşuroi se vor forma lăstari fragezi care vor îngheţa peste iarnă, iar capacitatea vitală a platei va fi afectată”, explică inginerii.

Dacă în zonă este pericol de îngheţ puternic, acoperiţi muşuroiul cu paie, crengi de copac, coceni de porumb sau rumeguş. „În niciun caz nu-i acoperiţi cu plastic. Plasticul nu permite aerisirea, iar plantele vor mucegai. Mai mult, din cauza efectului de seră, zilele însorite din februarie vor stimula pornirea mugurilor, care apoi vor degera”, avertizează specialistul.

sursă: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement