Eveniment
UPDATE: Şedinţă Extraordinară la Curtea Constituţională a României. Listele pentru referendum trebuie transmise până în 21 august
Toţi cei 9 judecători ai Curţii Constituţionale s-au reunit, marţi dimineaţa, în şedinţă în plen, în contextul neînţelegerilor privind solicitările de date Guvernului privind referendumul din 29 iulie. Reamintim că, în 2 august, CCR a transmis că se va reuni după ce judecătorii vor ieşi din concediu, respectiv Guvernul va furniza listele cu alegători.
UPDATE: Curtea Constituţională a decis că erata privind includerea românilor cu domiciliul în străinătate pe listele electorale este legală.
UPDATE, Ora 17.40: Şedinţa CCR s-a încheiat. Judecătorii au stabilit termenul de 21 august pentru predarea de către Guvern a listelor electorale permanente, actualizate până la data de 10 iulie 2012.
Vă prezentăm comunicatul CCR: „Cu majoritate de voturi, plenul CCR a decis: <Hotărârea nr. 3 din 2 august 2012 a fost dată în materia soluţionării contestaţilor introduse în legătură cu procedura referendumului şi nu în materia valabilităţii referendumului. Completarea operată de judecătorul-raportor nu influenţează şi nu poate influenţa hotărârea pe care CCR urmează să o adopte conform art.47, alin. 1 din Legea de funcţionare şi organizare a CCR.
Totodată, plenul CCR a luat în discuţie cererea de preschimbare a termenului de judecată stabilit pentru examinarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României şi confirmarea rezultatelor acestuia. Cererea a fost formulată de preşedintele suspendat. Pentru a asigura soluţionarea cu celeritate a dosarului, dar şi pentru a evita prelungirea situaţiei de instabilitate politică care se răsfrânge direct asupra economiei naţionale. În conformitate cu legea, plenul CCR a dispus preschimbarea termenului de acordare încadrat în cauză de la data de 31 august 2012 la 21 august 2012.
Al treilea punct pe ordinea de zi,a fost examinarea scrisorii premierului Victor Ponta. Plenul CCR a hotărât cu majoritate de voturi: Prin adresa nr. 5305, din 3 august 2012, plenul CCR a solicitat guvernului să comunice numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la data de 10 iulie 2012) conform dispoziţiilor art.17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, <listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv>. Acolo unde această operaţiune nu s-a executat, urmează a se realiza în termenul acordat de Curte.”
În 6 august, CCR a transmis o erată prin care se solicita completarea în Monitorul Oficial a deciziei din 2 august, cu un paragraf ce fusese omis la redactare. Paragraful se referă solicitarea către Guvern de a remite listele electorale permanente, în care sunt cuprinşi cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul în ţară sau în străinătate. Această erată a generat discuţii contradictorii, trei dintre judecători exprimându-şi nemulţumirea privind faptul că nu au fost consultaţi în legătură cu transmiterea acesteia.
Marţi dimineaţă, înainte de şedinţa CCR, preşedintele forului, Augustin Zegrean, a declarat că erata a fost transmisă la Monitorul Oficial în „în condiţii strict legale”, de către judecătorul de serviciu, dat fiind faptul că el se afla în concediu.
Acum, cei 9 judecători ar urma să decidă privind transmiterea acestei erate, despre care membrii CCR Acsinte Gaspar, Ion Predescu şi Tudorel Toader au susţinut că este necesară convocarea plenului.
Reamintim că potrivit unui comunicat al Ministerului Public din 8 august, „pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a înregistrat sesizarea vizând săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, în raport cu adresa transmisă de către Curtea Constituţională la data de 2 august 2012 Guvernului României, despre care s-a arătat că este contradictorie în raport cu cea anterioară.
Sesizarea menţionată a fost formulată de către o persoană fizică şi a fost înregistrată pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind în faza actelor premergătoare. Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor împrejurărilor şi stabilirea răspunderii judiciare.”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News