Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Sediul Direcției de Sănătate Publică Alba, iluminat în roșu de Ziua Mondială a Tuberculozei 2022

Publicat

În fiecare an, în 24 martie, este marcată Ziua Mondială a Tuberculozei, ce are drept scop sensibilizarea populației asupra consecințelor dezastruoase pe care le poate avea aceasta afecțiune, dar și determinarea autorităților să intensifice eforturile de luptă împotriva acestui flagel. Mesajul ales de OMS pentru Ziua Mondială a Tuberculozei   ”Investiți pentru a pune capăt tuberculozei! Salvați vieți!” se dorește a fi un semnal de alarmă, în special în contextul pandemiei de COVID-19 și a războiului din Ucraina.

DSP Alba, în parteneriat cu Romanian Angel Appeal, este parte a proiectului STOP TB România și răspunde apelului la implicare în campania de conștientizare prin iluminarea în roșu a sediului situat pe B-dul Revoluției, în curtea Spitalului Județean.

Potrivit statisticilor OMS, în fiecare zi peste 4100 de oameni își pierd viața din cauza tuberculozei și aproape 28.000 de oameni se îmbolnăvesc de această boală care poate fi prevenită și vindecabilă.

Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 66 de milioane de vieți începând cu anul 2000. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a inversat anii de progres înregistrat în lupta pentru a pune capăt tuberculozei. Pentru prima dată în peste un deceniu, decesele din cauza tuberculozei au crescut în 2020.

O boală care progresează lent

În trecut, prezența tuberculozei era semnalată în special în păturile sărace ale societății, în ultimele decenii a crescut numărul infectărilor în rândul tinerilor și persoanelor active social și în câmpul muncii. Explicația oferită de specialiști constă în faptul că stilul de viață dezorganizat duce la slăbirea sistemului imunitar și deschide o ”poartă de acces” tuberculozei.

Nopțile nedormite, stresul, orele îndelungate de muncă, fără odihnă, alimentația necorespunzătoare sunt câteva dintre caracteristicile unui stil de viață dezorganizat, atât de răspândite în ziua de astăzi, care duc la slăbirea organismului.

Tuberculoza progresează lent, pe parcursul a săptămâni sau chiar luni, iar simptomele manifestate nu sunt de natură să alarmeze bolnavii.

Alba, printre județele cu cele mai mici valori ale incidenței TB

La nivelul României, cele mai mari valori ale INCIDENŢEI TB în 2021, s-au înregistrat în Olt, Dolj, Neamț, Botoșani și Vaslui iar cele mai mici în Harghita, Covasna, Sălaj, Sibiu Brașov, Alba și Cluj. Totodată, cele mai mari valori ale INCIDENŢEI  TB la copii, în 2021, s-au înregistrat în județele: Olt, Dolj, Neamț, Botoșani și Vaslui, iar cele mai mici în Harghita, Covasna, Sălaj, Sibiu Brașov, Alba și Cluj (*Conform datelor obținute de la CNSCBT și Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”).

Evoluția tuberculozei în județul Alba, comparativ cu țara în perioada 2009-2021:

Nr. crt. Indicatori de rezultat PNPSCT         DSPJ Alba Indicator realizat în 2019  Indicator realizat în 2020 Indicator realizat în 2021
1 Numărul de cazuri noi și recidive 89.00 65.00 74.00
2 Numărul de bolnavi cu tuberculoză aflați în evidență 159.00 97.00 115.00
3 Numărul de cazuri noi de tuberculoză pulmonară care au fost vindecate sau au tratament complet 72.00 54.00 38.00
4 Numărul deceselor prin tuberculoză 7.00 3.00 7.00

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement