Connect with us
Publicitate

Actualitate

Senatorii au adoptat TACIT legea care interzice cătuşele în cazul celor care nu sunt condamnaţi. Deputaţii dau votul final. CE prevede noul proiect

Publicat

femeie catuse În plină dezbatere privind arestările preventive şi încătuşarea suspecţilor de fapte de corupţie, un proiect de lege care interzice practic cătuşele în cazul celor care nu sunt condamnaţi a trecut tacit de Senat. Iniţiativa este a senatorului PSD Şerban Nicolae, care aduce modificări Codului de procedură penală, avizată favorabil în urmă cu două săptămâni de la comisia juridică, şi care a trecut tacit de prima cameră sesizată.

Astfel senatorii jurişti i-au scăpat pe cei cercetaţi de fapte de corupţie, iar acum, pentru că proiectul de lege nu a fost introdus şi în plen, pentru a fi supus dezbaterii şi votului, proiectul se consideră adoptat pentru că s-a împlinit termenul de adoptare tacită.

Nu mai vrem să vedem cătuşe, au sugerat, aproape la unison, senatorii jurişti, în şedinţa din 28 aprilie. Aşa că au avizat favorabil un proiect de lege care aduce modificări Codului de procedură penală, iniţiat de pesedistul Şerban Nicolae,  care interzice încătuşarea persoanelor care nu sunt acuzate de fapte de violenţă sau care nu au încercat să se sustragă urmăririi penale ori a măsurii preventive dispuse.

Practic, dacă împotriva unei  persoane acuzate de fapte de corupţie se dispune reţinerea, arestarea preventivă sau la domiciliu, aceasta nu va mai fi încătuşată ”sub nicio împrejurare”.

Acum, pentru că timp de două săptămâni nu au introdus proiectul de lege şi în plenul Senatului, pentru dezbatere şi vot final, iniţiativa a fost adoptată tacită, termenul pentru acest lucru fiind chiar 7 mai 2015. În contextul în care doar la comisia juridică, proiectul a fost amânat de trei ori până să fie avizat, iniţiatorul Şerban Nicolae le-a repetat colegilor că îşi doreşte o dezbatere pe subiect, nicidecum adoptarea tacită.

Nu mai vrem să vedem cătuşe, au sugerat, aproape la unison, senatorii jurişti, în şedinţa din 28 aprilie. Aşa că au avizat favorabil un proiect de lege care aduce modificări Codului de procedură penală, iniţiat de pesedistul Şerban Nicolae,  care interzice încătuşarea persoanelor care nu sunt acuzate de fapte de violenţă sau care nu au încercat să se sustragă urmăririi penale ori a măsurii preventive dispuse.  Practic, dacă împotriva unei  persoane acuzate de fapte de corupţie se dispune reţinerea, arestarea preventivă sau la domiciliu, aceasta nu va mai fi încătuşată ”sub nicio împrejurare”.

Acum, pentru că timp de două săptămâni nu au introdus proiectul de lege şi în plenul Senatului, pentru dezbatere şi vot final, iniţiativa a fost adoptată tacită, termenul pentru acest lucru fiind chiar 7 mai 2015. În contextul în care doar la comisia juridică, proiectul a fost amânat de trei ori până să fie avizat, iniţiatorul Şerban Nicolae le-a repetat colegilor că îşi doreşte o dezbatere pe subiect, nicidecum adoptarea tacită.

Ce spune noul proiect

Concret, potrivit proiectului de lege, ”persoanele faţă de care s-a dispus una din măsurile preventive prevăzute la alin (4) lit a) şi d), nu sunt încătuşate în nicio împrejurare, cu excepţia celor cercetate pentru infracţiuni comisie prin acte de violenţă, a celor care s-au sustras urmăririi penale ori a celor care s-au opus măsurii dispuse”.

Singura modalitate prin care persoanele acuzate de corupţie ar putea ajunge în cătuşe este varianta în care aceştia încearcă să se sustragă urmăririi penale sau măsurii preventive dispuse.

Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii nu au susţinut în mod explicit acest amendament. Judecătorul Mircea Aron a declarat că nici el nu mai vrea să vadă cătuşe, cu sublinierea că persoanele încătuşate nu ma trebuie prezentate la televizor, nu în orice împrejurare.

În acelaşi proiect de lege se oferă posibilitatea ca un inculpat, pe numele căruia s-a dispus arestul la domiciliu, să aleagă locuinţa în care fi plasat, dacă dovedeşte că este o locuinţă cu caracter permanent.

”În cazul în care inculpatul locuieşte, cu caracter permanent, într-o altă locuinţă decât cea menţionată ca domiciliu în actul de identitate, la cererea inculpatului, instanţa poate dispune ca arestul la domiciliu să se execute în respectiva locuinţă”, se arată în amendamentul adoptat.

Proiectul a fost iniţiat de Şerban Nicolae în decembrie 2014, iar în februarie 2015 a fost trimis pentru avizare către comisiile de specialitate. Pe 13 martie, Guvernul a avizat negativ iniţiativa pesedistului, iar pe 18 martie acelaşi proiect a primit aviz favorabil de la comisia pentru drepturile omului. La comisia juridică a stat de pe 16 februarie până pe 28 aprilie, timp în care proiectul fie nu a fost luat în discuţie, fie a fost amânat din varii motive. Termenul de adoptare tacită este de 45 de zile, începând cu 16 februarie şi putea fi prelungit la cerere. Nu s-a întâmplat acest lucru, aşa că pe 7 mai s-a împlinit termenul de adoptare tacită.

În acest caz, Senatul este prima Cameră sesizată. Proiectul de lege va ajunge pe masa deputaţilor, care vor da votul final.

sursa: gandul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. lupu sur

    joi, 07.05.2015 at 23:11

    Le este frica.Tpti care au votat pt.modificari se simt cu musca pecaciula.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate