Eveniment
Senatorul Alexandru Pereș: „În Parlament se lucrează extrem de greșit. Se votează într-o veselie fără ca proiectele să fie dezbătute”
Evenimentele petrecute în această săptămână în Parlament, când au fost propuse pentru vot câteva proiecte de lege controversate, de exemplu Legea Amnistierii sau cea a modificării Codului Penal, care ar fi oferit „super-imunitate” parlamentarilor, l-au determinat pe senatorul Alexandru Pereș să declare că „în Parlament de lucrează extrem de greșit”.
Fără a comenta în vreun fel Legea Amnistierii sau Legea modificării Codului Penal, pe motiv că „lucrurile sunt în desfășurare”, Pereș a ținut să precizeze că în Parlament „se votează într-o veselie”, fără ca proiectele de lege să fie dezbătute în comisii, rapoartele sunt prezentate senatorilor cu foarte puțin timp înainte de vot, iar aceștia nu au posibilitatea de a studia conținutul proiectelor de lege pe care le votează.
„În Parlament se lucrează extrem de greșit. Nu este bine să ai o majoritate de peste 70%. Au mai fost perioade în care a existat o forță legislativă și executivă de peste 50-60% În 2009, noi cu PSD aveam undeva la 63% din voturile parlamentarilor, dar atunci era un Parlament mai suplu, nu erau 580 de persoane ci undeva la 477. O majoritate de peste 70% nu face bine nici zonei politice și nici societății românești. Legi care sunt aduse peste noapte, proiecte de lege de care o parte dintre parlamentari nu sunt anunțați, nu au posibilitatea de a depune amendamente, nu au posibilitatea de a studia aceste proiecte de lege care nu întotdeauna sunt accesibile, trebuie să te informezi de la colegi care au expertiză pe un anumit domeniu pe care funcționează legea”, a declarat Pereș.
„Se votează într-o veselie fără ca proiectele să fie dezbătute nici în comisii”
Alexandru Pereș a dat exemplul proiectului de lege privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole din extravilan, pe care senatorii nu au avut posibilitatea de a o studia în detaliu, însă au reușit să depună câteva amendamente.
„Este bine ca acestea să fie aduse din timp la cunoștința Parlamentului și nu prin proceduri cum au fost cele pe care le-am întâlnit în această săptămână când și noi în Senat, aparte față de ceea ce s-a întâmplat marți în Camera Deputaților. De exemplu, luni, în Senat a apărut legea privind vânzarea sau cumpărarea terenurilor agricole din extravilan. Din punctul meu de vedere, este o lege bună, perfectibilă, care trebuie să apară. Nu am avut posibilitatea de a o studia, m-am trezit în Biroul Permanent cu proiectul de lege, urmând ca peste două ore să și votăm raportul și inclusiv proiectul de lege. Or, nu este posibil așa ceva în Senat, camera superioară a Parlamentului. Se votează într-o veselie fără ca proiectele să fie dezbătute nici în comisii, raporturile vin cu 20 de minute înainte de vot. Noi am trecut acolo ca din 2014 terenurile din extravilan să poată fi făcute și de către cetățeni apatrizi sau cetățeni ai Uniunii Europene, iar articolul nu a fost contestat, deci va fi inclus în legislație”, a mai spus Pereș.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News