Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Senatorul PNL Alexandru Pereș cere încadrarea municipiului Sebeș la categoria pol judeţean secundar, în proiectul pentru reclasificarea oraşelor

Publicat

sebes

sebes de sus aerian Senatorul PNL Alexandru Pereş consideră că Sebeşul merită o categorie superioară faţă de cea atribuită în proiectul de clasificare a oraşelor, iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale. A solicitat vicepremierului Vasile Dîncu plasarea oraşului la categoria V, pol judeţean secundar, alături de Aiud şi Blaj, faţă de VII (centru urban cu funcţii specializate), cum a fost clasificat iniţial. 

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a inițiat și lansat, în dezbatere publică, proiectul de lege cu titlul „Lege privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național, secțiunea a IV-a, rețeaua de localități” ce stă la baza clasificării unităților administrative de bază și a localităților din România în funcție de rolul lor teritorial.

Potrivit acestei legi, municipiul Sebeș ar urma să fie încadrat în categoria a VII-a „centre urbane cu funcții specializate”, în condițiile în care clasificarea cuprinde 8 categorii descrescătoare de importanță, pornind de la categoria I – Municipiul București și până la categoria a VIII-a, localități și sate aparținătoare municipiilor și orașelor.

„Nu știu ce viziuni sau criterii s-au luat în considerare la nivelul Ministerului când Sebeșul a fost inclus în categoria a VII-a, știrbindu-i din prestigiul câștigat. Sebeșul este un municipiu cu rol de echilibru economic la nivelul județului Alba și potrivit tocmai criteriilor enunțate în această lege el ar trebui să facă parte, alături de Aiud și Blaj, din categoria a V-a – poli județeni secundari”,  a declarat Senatorul PNL de Alba, Alexandru Pereş.

Acesta a depus deja, la începutul acestei săptămâni, o interpelare scrisă adresată Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – Vasile Dîncu, prin care atrage atenția asupra acestei probleme cerând, totodată, să i se comunice care au fost criteriile ce au stat la baza deciziei și dacă se are în vedere corectarea sa.

„Voi urmări foarte atent acest subiect și voi avea grijă ca Sebeșul să fie încadrat corect. Există deja și un memoriu al noilor autorități locale din Sebeș, depus la Ministrul Dezvoltării în 21 septembrie, prin care se prezintă, în detaliu, toate argumentele pentru care Sebeșul ar trebui să fie pol județean, dar la care încă nu s-a primit nici un răspuns. Sper ca ministerul să reacționeze la sesizările noastre conjugate și să îndrepte această eroare înainte de a fi nevoie de amendamente sau alte metode parlamentare mai complicate”, a adăugat Alexandru Pereș.

Potrivit proiectului, localitățile urbane vor fi reclasificate în: municipiu capitală, de importanță națională; municipii poli regionali principali (sedii de instituții de interes național, centre universitare recunoscute, având o populație peste 250.000 și peste 400.000 locuitori în aria funcțională); municipii poli regionali secundari (reședințe de județ, cu importanță regională, sedii de instituții de interes județean și suprajudețean, centre culturale și/sau universitare importante, cu o populație de peste 100.000 locuitori și peste 300.000 în aria funcțională); municipii poli județeni principali (reședințe de județ, sedii ale administrațiilor județene, cu o populație de peste 40.000 locuitori și peste 200.000 în aria funcțională); municipii și orașe poli județeni secundari (unitățile administrativ teritoriale, urbane, cu rol de echilibru la nivelul județelor, având populație peste 20.000 și peste 50.000 în aria funcțională); municipii și orașe centre urbane cu rol zonal (unitățile administrativ teritoriale, urbane, cu rol de servire teritorial la nivel sub-județean, de anvergură mai mică decât polii județeni secundari, având o populație peste 5000 locuitori și peste 20.000 în aria funcțională); municipii și orașe centre urbane cu funcții specializate (unitățile administrativ-teritoriale, urbane, caracterizate printr-un specific economic turistic, de transport, industrial, energetic, rezidențial etc., iar mărimea populației nu este determinantă).

La rândul lor, localitățile rurale vor fi comune poli rurali (comune cu funcție de loc central, având o populație de minimum 2.000 locuitori, poziție geografică favorabilă și potențial de dezvoltare socio-economică) și alte comune. Satele componente sau aparținătoare își păstrează caracterul rural și aparțin rețelei de localități rurale.

În funcție de dotările comunelor, de proporția de salariați, de canalizare sau de existența toaletelor în interiorul sau în afara casei, cele în care condițiile sunt mai precare vor fi unite, în cazul în care nu se remediază până în 2025.

Noile clasificări vor putea fi utilizate pentru direcționarea anumitor tipuri de investiții spre localități / arii cu probleme de dezvoltare.

Vezi cum sunt reclasificate localităţi din judeţul Alba:

Reclasificarea oraşelor şi comunelor, pregătită de Guvern. Categoriile pentru Alba Iulia şi alte localităţi din judeţul Alba. Ce efecte ar putea avea modificările

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax