Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Serviciul secret al Armatei, transformat radical: DGIA va putea deține firme și va putea face filaje, interceptări și percheziții

Publicat

Serviciul secret al Armatei, transformat radical: Armata Română intenționează să ofere Direcției Generale de Informații a Armatei personalitate juridică și implicit să îi dea puteri mai mari.

Potrivit unui propiect de lege publicat pe site-ul MApN, DGIA va deveni serviciu de sine stătător și va putea înființa societăți comerciale.

UPDATE: MApN a anunțat, vineri după-amiaza, că a retras proiectul.

”Ca urmare a observațiilor primite până la acest moment, în cadrul procedurii de transparență decizională începută în data de 20 octombrie, Ministerul Apărării Naționale a decis retragerea de pe fluxul de avizare interinstituțională a proiectului de Lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru modificarea Legii nr. 346 din 2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naţionale.

În cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative, Ministerul Apărării Naționale va rămâne consecvent respectării cadrului legal referitor la asigurarea transparenței decizionale, în scopul elaborării unor acte normative care să corespundă nevoilor de adaptare la provocările din mediul de securitate”.

Știrea inițială

Potrivit documentului, serviciul secret militar ar rămâne tot în subordinea MApN și va fi coordonat de Directorul General, un prim-adjunct și doi adjuncți, funcții nou înființate.

Șeful DGIA ar putea fi numit și demis de ministrul Apărării, pentru numire fiind, ca și acum, necesar avizul CSAT.

DOCUMENT: Proiectul poate fi consultat AICI.

MApN susține că reorganizarea Direcției Generale de Informații este necesară în ,,contextul geopolitic turbulent și impredictibil”.

În prezent, serviciul secret al Armatei este o simplă direcție în Ministerul Apărării, fără personalitate juridică și fără posibilitatea de avea buget propriu.

Prin proiect, DGIA ar obține o mult mai mare capacitate operațională și ar reprezenta un nou jucător pe piața serviciilor românești.

DGIA va putea înființa firme și va putea face filaje și interceptări

Proiectul prevede că DGIA va rămâne în subordinea ministrului Apărării, dar pe lângă finanțarea de la buget va putea atrage fonduri din ”alte surse legal constituite”, ceea ce înseamnă că va putea înființa societăți comerciale la care să fie acționar, dat fiind că va avea personalitate juridică.

Proiectul de lege prevede că Direcția Generală de Informații a Armatei va putea face filaje, interceptări de comunicații și percheziții cu mandat de la judecător.

În actuala lege care guvernează activitatea DGIA (Legea nr. 346/2006) nu apare explicit dreptul instituției de a derula aceste acțiuni, dar se arată că Direcția ”coordonează aplicarea măsurilor contrainformative”.

O altă noutate din proiectul de lege este că Direcția Generală de Informații a Armatei va putea angaja personal civil.

Proiectul inițiat de MApN mai prevede posibilitatea ca angajații acoperiți care au fost deconspirați, să fie protejați.

Acest aspect este extrem de important pentru colaboratorii DGIA din teatrele de operațiuni, care pot fi astfel extrași și protejați dacă își pierd acoperirea.

Înființarea DGIA: Principalele prevederi din proiect

Art. I. – (1) Direcția Generală de Informații a Apărării este structura centrală a Ministerului Apărării Naționale, subordonată nemijlocit ministrului apărării naționale, cu atribuții în domeniul securității naționale, cu personalitate juridică, care desfășoară misiuni și activități de identificare, cunoaștere, prevenire, combatere și contracarare a riscurilor și amenințărilor interne și externe, militare și nonmilitare și de limitare a vulnerabilităților, la adresa securității naționale în domeniul apărării.

Art. 4. – (1) Activitatea Direcției Generale de Informații a Apărării se supune controlului parlamentar exercitat potrivit art. 9 alin. (2) din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 5. – Direcția Generală de Informații a Apărării are în responsabilitate domeniul informații pentru apărare, căruia i se circumscriu următoarele subdomenii de activitate:

a) informații militare;

b) contrainformații militare;

c) securitate militară;

d) reprezentare și diplomație a apărării;

e) protecția și paza principalelor categorii de factori umani și materiali din responsabilitatea Ministerului Apărării Naționale;

f) prevenirea și combaterea terorismului, potrivit Legii nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, cu modificările și completările ulterioare;

g) managementul activității oficiale de cifru și al sistemelor criptografice din responsabilitatea Ministerului Apărării Naționale;

h) managementul infrastructurii de chei publice a Ministerului Apărării Naționale;

i) cyber intelligence și cyber counter-intelligence, definite conform legii.

Art. 11. – (1) Direcția Generală de Informații a Apărării este autorizată să folosească, să creeze, să achiziționeze, să dețină și să utilizeze mijloace, respectiv să folosească forme, metode și surse specifice pentru culegerea, prelucrarea, verificarea, stocarea și valorificarea informațiilor și datelor referitoare la securitatea națională în domeniul apărării, în condițiile legii.

(2) Pentru identificarea, prevenirea sau contracararea amenințărilor care pot afecta securitatea națională în domeniul apărării, Direcția Generală de Informații a Apărării desfășoară activitățile prevăzute la art. 13 lit. a) – d) din Legea nr. 51/1991.

(3) în situațiile care constituie amenințări la adresa securității naționale în domeniul apărării, Direcția Generală de Informații a Apărării desfășoară activitățile prevăzute la art. 13 lit. e) și f) și art. 14 alin. (2) din Legea nr. 51/1991, cu respectarea art. 14 alin. (1) și art. 15-21 din aceeași lege.

(4) Folosirea mijloacelor de obținere, verificare și valorificare a datelor și a informațiilor nu trebuie să lezeze în niciun fel drepturile sau libertățile fundamentale ale cetățenilor, viața privată, onoarea sau reputația lor ori să îi supună la îngrădiri ilegale.

Art. 13:

(8) Direcția Generală de Informații a Apărării asigură protecția și încadrarea în muncă a personalului acoperit care a fost deconspirat în împrejurări care exclud culpa acestuia.

(9) Personalul, precum și membrii de familie ai acestuia pot beneficia de protecția persoanei și a bunurilor față de amenințările sau de pericolele la care sunt expuși ca urmare a exercitării atribuțiilor de serviciu.

Art. 21.

(1) Finanțarea Direcției Generale de Informații a Apărării se realizează din fonduri bugetare aprobate cu această destinație, precum și din alte surse legal constituite.

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 27.10.2023 at 17:18

    Azi mâine, jumătate din ţară lucrează în servicii secrete, dacă nu deja s-a ajuns la acest prag.Ce era pe vremea lui Ceauşescu păleşte la ceea ce este acum.Poate STASI mai era aşa cum se doreşte acum. Spor la „muncă” !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax