Connect with us
Advertisement

Eveniment

Sfântul Daniel, sărbătorit de Biserică, în 17 decembrie. Ocrotitorul celor care trăiesc în exil. Semnificații pentru credincioși

Publicat

Sfântul Daniel este pomenit în calendarul ortodox, în 17 decembrie. Considerat ocrotitorul celor care au emigrat sau au fost duşi în exil, Sfîntul Proroc Daniel era cunoscut pentru darul de a interpreta visele.

Pentru că nu a vrut să se închine idolilor, a fost aruncat în groapă cu lei, de două ori, şi a scăpat nevătămat. În aceeaşi dată, sunt pomeniţi şi tinerii sfinţi Anania, Azaria și Misail.

Vezi și MESAJE și FELICITĂRI de Sfântul Daniel: Urări de La Mulți Ani pentru toți cei care își sărbătoresc onomastica în 17 decembrie

Darul de a interpreta visele

Sfântul Proroc Daniel era cunoscut pentru darul de a tălmăci visele. În Vechiul Testament, cartea care îi poartă numele cuprinde tâlcuirea viselor ultimilor doi regi ai Babilonului, Nabucodonosor şi Baltazar.

De asemenea, amintește de vedenia Sfântului Proroc Daniel despre timpul care va trece până la venirea lui Mesia, descoperirea despre vremurile din urmă ale omenirii, despre Antihrist şi învierea morţilor.

Robia babiloniană

Prorocul Daniel era din seminţie împărătească şi a fost dus împreună cu alţi tineri iudei, între care se aflau şi prietenii săi – Anania, Azaria şi Misail, în robia babiloniană (597-538 î.Hr.).

Nabucodonosor, regele babilonian care a ocupat Ierusalimul şi a distrus Templul, pentru a şi-i apropia pe iudeii luaţi în robie, a poruncit mai marelui palatului său, să-i înveţe carte şi limba haldaică pe cei mai reprezentativi dintre tinerii acestui neam.

Nabucodonosor voia să facă din ei slujitori credincioşi tronului. Le-a fost schimbat şi numele: Daniel a fost numit Baltazar, Anania – Sedrah, Azaria – Abdenago, iar Misail – Misah.

Aruncați într-un cuptor încins

Daniel şi prietenii lui ţineau foarte mult la legea părintească.

Şi chiar de aveau dreptul să mănânce şi să bea de la masa împăratului, ei s-au hrănit cu seminţe şi apă pentru a nu se întina. Dumnezeu le-a răsplătit curăţia cu înţelepciune şi frumuseţe, potrivit Agerpres.

Slujitorii regelui babilonian i-au spus însă că cei trei prieteni ai lui Daniel au refuzat să se închine unei statui de aur ridicată de împărat.

Aceştia au fost aruncaţi într-un cuptor încins, dar Dumnezeu i-a ocrotit şi focul s-a prefăcut în rouă. (Daniel III, 17)

Sfântul Daniel. Groapa cu lei

După cucerirea Babilonului de către regele Darius I al perşilor (anul 518 î.Hr.), Sfântul Proroc Daniel nu s-a întors în ţară cu fraţii săi iudei. Nu voia să-i lase singuri pe cei care nu puteau pleca.

Noul cuceritor, din cauza intrigilor, a fost nevoit să poruncească ca Sfântul Proroc Daniel să fie aruncat într-o groapă cu lei, însă Dumnezeu a avut grijă de robul său şi leii nu s-au apropiat de el. (Daniel VI, 17-29)

Sfântul Prooroc Daniel a fost ales de Dumnezeu să susţină poporul evreu pe lângă stăpânitorii săi şi să facă cunoscut printre necredincioşi pe adevăratul Dumnezeu.

Daniel și cei trei tineri au murit în vremea împăratului Atic. Din Sinaxar aflăm că la Învierea lui Hristos, au înviat și aceștia.

Sfinții Părinți au rânduit că pomenirea lor să fie făcută cu șapte zile înainte de nașterea Mântuitorului, pe motiv că aceștia erau din seminția Iudeii, potrivit crestinortodox.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement