Eveniment
Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit în 7 ianuarie. Semnificații pentru credincioși, tradiții și superstiții
Pe 7 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, cunoscut și sub numele de „Înaintemergătorul”.
El este cel care a pregătit calea pentru venirea Mântuitorului Iisus Hristos, iar prin misiunea sa, a adus curățire sufletească.
Considerat cel mai mare dintre proroci, Sfântul Ioan Botezătorul reprezintă legătura dintre Vechiul și Noul Testament și este un simbol al legăturii între cele două etape ale mântuirii omenirii.
Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit în 7 ianuarie
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini și a fost fiul Elisabetei, din neamul lui Aaron și al lui Zaharia, un preot din familia lui Abia. Elisabeta și Zaharia erau veri cu Sfinții Ioachim și Ana, părinții Preasfintei Fecioare Maria.
Citește și SFÂNTUL IOAN 2025: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana
În timp ce Zaharia îndeplinea serviciul sacru în templul din Ierusalim, Arhanghelul Gavriil i-a adus vestea neașteptată: Elisabeta urma să nască un fiu, în ciuda vârstei înaintate, iar numele acestuia va fi Ioan.
Din cauza necredinței sale în acest mesaj divin, Zaharia a rămas mut până la nașterea fiului său. Prorocul Maleahi îl anunța pe Ioan ca fiind „Îngerul Domnului”, care avea să pregătească calea pentru Mântuitorul.
Considerat ultimul dintre prorocii Vechiului Testament, Sfântul Ioan Botezătorul face legătura între Vechiul și Noul Testament și pregătește astfel sosirea lui Iisus Hristos.
Activitatea sa a început în anul 26 d.Hr., în primul an al guvernării lui Pilat din Pont, potrivit crestinortodox.ro.
Misiunea Sfântului Ioan Botezătorul
Sfântul Ioan Botezătorul a dus o viață ascetică încă din tinerețe. Era îmbrăcat într-o haină din păr de cămilă și se hrănea cu lăcuste și miere sălbatică. Acesta s-a retras în pustiul Bethabara, unde s-a dedicat rugăciunii și pregătirii pentru misiunea sa divină.
Înainte de a se face cunoscut Mântuitorul, Sfântul Ioan a început să propovăduiască în deșert și să boteze, vestind venirea lui Mesia. Din acest motiv, este cunoscut drept Înaintemergătorul.
Sfântul Ioan le spunea iudeilor care veneau la el că, pentru a se căi cu adevărat, trebuie să aducă roade de pocăință, iar acestea se măsurau prin faptele de milostenie și prin iubirea față de aproape.
Chiar și Fiul lui Dumnezeu a venit la Ioan pentru a primi botezul pocăinței. Când l-a văzut pe Mântuitorul, Sfântul Ioan a spus:
„Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii. Acesta este Acela despre care am spus: După mine vine un bărbat care a fost înainte de mine, fiindcă mai înainte de mine era, și eu nu-L cunoșteam; dar pentru ca să fie arătat lui Israel, de aceea am venit eu, botezând cu apă” (Ioan 1, 29-31).
Moartea Sfântului Ioan Botezătorul
După ce Iisus Hristos a început să propovăduiască, Sfântul Ioan s-a retras în Galileea și a continuat să mărturisească despre Mesia și să îl recunoască pe Hristos ca fiind Cel promis.
Din Galileea, Ioan nu ezita să mustre fărădelegile regelui Iudeii, Irod Antipa, care trăia în păcat cu soția fratelui său, Irodiada.
Potrivit Evangheliei, la un ospăț organizat cu ocazia zilei sale de naștere, Irod a ordonat decapitarea Sfântului Ioan, la insistențele Irodiadei.
În acea perioadă, Sfântul Ioan se afla în închisoare, în castelul lui Irod de la Maherus, unde îl mustra pe rege pentru traiul său nelegiuit cu Irodiada. Irodiada, nemulțumită de mustrările profetului, i-a spus fiicei sale, Salomeea, care a dansat și l-a impresionat pe Irod, să ceară capul Sfântului Ioan Botezătorul drept răsplată.
Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit în 7 ianuarie. Tradiții de Sfântul Ion
Un obicei de Sfântul Ion este „Iordăneala”. Tinerii care au primit agheasmă de la preot în ajunul sărbătorii, merg în dimineața zilei de 7 ianuarie la biserică, pentru a participa la slujbă.
După încheierea slujbei, aceștia îi stropesc cu agheasmă pe toți cei care ies din biserică, iar cei „iordăniți” trebuie să răsplătească urătorii cu bani.
Sfântul Ioan este considerat protectorul copiilor și se roagă pentru sănătatea celor nou-născuți.
O tradiție spune că, în dimineața zilei de Sfântul Ion, fiecare persoană trebuie să se stropească cu agheasmă proaspătă pentru a fi protejată de boli pe parcursul anului.
De asemenea, unii cred că ziua de Sfântul Ion este o ocazie pentru a cere ajutorul divin pentru protejarea gospodăriilor de foc și pentru a-și apăra animalele de fiarele sălbatice.
Superstiții de Sfântul Ion
- cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului;
- nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se muncește în gospodărie;
- nu se foloseşte mătura;
- de Sfântul Ioan nu se stinge candela;
- după Sfânt-Ion se botează gerul; frigul se mai domolește, începe să fie mai cald;
- nu se bea vin roșu pentru că amintește de martiriul Sfântului Ioan;
- nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna;
- nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News