Eveniment
Sfântul Ioan Gură de aur și Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Semnificații pentru credincioși, tradiții și obiceiuri
Credincioșii se pregătesc pentru intrarea în Postul Crăciunului. Luni, 13 noiembrie, este sărbătorit Sfântul Ioan Gură de Aur.
Marți, 14 noiembrie, este Lăsatul secului pentru perioade post înaintea Nașterii Domnului. De asemenea, este sărbătorit Sfântul Filip.
Sfântul Ioan Gură de Aur
Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut la Antiohia (344/354). A fost botezat la vârsta de 20 de ani și a studiat filosofia, sub îndrumarea lui Andragatiu, iar retorica cu Libaniu.
Sfântului Ioan i s-a asigurat o educaţie deosebită, sub îndrumarea unor mari învăţaţi şi filosofi din Antiohia. Tânărul a manifestat o mare pasiune pentru oratorie. În ceea ce priveşte învăţătura creştină i-a avut ca îndrumători pe arhiepiscopul Antiohiei, Meletie, şi pe episcopul Tarsului, Diodor.
După moartea mamei sale, a petrecut patru ani într-o mănăstire din munţii din preajma Antiohiei şi doi ani ca pustnic într-o peşteră. A fost hirotonit diacon de către arhiepiscopul Meletiei, şi apoi sfinţit preot de către arhiepiscopul Flavian, urmaşul lui Meletie.
În timpul cât a slujit ca preot, Sfântul Ioan a devenit vestit pentru predicile sale rostite în toate bisericile din Antiohia şi din împrejurimi, în fiecare duminică şi sărbătoare.
Dupa moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost ales patriarh al Constantinopolului, fiind hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei, la 28 februarie 398.
Ioan reformează cetatea și preoțimea, care se aflau într-o mare stare de decădere, potrivit crestinordotox.ro.
Astfel, el suprimă luxul reședinței episcopale și introduce traiul modest.
Dușmanii
Criticile sale îndreptate împotriva corupției i-au adus mulți dușmani. Dusmanul său cel mai important a fost Teofil de Alexandria.
Printre aceștia s-a aflat şi împărăteasa Eudoxia.
Pe acest fond, în timpul controverselor origeniste, în urma unui sinod, în anul 403, Sfântul Ioan a fost învinuit de erezie şi a fost alungat din scaunul patriarhal.
Deşi s-a întors pentru o scurtă vreme, Sfântul Ioan a fost în cele din urmă exilat în Armenia, la Cucuz, apoi la Comane, unde, îndurând mari privaţiuni, a şi murit.
A fost dus prin ploaie şi alteori prin arşiţa soarelui, iar prin cetăţi şi prin sate nu era lăsat să intre.
Trece la cele vesnice pe 14 septembrie 407, la Comana în Pont.
Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur
Moastele sale au fost aduse la Constantinopol și așezate în Biserica Sfinților Apostoli în 438, de către patriarhul Proclu al Constantinopolului.
În anul 1204, în timpul Cruciadei a IV-a, moaștele Sfântului Ioan împreună cu moaștele Sfântului Grigorie de Nazianz au fost luate de către venețieni și duse la Roma. Acolo au fost depuse în catedrala Sfântul Petru.
Dupa 800 de ani, Biserica Romano Catolică a înapoiat moastele celor doi Arhiepiscopi ai Constantinopolului, Bisericii Ortodoxe. Pe 27 noiembrie 2004, papa Ioan Paul al II-lea a oferit moaștele celor doi sfinți, Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu I.
în anul 1997, Silvano Piovanelli, Cardinalul Florenței, a dăruit Bisericii Ortodoxe Române o parte din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur. Se află în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
14 noiembrie, Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului
În 14 noiembrie, este ultima zi în care se mai poate mânca ”de dulce” până la Crăciun. Postul Nașterii Domnului va fi în perioada 15 noiembrie – 24 decembrie.
Urmează o perioadă de meditaţie şi rugăciune, în care creştinii ortodocşi vor consuma numai produse vegetale şi peşte, în zilele în care există dezlegare.
Începând din această zi, din cele mai vechi timpuri li se îngăduia copiilor să se adune seara acasă la unul dintre ei ca să înveţe colindele şi să-şi facă planul pentru perioada de colindat.
Potrivit crestinortodox.ro, cuvântul sec din „lăsatul secului” se înțelege ca fiind sinonim cu uscat, de post sau fără grăsime. Cu toate acestea, clericii ne învață că accentul nu trebuie să fie pe mâncare, ci pe obiceiurile lumești care trebuie temperate.
Rostul fundamental al oricărui post este să ajute la dezintoxicare sufletului, nu cea a corpului, prin regim alimentar. Se spune că e mai important ce spunem și ce gândim decât ce anume mâncăm. Un post nu trebuie să domolească doar poftele trupești, ci să înbuneze și sufletul.
Tradiții și superstiții de Lăsatul Secului 2023:
- se pregătește o masa aleasă, cu bucate ce nu vor putea fi consumate în timpul postului, precum carnea, lactatele și alcoolul
- nu se coase, nu se țese și nu se toarce pentru a feri gospodăria de rele
- femeile pregătesc turte din mălai și dau de pomană
- dacă dai ceva cu împrumut în această zi, se vor înmulți lupii.
- vasele folosite trebuie spălate și așezate cu gura în jos, pe masa în noaptea de dinaintea postului, pentru a goni spiritele care vor să intre în casă
Postul Crăciunului 2023: reguli bisericești
Postul Crăciunului durează şase săptămâni şi îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos. Semnificaţia postului are rădăcini în Vechiul Testament.
Personajele biblice apar postind în diverse ipostaze – patriarhii şi drepţii dinainte de Hristos, printre care Noe, Moise şi David petrec timp îndelungat în post şi rugăciune. Ei aşteptau venirea lui Mesia, se rugau pentru iertarea păcatelor şi ajutor divin în misiunea lor de conducere a poporului ales.
Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, deoarece se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase.
Postul Crăciunului: zile cu dezlegare la pește
Potrivit Calendar Ortodox 2023, în Postul Crăciunului 2023, din cele 40 de zile de post, 17 sunt zile cu dezlegare la pește.
- Miercuri, 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
- Joi, 23 noiembrie – Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, Sfântul Ierarh Amfilohie
- Sâmbătă, 25 noiembrie – Sfânta Muceniță Ecaterina, Sf. Mc. Mercurie/ Odovania Praznicului intrării în Biserică A Maicii Domnului
- Duminică, 26 noiembrie – Sfântul Stelian (Dregătorul bogat – păzirea poruncilor)
- Joi, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei
- Sâmbătă, 2 decembrie – Sfântul Proroc Avacum, Sfânta Muceniță Miropia
- Duminică, 3 decembrie – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (Pilda talanților)
- Luni, 4 decembrie – Sfânta Muceniță Varvara
- Marți, 5 decembrie – Sfântul Sava cel sfințit; Sfântul Mucenic Anastasie, Sfântul Cuvios Nectarie
- Miercuri, 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae
- Joi, 7 decembrie – Sfânta Muceniță Filofteia
- Sâmbătă, 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare Maria
- Duminică, 10 decembrie – Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (Tămăduirea femeii gârbove)
- Marți, 12 decembrie – Sfântul spiridon al Trimitundei
- Sâmbătă, 16 decembrie – Sfântul Proroc Agheu, Sfânta Teofana
- Duminică, 17 decembrie – Sfântul Proroc Daniel (Pilda celor poftiți la cină)
- Luni, 18 decembrie – Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, Sf. Mc. Sebastian și Zoe
14 noiembrie, Sfântul Filip
Sfântul Apostol Filip este pomenit în calendarul creştin ortodox la 14 noiembrie.
Este unul dintre cei doisprezece apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, originar din cetatea Betsaida din Galileea.
„Lângă Marea Galileii era o cetate care se numea Betsaida, aproape de Horazin şi Capernaum. Iar Betsaida înseamnă în limba evreiască ‘Casa Vânătorilor’, pentru că vieţuiau acolo vânători de peşte. În acea cetate s-au născut trei apostoli: Petru, Andrei şi Filip” (Vieţile Sfinţilor).
Sfântul Filip din copilărie a fost dat la învăţătură şi cunoştea bine scrierile prorocilor Vechiului Testament despre Mesia Cel aşteptat. Lui îi spune Mântuitorul: „Urmează-mi”, după cum arată Sfântul Apostol Ioan în Evanghelia sa (I, 43), iar Sfântul Apostol Filip a urmat cu convingere această chemare.
După Cinzecime, când apostolii au fost îmbrăcaţi cu putere de sus pentru a propovădui Evanghelia („evangelie”, în greacă – „veste bună” sau „bună vestire”) în lume, s-au tras la sorţi locurile unde va merge fiecare apostol în misiunea de răspândire a credinţei.
Sfântului Apostol Filip i-a revenit Frigia şi Ieropole. A străbătut toată Asia Mică şi, întâlnindu-se cu Sfântul Apostol Bartolomeu, au poposit împreună în Lidia, apoi în Ieropole.
A îndurat mari suferinţe şi ispite pentru a face cunoscută vestea cea bună printre popoarele păgâne. A fost ucis la Ieropole, prin crucificare cu capul în jos, potrivit Agerpres.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
duminică, 12.11.2023 at 21:06
Ăsta cred că a fost primul „sfânt” care a avut dinţii îmbrăcaţi în aur.