Eveniment
Sfârșit de săptămână bogat în evenimente culturale, în Alba. Spectacole la Câmpeni, Ceru-Băcăinți – Bulbuc, Săliștea și Întregalde
Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, participă ca partener la patru evenimente cultural-artistice programate la sfârșitul acestei săptămâni la Câmpeni, Ceru-Băcăinți – Bulbuc, Întregalde și Săliștea.
Zilele Orașului Câmpeni au debutat, vineri, 25 august, cu o defilare a majoretelor, ansamblurilor artistice participante și a Fanfarei Județului Alba. Prima zi va cuprinde un program artistic susținut de Taraful „Moțul” din Horea, Ansamblul „Doina Moțului” din Câmpeni, Ansamblul „Brădeana” din Sohodol, precum și recitalurile interpreților Liviu Burz și Cornel Borza.
Sâmbătă, manifestările de la Câmpeni vor continua pe parcursul zilei cu un târg al meșterilor populari, iar seara se va încheia cu două concerte extraordinare susținute de Talisman și respectiv Feli. Târgul meșterilor populari va continua și pe parcursul zilei de duminică, zi în care copiii vor avea parte de numeroase ateliere creative și jocuri.
Organizatorii au pregătit un amplu spectacol artistic în care vor evolua Ansamblul din Abrud, Ansamblul din Baia de Arieș, Ansamblul Folcloric „Păstrătorii Tradiției” – Pecica din Arad, Ansamblul „Românașul– Albești” din Sighișoara. Zilele Orașului Câmpeni se vor încheia duminică seara cu un recital susținut de Cornelia și Lupu Rednic.
Tot duminică, 27 august 2023, este programată la Ceru Băcăinți – satul Bulbuc cea de-a doua ediție a Festivalului Prunelor.
Programul din acest an debutează la ora 14:00 și cuprinde un spectacol cu artiști îndrăgiți de folclor și demonstrații de gastronomie tradițională. Participanții vor fi invitați să descopere cum se prepară plăcintele, lictarul și pălinca, dar și să guste aceste preparate pe bază de prune.
Evenimentul va continua cu un spectacol folcloric extraordinar în care vor evolua: Ionuț Fulea, Cosmina Marta, Florica Tomoioagă, Răzvan Năstăsescu, Ancuța Matei-Olar, Doinel Hândorean, Daniel Fiț, Eva și Geani Vlad, Costinel Pasc, Loredana Pârvu, Andrei Corb, Călușerii de la Ceru Băcăinți, Lavinia și Sonia Zamfir, Nică și Romică Porcar. Evenimentul este prezentat de Văru’ Săndel.
Cea de-a treia invitație culturală de la sfârșitul acestei săptămâni este la Săliștea, unde va avea loc o nouă ediție a manifestării „Fiii Satului”.
Programul va începe cu ceremonia de dezvelire a busturilor din fața primăriei (Călugărul Sofronie și Preotul Constantin Oancea), urmată de parada portului popular românesc pe strada Preot Constantin Oancea, deschiderea oficială și acordare de distincții.
Participanții se vor putea bucura apoi de un spectacol folcloric extraordinar susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, alături de soliștii vocali: Dorina Narița, Nicolae Plută și Floricica Moga și de soliștii vocali invitați: Ilie Medrea și Mariana Anghel.
Programul va fi completat de Ansamblul folcloric „Vințana” din Vințu de Jos, Ansamblul folcloric „Flori de mărgăritar” din Giuvărăști – Olt, Ansamblul folcloric „Călin Julescu” din Săliștea, Mircea Târziu și de Formația „Condor”, coordonată de Cosmin Sima.
Sărbătoare se va încheia cu un foc de artificii.
Și comuna Întregalde va fi în sărbătoare, sâmbătă și duminică, când va avea loc cea de-a doua ediție a evenimentului „Drag de Întregalde”.
Sâmbătă este programat un târg cu produse naturale, dar și o serie de ateliere practice: „Lutul în construcții ecologice” – atelier practic susținut de Ionuț Onea și „Meșteșuguri uitate – tors, țesut și împletit coșuri de curpăn” – atelier practic susținut de Mariana Mereu. Participanții vor fi invitați într-o drumeție și la un brunch, iar copiii vor putea participa la „Întregalde are viitor” – jocuri pentru fiii fiilor satului. În program sunt incluse și expoziții, teatru, folk interactiv cu Daniel Făt și momente folclorice: „Mlădițe cugirene” – Ionela Popa, Cornelia Maxa Muntean, respectiv „Purtata fetelor și nevestelor” din Crăciunelu de Jos
Duminică, Festivalul „Drag de Întregalde” cuprinde, printre altele, o paradă a portului popular pe ritmurile Fanfarei Județului Alba și un spectacol de muzică populară în care vor evolua grupul instrumental condus de maestrul Daniel Iancu Ticușor, Taraful Fiilor de la Întregalde, Corul Parohiei Ortodoxe Cetea, Ionică Ivan, Stelian de la Râmeț, Ovidiu Nistor, Gabriel Bucur, Lele Crăciunescu, Ghiță Groza, Iliuță de la Jina susținut de „Tradițional Music”. Spectacolul se va încheia cu un recital susținut de Moga Marius și formația Melodis.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News