Actualitate
Sfintele Paști: „Noaptea Învierii nu cunoaște somn. Ea e numai veghe, împlinire și așteptare”
Peste 1.000 de credincioşi au fost să ia Lumină, în noaptea de Înviere, de la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.
Nu există sărbătoare mai mare pentru creștini decât Învierea Domnului Iisus Hristos. Ea este evenimentul central al învățăturii creștine și condiția fără de care învățătura creștină nu ar avea sens. Ridicarea din mormânt a lui Hristos nu este relatată de niciun evanghelist, ea rămânând o taină, pentru că niciunul dintre ei nu a fost martor. Salutul creștinilor, „Hristos a înviat! – Adevărat a înviat!” este urmarea faptului că învierea se acceptă prin credință.
Cu toate că nimeni nu a fost de față la Învierea Domnului, aceasta nu a rămas fără argumente, Hristos arătându-Se multor ucenici după înviere.
„În mormânt cu trupul, în iad cu sufletul, ca un Dumnezeu, în rai cu tâlharul şi pe scaun împreună cu Tatăl şi cu Duhul ai fost Hristoase, toate umplându-le Cel ce eşti necuprins”.
„Dărâmaţi acest templu şi în trei zile îl voi ridica!”
După moarte, Iisus este îngropat de Iosif din Arimateea. La trei zile, Duminica dimineața, la mormânt au venit trei femei, mironosițe, pentru a unge trupul lui Hristos, cum era obiceiul iudaic. Ajungând acolo, au văzut piatra de pe mormânt prăvălită și mormântul gol. Înfricoșate, au alergat la apostoli spunându-le acest lucru. În fugă au plecat doi ucenici, Apostolii Petru (cel care se lepădase) și Ioan, apostolul iubirii. Văzând și ei acest fapt, s-au întors la ceilalți ucenici. La mormânt rămâne Maria Magdalena, una din cele trei femei, care plângea afară, crezând că trupul lui Hristos fusese furat. Vede doi îngeri cu care vorbește, iar apoi, întorcându-se Îl vede pe Hristos, dar nu-L recunoaște, crezând că este un grădinar. Atunci, Iisus o strigă pe nume zicând „Maria!”, chemare urmată de recunoașterea ei prin „Învățătorule!”. Biserica consideră că Hristos ne cheamă pe fiecare dintre noi, în mod cât se poate de personal, nouă rămânându-ne să răspundem chemării Lui.
Hristos se arată ucenicilor
La îndemnul Mântuitorului, Maria pleacă și vestește ucenicilor învierea. În aceeași zi, ucenicii erau adunați, ascunzându-se de frica iudeilor. În mijlocul lor se arată Iisus, intrând prin ușile încuiate, zicându-le: „Pace vouă!”. Ucenicii s-au umplut de bucurie în fața Învățătorului lor înviat, dar nu erau toți prezenți. Venind Toma mai târziu, nu a vrut să creadă cele spuse de ceilalți. Așa că, după opt zile, Iisus se arată din nou lor, iar de această dată Hristos îl îndeamnă pe Toma să-I atingă rănile, pentru a se încredința de înviere. Atingându-le, Toma exprimă: „Domnul meu și Dumnezeul meu!”. De la Înviere până la Înălțare, evangheliile ne spun că Mântuitorul s-a arătat la peste 500 de ucenici.
Învierea este un prilej de sărbătoare pentru fiecare creștin. Totuși, această bucurie poate fi simțită doar în măsura în care creștinul „se pogoară în mormânt” odată cu Hristos, întristându-se pentru Patimi. Ca semn al bucuriei, în noaptea Paștilor bisericile sunt înconjurate de trei ori de creștini. Mitropolitul Bartolomeu Anania spunea: „Noaptea învierii nu cunoaşte somn; ea e numai veghe, împlinire şi aşteptare, întru bucuria nemărginită a biruinţei asupra morţii.”
„Cu trupul adormind, ca un muritor, Împărate şi Doamne, a treia zi ai înviat, pe Adam din stricăciune ridicând şi moartea pierzând: Paştile nestricãciunii, lumii de mântuire.” – luminânda Paștilor.
Serafim ARMANCA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News