Connect with us
Advertisement

Educație

Luni, 20 martie, începe simularea pentru Evaluarea Națională 2023. Ce trebuie să știe elevii de clasa a VIII-a

evaluare nationala

Publicat

Luni, 20 martie, încep probele simulărilor pentru Evaluarea Națională. Disciplinele sunt limba și literatura română, matematică, precum și limba și literatura maternă pentru elevii care au urmat cursurile în limba maternă. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30, iar probele încep la ora 9:00. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 2 ore.

Potrivit Ministerului Educației, rezultatele obținute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care acestea s-au desfășurat, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vară.

Citește și Simulare Evaluare Națională 2023 pentru elevii din clasa a VIII-a: testările încep în 20 martie. Modele de subiecte și Calendar

Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.

Obiectivele simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real și optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale.

CALENDARUL simulării evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2022-2023

Simulare evaluare naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a:

20 martie 2023 – Limba şi literatura română – probă scrisă

21 martie 2023 – Matematică – probă scrisă

22 martie 2023 – Limba şi literatura maternă – probă scrisă

29 martie 2023 – Comunicarea rezultatelor

LISTA conţinuturilor pentru simularea evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2022-2023

Disciplina – conținuturi

Limba și literatura română – Pentru simularea probelor Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2022 – 2023, este valabilă programa aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.730/2022, din care sunt exceptate următoarele conţinuturi:

Domeniul de conţinut: Elemente de construcţie a comunicării

  • construcţii impersonale; construcţii incidente;
  • realizări propoziţionale ale unor funcţii sintactice: circumstanţiala de loc, de timp, de mod, cauzala, finala.

Domeniul de conţinut: Elemente de interculturalitate

  • despre limba şi cultura ţărilor din vecinătatea României; limba română în Europa; comunitatea lingvistică a vorbitorilor de limbă română de pretutindeni; contacte culturale.

Limba și literatura română pentru şcolile şi secţiile cu predare în limba maghiară – Pentru simularea probelor Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2022 – 2023, este valabilă programa aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.730/2022, din care sunt exceptate următoarele conţinuturi:

Domeniul de conţinut: Elemente de construcţie a comunicării

  • exprimarea coordonatelor acţiunii – locuţiunea adverbială;
  • exprimarea emoţiilor şi a sunetelor din natură – aplicativ: interjecţia predicativă.

Matematică –  Pentru simularea, probelor Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2022 – 2023, este valabilă programa aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.730/2022, din care sunt exceptate următoarele conţinuturi:

  • Domeniul de conţinut: Algebră
  • Subdomeniul: Ecuaţii. Inecuaţii. Sisteme de ecuaţii
    • Ecuaţii de forma ax2 + bx + c – 0, unde a,b,c ∈ R. Subdomeniul: Funcţii
    • Reprezentarea şi interpretarea unor dependenţe funcţionale prin tabele, diagrame şi grafice
    • Funcţii definite pe mulţimi finite, exprimate cu ajutorul unor diagrame, tabele, formule; graficul unei funcţii, reprezentarea geometrică a graficului unor funcţii numerice
    • Funcţii de forma ƒ : D → R, ƒ(x) = ax + b, unde a şi b sunt numere reale şi D este o mulţime finită de numere reale sau un interval nedegenerat; interpretare geometrică; lecturi grafice
  • Domeniul de conţinut: Geometrie
  • Subdomeniul: Corpuri geometrice
    • Perpendicularitate: plane perpendiculare; unghi diedru, unghi plan corespunzător diedrului; unghiul a două plane; teorema celor trei perpendiculare
    • Arii şi volume ale unor corpuri geometrice: piramidă regulată (cu baza triunghi echilateral, pătrat sau hexagon regulat), prismă dreaptă (cu baza triunghi echilateral, pătrat sau hexagon regulat), paralelipiped dreptunghic, cub, cilindru circular drept, con circular drept, trunchi de piramidă regulată, trunchi de con circular drept
    • Sfera: arie, volum

Limba și literatura maghiară maternă – Pentru simularea probelor Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2022 – 2023, este valabilă programa aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.730/2022.

Limba și literatura germană maternă – Pentru simularea probelor Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2022 – 2023, este valabilă programa aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.730/2022.

Limba și literatura rromani maternă – Pentru simularea probelor Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2022 – 2023, este valabilă programa aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.730/2022.

Limba și literatura sârbă maternă – Pentru simularea probelor Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2022 – 2023, este valabilă programa aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.730/2022.

Limba și literatura slovacă maternă – Pentru simularea probelor Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2022 – 2023, este valabilă programa aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.730/2022.

Limba și literatura ucraineană maternă – Pentru simularea probelor Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2022 – 2023, este valabilă programa aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.730/2022.

Limba și literatura italiană maternă – Pentru simularea probelor Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2022 – 2023, este valabilă programa aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.730/2022.

Limba și literatura croată maternă – Pentru simularea probelor Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2022 – 2023, este valabilă programa aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.730/2022.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement