Actualitate
Sindicat: Cetăţenii români, obligaţi să fie cobai pentru măsuri și politici netestate nicăieri în lume
Sindicatele au început ofensiva mediatică faţă de propunerea Guvernului de a muta contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajaţilor. Mesajul lor este clar: măsura pregătită de autorităţile centrale va micşora veniturile salariaţilor şi, în plus, aşa ceva nu se întâmplă nicăieri în Uniunea Europeană.
Pentru început, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical vor sesiza mai multe instituţii europene şi internaţionale, printre care Comisia Europeană, Parlamentul European şi Fondul Monetar. Următorul pas va fi declanşarea protestelor, luna viitoare.
„Această translatare a contribuțiilor pe angajat va duce la o măsură care le va afecta veniturile nete. Patronii prin definiţie au un obiectiv: de a-şi maximiza profitul, activităţile economice nu sunt opere caritabile. Care a fost principalul instrument la care au recurs conducătorii de firme atunci când au vrut să-şi îmbunătăţească indicatorii economici? Au redus cheltuielile cu forţa de muncă. Asta fac angajatorii”, a spus Dumitru Costin, preşedintele BNS.
Blocul Naţional Sindical a lansat campania „NU experimentelor sociale pe români”, cerând cât mai multor persoane să semneze petiţia.
Liderii BNS mai spun că românii sunt „obligaţi să fie cobai pentru măsuri şi politici netestate nicăieri în lume”.
„Considerăm această decizie a actualului Guvern de a transfera integral în sarcina salariaţilor responsabilitatea finanţării sistemului de pensii şi asigurări de sănătate ca fiind o măsură incoerentă, hazardată şi total defavorizantă faţă de cel în slujba căruia ar trebui să fie guvernanţii: poporul român”, au declarat liderii BNS.
„Campania se doreşte un semnal de alarmă care ar putea să deturneze aplicarea acestei iniţiative, având şi componenta iniţiativei de modificare a legislaţiei ce defineşte evaziunea fiscală. Solidaritate, responsabilitate socială, echitate, echilibru – sunt principii de bază statuate în Convenţiile şi Recomandările Organizaţiei Internaţionale a Muncii, dar şi în Tratatele şi reglementările europene. Din păcate, ca multe alte caracteristici ale unei societăţi democratice mature şi dezvoltate, ele nu reprezintă o preocupare pentru clasa politică din România. În nicio ţară din Europa finanţarea sistemului de securitate socială nu se asigură exclusiv de către angajat, pentru că vorbim de solidaritate şi de responsabilitate socială asumată în mod echilibrat între angajat şi angajator. Practica europeană arată o asumare împreună – angajat şi angajator – a finanţării sistemului de securitate socială”, mai spun liderii BNS.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News