Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sindicatul „Viitorul Mineritului” din Roşia Montană a demarat o acţiune de strângere de semnături pentru locuri de muncă în minerit

Publicat

Grupul de Susținere a Proiectului Roșia Montană a organizat, miercuri, la Bucureşti, conferinţa „O şansă pentru România: locuri de muncă prin relansarea mineritului”, în cadrul căreia a fost lansată o acţiune de strângere de semnături pentru locuri de muncă în minerit şi implicit la Roşia Montană. Este o iniţiativă a Sindicatului Viitorul Mineritului din Roșia Montană.

În zona Roşia Montană, 76,1% din oamenii cu vârstă de muncă nu au venituri din salarii (conform Direcţiei Judeţene de Statistică, 2011). Cristian Albu, preşedintele Sindicatului Viitorul Mineritului din Roşia Montană, a lansat semnalul campaniei de strângere de semnături în sprijinul locurilor de muncă din minerit şi, implicit, pentru pornirea proiectului minier de la Roşia Montană:

„Fac un apel la solidaritatea românilor, care întotdeauna au ştiut să se susţină unii pe alţii în vremuri dificile, în vremuri de criză. În ziua de azi, avem cu toţii nevoie de locuri de muncă, mai mult decât de orice altceva. Noi, minerii din Apuseni, ştim că mineritul poate să aducă prosperitate şi locuri de muncă. E momentul ca mineritul să pornească din nou, pe baze moderne, ca să dea de lucru pentru mii de oameni, nu doar din Apuseni, ci şi din alte zone miniere cu tradiţie. Noi, roşienii, avem o şansă doar dacă proiectul minier aurifer începe. De aceea, fraţi români, vă rog să susţineţi şansa noastră la o viaţă mai bună, pentru noi şi pentru copiii noștri. Dacă sunteți de acord că trebuie să facem tot ce depinde de noi ca să avem locuri de muncă, semnați pentru repornirea mineritului în România și pentru locurile de muncă pe care le poate aduce la Roșia Montană și în toată țara”.

Grupul de Susținere a Proiectului Roșia Montană include 40 de primării din zone miniere, inclusiv din Roșia Montană. Primarul localităţii, Eugen Furdui, a susţinut de asemenea poziţia exprimată de Cristian Albu: „Oamenii din Roşia Montană nu mai au răbdare. Vin zilnic la primărie şi ne întreabă dacă avem veşti, dacă ştim ce se întâmplă cu proiectul. De ani buni le zicem același lucru: că aşteptăm autorităţile centrale să-şi aplece puţin privirea şi asupra Roşiei Montane şi să analizeze proiectul minier. Iar pentru că noi nu avem răspunsuri şi pentru că ei s-au săturat de aşteptat, roşienii fac acum un apel la toţi românii să le susţină cauza. Sperăm ca această iniţiativă să fie un semnal puternic pentru cei în măsură să avizeze startul proiectului care ar face Roşia Montană să renască.”

Conferinţa a beneficiat şi de expertiza a doi invitați internaționali: Johannes Drielsma, Director Adjunct al Euromines, și Seppo Maula, expert în dezvoltare durabilă pentru comunităţi miniere din Finlanda.

Invitaţii au dezbătut subiectul strategiilor pentru resurse minerale din ţările UE precum și legătura dintre proiectele de investiţii în minerit modern şi numărul mare de locuri de muncă pe care acestea le generează la nivel european. Un exemplu în acest sens l-a adus Seppo Maula, a cărui experienţă în implementarea unui proiect minier de anvergură, într-o mică localitate din Finlanda, s-a dovedit foarte utilă pentru cei prezenţi la conferinţă.

În Raportul Anual din 2011, intitulat „Materiile Prime şi Viitorul”, Asociația Europeană a Industriilor Miniere Euromines subliniază importanţa mineritului în Europa, având în vedere creşterea preconizată a cererii de resurse minerale ca urmare a creşterii demografice la nivel mondial.

Johannes Drielsma, Director Adjunct Euromines, a accentuat importanța resurselor pentru calitatea vieții precum și pentru crearea de locuri de muncă: „Datorită proprietăţilor lor unice, resursele minerale sunt o sursă constantă de servicii esenţiale şi chiar indispensabile. Fără resursele minerale, nu am beneficia de locuinţe sau de mobilitate, de servicii de sănătate, comunicare sau educaţie. Fără acestea, puţini oameni ar avea un loc de muncă şi nimeni nu s-ar putea bucura de siguranţa locului de muncă. Majoritatea produselor minerale au o durată de folosinţă îndelungată, cum este cazul infrastructurii şi locuinţelor. De la oţel la aluminiu, de la cupru la aur, toate au o viaţă îndelungată la finalul căreia pot fi reutilizate în alte aplicaţii sau reciclate”.

„Mineritul modern nu este o utopie”, a continuat reprezentantul Euromines. „Este o certitudine şi se întâmplă la scară largă în Europa, unde multe state au înţeles cât de importante sunt resursele naturale pentru creşterea economică. Asemenea state dezvoltă proiecte miniere moderne, atât viabile economic, cât și în deplin acord cu principiile dezvoltării durabile. Este recomandabil ca România să se folosească mai bine de aceste resurse într-un sector cu tradiție, revitalizat, pentru binele cetățenilor săi. Să nu uităm că există multe exemple de proiecte miniere de succes în țări ale Uniunii Europene, cum sunt Finlanda, Portugalia, Grecia și Suedia, proiecte care şi-au dovedit viabilitatea în timp şi din care România și alte țări se pot inspira cu succes.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Anda

    miercuri, 25.04.2012 at 14:50

    O initiativa foarte buna din partea sindicatului. Sper sa obtina cat de curand ce-si doresc toti rosienii: o viata mai buna, sustinuta de un loc de munca stabil intr-un domeniu pe care-l stapanesc foarte bine.

    • aleluia

      joi, 26.04.2012 at 13:45

      sa isi ia bilet de ordine si la medic….Gold aduce otrava si boala

  2. toma

    miercuri, 25.04.2012 at 15:48

    Cred ca in Rosia Montana, la fiecare casa exista 4-5 organizatii. De tot felul. Fiecare, matur, batrin, olog, nevazator, baba chioara, analfabet, copii de tita…fiecare are o organizatie ( unii chiar doua ) in gestiune pe care o conduce. Chiar si cei aflati in trecere prin zona au organizatia lor, la purtator, valabila de la intrarea in sat pina la iesire, prin care cer un loc de munca, indiscutabil sub aripa ,,gold corporeisans,, Nu la stat, caci statul e ciuma. Ei vor sa fie slugi la straini, numai la straini. Si vor fi…doamne fereste.

  3. Liviu

    miercuri, 25.04.2012 at 21:51

    Buna ideea de a face o initiativa de genul acesta insa mi se pare ridicola ideea de a se strange voturi pentru un proiect asa benefic

  4. Mihai

    joi, 26.04.2012 at 11:09

    mi se pare deja dusa prea la extrem toata treaba asta. Am ajuns as strangem semnaturi pentru locuri de mucna si un proiect profitabil ? Trebuiau sa faca asta pentru vanzarea petrom sau ceva ce nu a fost profitabil in tara, nu pentru acest proiect

  5. Bodea Gheorghe

    joi, 26.04.2012 at 12:15

    Romania a ajuns o prada, care e jefuita de 20 de ani de catre marii magnati ai lumii cu complicitatea vinovata a multor romani, care si-au vandut constiinta pentru un pumn de arginti. De ce nu vorbiti si de sutele de mii de someri raspanditi in toate zonele tarii? De ei de ce nu va pasa? De ce v-a apucat mila doar de cei cateva sute de someri din Rosia Montana? Raspunsul il stiti voi foarte bine!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax