Connect with us
Advertisement

Eveniment

Sistem de canalizare, în Luncile Prigoanei din Munții Șureanu. Investiție de 10,5 milioane lei pentru dezvoltarea zonei turistice

Publicat

Zona turistică Luncile Prigoanei din Munții Șureanu ar putea beneficia în curând de un sistem de canalizare menajeră, printr-o investiție de peste 10,5 milioane de lei. 

Primăria comunei Șugag a lansat vineri, 28 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de proiectare faza PT, DE, PAC, verificare tehnică a proiectării, asigurare asistenţă tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuţie a lucrărilor şi execuţia lucrărilor la obiectivul de investiţii „Înființare sistem de canalizare menajeră în zona turistică Luncile Prigoanei”.

Citește și Sistem centralizat de alimentare cu apă, în zona turistică Luncile Prigoanei din Munții Șureanu. Licitație, lansată în SEAP

Valoarea totală estimată a investiției este de 10.517.789 de lei, fără TVA.

Potrivit studiului de fezabilitate, zona Turistică Luncile Prigoanei este un trup intravilan situat în zona montană înaltă a comunei Șugag. “Luncile Prigoanei” este denumirea generică sub care este cunoscută întinsa poiană situată în Munţii Sebeşului, la nord de Vârful lui Pătru, într-un areal montan, bogat în păduri şi păşuni alpine. Zona dispune de un uriaş potenţial de dezvoltare turistică, mai ales în cea ce priveşte turismul legat de sporturile de iarnă.

La această dată, zona turistică nu dispune de un sistem centralizat de canalizare menajeră. Majoritatea locuințelor și construcțiilor de turism au bazine vidanjabile sau fose septice.

În ceea ce privește alimentarea cu apă a zonei, pe teritoriul stațiunii există o serie de captări individuale de izvoare și fântâni ce acoperă doar local nevoia de apă a zonei. Existenţa acestor mici captări individuale a apei, cauzează totuși formarea unor debite de ape uzate, încărcate cu substanțe organice, care deversate liber în mediul natural, în lipsa unui sistem centralizat de colectare, evacuare și epurare a acestora, generează impurificarea apelor de suprafață și subterane, a solului şi subsolului. Evacuarea apelor uzate menajere direct în factorii de mediu, prin latrinele sau fosele neetanșe, contribuie la creșterea conținutului în poluanți a apei freatice peste limitele admise și compromiterea acestora ca factor de mediu cât și ca folosință de apă. Neluarea unor măsuri urgente pentru realizarea unui sistem conform de canalizare menajeră în zona turistică, va conduce în mod cert la creşterea semnificativă a riscului de îmbolnăvire a populației.

O altă deficienţă majoră generată de lipsa unui sistem centralizat de canalizare a apelor uzate este dezvoltarea turistică lentă a zonei datorită neatractivităţii acestora pentru investitori.

În vederea remedierii deficienţelor semnalate, autorităţile locale au demarat procedurile legale pentru justificarea necesităţii realizării unui sistem centralizat de canalizare menajeră prevăzut cu o stație de epurare capabilă să corecteze calitativ apele menajere provenite de la activitățile casnice și turistice.

Potrivit documentului citat, zona are o populație permanentă de aproximativ 500 de locuitori, și un număr estimat de turiști de aproximativ 800 de perosane. Numărul locuinţelor a fost analizat din perspectiva numărului necesar actual de racorduri ce vor fi realizate la reţeaua de canalizare, fiind estimat un număr de 280 parcele ce necesită
utilități publice.

Ca şi soluţie generală, se propun următoarele obiecte componente ale sistemului de canalizare din zona turistică Luncile Prigoanei:

  • Racorduri individuale
  • Reţea de canalizare menajeră
  • Staţii de pompare apă uzată (SPAU)
  • Conducte de refulare
  • Staţie de epurare

Rețeaua de canalizare menajeră

Reţeaua de canalizare menajeră proiectată va funcţiona în sistem separativ şi va colecta apele uzate menajere provenite de la utilizatori casnici și agenţi economici sau de turism, prin intermediul căminelor de racord şi a racordurilor conectate la căminele de vizitare sau la ramificaţiile sferice intercalate pe colectoare.

De asemenea, reţeaua de canalizare proiectată va putea prelua ape uzate provenite din activităţi economice productive/industriale în condiţiile în care acestea au fost în prealabil aduse la parametrii maximi admişi ai apelor uzate ce pot fi evacuate în reţeaua de canalizare.

Tot în rețeaua de canalizare gravitațională este prevăzută refularea apelor uzate din stațiile de pompare ape uzate.

Reţeaua de canalizare menajeră va fi realizată ţevi din veramică vitrificată sau PVC, cu diametrul Dn 250 mm şi va fi prevăzută cu cămine vizitabile din tuburi de beton Dn 1000 mm intercalate pe colectoare, distanţa maximă dintre două cămine succesive fiind de 60 m.

Lungimea totală a reţelei de canalizare gravitaționale va fi de 6.754 m. Pe toată lungimea reţelei de canalizare, s-au prevăzut 178 cămine de vizitare, în aliniamentul colectoarelor, la capete şi în intersecţiile dintre colectoare.

Traseul reţelelor de canalizare s-a ales în principiu pentru a răspunde cerinţelor de conformare la reţeaua stradală, astfel încât să poată fi cuplate cât mai mulți consumatori. În zona drumului judeţean, având în vedere că acesta nu este modernizat reţeaua de canalizare va fi amplasată pe cât posibil în axul drumului.

Reţeaua de canalizare va fi pozată respectând o adâncime minimă de 1,4 m măsurată între radierul colectorului şi suprafaţa amenajată a terenului. Această adâncime este impusă de necesitatea de realizare a racordurilor la reţeaua de canalizare sub adâncimea minimă de îngheţ, de 1,2 m.

Pentru dirijarea apelor uzate menajere în zonele unde nu a fost posibil transportul gravitațional, a fost necesară amplasarea a 5 staţii de pompare ape uzate pe reţeaua de canalizare menajeră. Stația de pompare este o construcţie subterană realizată din elemente prefabricate din beton armat montate vertical, cu diametrul interior de 1500 mm şi aşezate pe un strat de egalizare din balast cu grosimea de 20 cm.

Alăturat staţiei de pompare se va realiza un cămin de vane din beton armat cu dimensiunile interioare 1,70 m x 1,0 m şi înălţimea utilă de 1,5 m, cămin ce va adăposti toate armăturile necesare funcţionării staţiei de pompare. Căminul de vane va fi prevăzut cu un capac carosabil clasa D400.

Transportul apelor uzate de la stațiile de pompare a apelor uzate (SPAU) la o cotă superioară se va face prin intermediul conductelor de refulare realizate din PEID PN 6 cu diametrul Dn 110 mm. Lungimea totală a conductelor de refulare este de 800 m.

Pentru corectarea calităţii apelor uzate provenite din zona proiectului înainte de deversarea în emisar, pârâul Prigoana, este propusă execuţia unei staţii noi de epurare, amplasată în nordul zonei, pe malul stâng al văii Prigoana.

Stația de epurare urmează să fie proiectată pentru un număr maxim de 1.300 locuitori echivalenți. Procedeul de epurare biologic are la bază principiul de epurare cu namol activat în suspensie cu funcționare secvențială cu nivel constant.

Din punct de vedere constructiv, stația de epurare este compusă din componente subterane (bazine din beton armat) și componente supraterane (clădire din zidărie). Stația de epurare urmează să fie acoperită pe întreaga suprafață.

Apa epurată va fi evacuată printr-o conductă din PVC SN8 Dn 250 mm în pârâul Prigoana, prin intermediul unei guri de descărcare concentrate. Lungimea conductei de evacuare apă epurată este de 10 m.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement