Connect with us
Advertisement

Eveniment

Sistem inteligent de distribuție gaze naturale, în comuna Hopârta. Se solicită emiterea unui acord de mediu

Publicat

Un sistem inteligent de distribuție a gazelor naturale urmează să fie înființat în satele Hopârta, Vama Seacă, Șpălnaca, Silvaș și Turdaș din comuna Hopârta. În lungime de aproape 39 de kilometri, sistemul urmează să alimenteze un număr de aproape 600 de consumatori. Valoarea estimată a investiției este de peste 20 de milioane de lei, fără TVA. 

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat depunerea solictări de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Înființare sistem inteligent de distrbuție gaze naturale în comuna Hopârta”, propus a fi amplasat în satele Hopârta, Vama Seacă, Șpălnaca, Silvaș și Turdaș.

Potrivit memoriului de prezentare, situația actuală a alimentării cu combustibil pentru încălzire și prepararea hranei a locuitorilor din comuna Hopârta implică exploatarea nerațională a fondului forestier, aprovizionarea cu gaze lichefiate, și utilizarea aparatelor alimentate cu energie electrică. Aceste variante au mari deficiențe deoarece implică amenajarea de depozite pentru combustibilii solizi, tăieri nepermise ale masei lemnoase, cheltuieli pentru transportul buteliilor de gaze lichefiate, cheltuieli ridicate ale populației și agenților economici pentru utilizarea curentului electric în vederea asigurării confortului în locuințe.

Localitățile din aceasta zonă nu dispun de un sistem de distribuție a gazelor naturale.

Prin înființarea distribuției inteligente cu gaze naturale se realizează un grad sporit de confort, se reduc substanțial cheltuielile pentru încălzire, preparare hrană și de asemenea se reduce gradul de poluare a mediului în zonă. Prin racordarea populației și a clienților noncasnici la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale se urmărește creșterea standardelor de viață și de locuit a populației prin asigurarea unor condiții îmbunătățite pentru încălzirea locuințelor sau prepararea hranei față de condițiile de locuire existente în prezent în care încălzirea locuințelor sau prepararea hranei se realizează pe bază de lemne, cu impact asupra emiterii unor cantități sporite de noxe și poluanți.

Sistemul de distribuție gaze naturale se va realiza din conducte montate subteran, iar în cazul în care nu este posibilă montarea subterană, se va intercala un tronson din conducta montat suprateran. Traversările în zona intersecției cu căile de acces (drumuri) nemodernizate se vor realiza prin săpătură deschisă, iar cu căile de acces modernizate, după caz, prin forja orizontal, caz în care conductele se vor introduce într-un tub de protecție din OL.

Rețeaua nou construită se va racorda la rețeaua Transgaz, prin construirea unui modul SRMP (Stație reglare măsurare), cu capacitatea tehnologică de 789 mc/h, care va fi amplasat adiacent la DJ 107D, la intrarea în comuna Hopârta din direcția Fărău.

Rețeaua de distribuție de gaze va deservi locuințe private și instituții publice localizate în satele Hopârta, Vama Seacă, Spălnaca, Turdaș și Silivaș, estimându-se un minim de 594 branșamente.

Lungimea totală a rețelei de distribuție propusă de proiect este de 38.760 metri. Suprafața de teren ce se estimează că va fi ocupată de rețeaua de distribuție gaze este de 19.380 mp (lungime rețea 38.760 m x lățime șanț 0.5 m), la care se adaugă 100 mp ocupați de stația de măsurare.

Valoarea estimată pentru investiție este de 20.412.420,50 lei, fără TVA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement