Abrud
Sistem inteligent de epurare a apelor uzate, în comuna Ciuruleasa din Munții Apuseni. Acord de mediu, solicitat la APM
Locuitorii comunei Ciuruleasa din Munții Apuseni ar putea beneficia în curând de un sistem inteligent de colectare și epurare a apelor uzate menajere din gospodării. Mai exact, printr-un proiect estimat la peste 33,8 milioane de lei, administrația locală vrea să amplaseze peste 200 de ministații de epurare complet echipate.
Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat, pe 10 ianuarie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Înființare sistem public inteligent alternativ (SPIA) pentru procesare ape uzate în localitățile din comuna Ciuruleasa, județul Alba”.
Potrivit documentației, proiectul are drept scop colectarea și epurarea apelor uzate menajere de la gospodăriile aferente localităților Bidigești, Bodrești, Boglești, Buninginea, Ciuruleasa, Ghedulești, Mătișești, Morărești și Vulcan.
Valoarea estimativă a lucrărilor este de circa 33.832.893,44 lei.
Sistemul de canalizare proiectat este unul de tip divizor (separativ). Acesta are rolul de a prelua apele menajere uzate de la consumatori și de a-l transporta la ministații de epurare, unde se va realiza epurarea apelor uzate până la parametrii impuși înainte de evacuare.
În dreptul stațiilor de epurare se va monta câte un cămin de branșament apă, echipat cu un debitmetru și o electrovană pentru asigurarea diluției necesare evacuării apelor epurate în emisar și în văile/șanțurile existente. Evacuarea apelor epurate se va realiza prin pompare iar electrovana din căminul de branșament apă va fi conectată la tabloul pompelor. La pornirea pompei pentru evacuarea apei epurate, electrovana se va deschide pentru asigurarea diluției. La oprirea pompei, electrovana va închide alimentarea cu apă.
Ministații de epurare (SPIA)
Potrivit documentației, au fost prevăzute 220 de ministații de epurare 12 LE – 50 LE (locuitori echivalenți), complet echipate și montate îngropat.
Tehnologia ministațiilor de epurare propusă concentrează toți pașii epurării într-o singură unitate compactă.
- Pre-epurarea mecanică
- Epurarea biologică (oxidare-nitrificare) cu denitrificare frontală și recirculare
- Stabilizarea aerobă a nămolului
Echipamentele tehnologice sunt montate într-un bazin de inox.
Ministațiile de epurare se vor împrejmui unde acestea se amplasează în zona verde. Împrejmuirea se va realiza cu panouri de gard bordurat, montate pe stâlpi metalici.
Stațiile de epurare se vor monta îngropat pe un radier de beton de 10 cm grosime C20/25. Umplutura în jurul fiecărei stații de epurare se va realiza cu nisip.
Ministațiile de epurare vor fi prevăzute cu sistem inteligent de control și adaptare în funcție de încărcăriile reale din acestea. Evacuarea apelor epurate se va face prin înfiltrare în sol, astfel pe lungimea de 10 m se va realiza un fitru de drenaj din diferite sorturi de piatră. Filtrul realizat va fi protejat la margini și la partea superioară cu geotextil.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News