Actualitate
Situl „Frumoasa”, ce adăpostește habitate cu specii rare de plante și animale, va fi cercetat și organizat de Consiliul Județean Alba pe bani europeni
Situl „Frumoasa”, ce adăpostește habitate de specii rare de animale și plante, aflat în munții Parâng, va fi cercetat, organizat și administrat printr-un proiect pe fonduri europene inițiat de Consiliul Județean Alba. În proiect sunt cuprinse o colecție de filme documentare științifice despre ecosistemul zonei, o pagină de internet, spoturi audio, o caravană de informare a localnicilor despre biodiversitatea zonei și regulile de conservare a acesteia, tabere educaționale pentru copii, dezbateri publice cu specialiști și localnici și conferințe de presă, iar realizarea tuturor acestor obiective a fost scoasă la licitație, pentru o valoare totală de pornire de 1.069.628,8 lei.
Proiectul se numește “Managementul integrat al siturilor ROSCI0085 Frumoasa și ROSPA0043 Frumoasa” și are o valoare totală de 13.122.256 lei. Licitația pentru achiziția serviciului “Organizarea de evenimente de informare, conştientizare, realizare materiale de informare și publicitate, filme, spoturi radio și pagina web”, ce cuprinde elementele menționate mai sus are termen limită de depunere a ofertelor data de 24 octombrie, iar principiul de selecție este prețul cel mai mic.
Prin proiect se propune realizarea unui „plan de management integrat” pentru siturile „ROSCI0085 Frumoasa” – în care va fi studiat întregul ecosistem și „ROSPA0043 Frumoasa” – în care studiul se va concentra pe păsări.
Mai precis, cu ajutorul unor biologi, oameni de știință și specialiști se va întocmi un studiu prin care să fie definit statutul speciilor de plante și animale, stabilite niște reguli de conservare a acestora, construit un centru de informare despre sit și realizat un plan de administrare a zonei. Suprafața totală a ariilor vizate de proiect este de 137.115 ha, localizată în raza teritorială a județelor Alba, Hunedoara, Sibiu și Vâlcea.
Vedeți mai jos serviciile scoase la licitație și prețurile estimate:
Organizarea a 5 dezbateri publice ale planului de management integrat: 4 dezbateri, câte una la nivelul fiecărui judeţ (Alba, Sibiu, Vâlcea şi Hunedoara). Pe baza observaţiilor şi comentariilor primite se va realiza un document final al planului de management (a 5-a dezbatere) ce va fi prezentat în cadrul unei dezbateri lărgite ce va avea loc la Alba Iulia şi care va avea ca rezultat stabilirea formei finale a planului de management ce va fi transmisă spre aprobare autorităţilor de mediu competente. Valoarea estimată a lotului 1 este de 15.000 lei (fără TVA).
Realizarea unui film documentar de 30 minute (film documentar și 7 filme scurte) cu conținut predominant științific, cu rolul de conștientizare a publicului cu privire la valoarea biodiversității din Frumoasa. Tematica filmului va urmări, în principal: descrierea speciilor şi habitatelor de importanţă comunitară, beneficiile asociate, problemele existente, alte aspecte relevante pentru proiect. De asemenea, deoarece suprafaţa şi complexitatea capitalului natural din cele două sitului este extrem de mare vor fi realizate şi 7 filme scurte, tip reclamă de 2 minute, în care vor fi prezentate problemele specifice aferente fiecărei grupe taxonomice de specii (mamifere, păsări, amfibieni şi reptile, peşti, nevertebrate, floră) şi habitatelor naturale ce constituie obiectivele de conservare. Realizarea documentarului şi a filmelor scurte se va face pe parcursul a 12 luni, pentru a putea surprinde imagini reprezentative din toate cele patru anotimpuri. Aceste filme vor trebui difuzate la televiziuni naționale, regionale și locale care acoperă suprafața județelor vizate de proiect: Alba, Sibiu, Vâlcea și Hunedoara. Valoarea estimată a acestui lot (realizare și difuzare) este de 273.702 lei (TVA).
Realizarea unui site web pentru conștientizarea publicului cu privire la valoarea biodiversității din Frumoasa; valoarea estimată a acestui lot este de 17.466,80 lei.
Realizarea a 3 spoturi audio de 30” cu scopul de conștientizare a publicului cu privire la conservarea biodiversității din Frumoasa. Spoturile vor fi difuzate la staţiile naţionale şi locale de radio, acoperind cele 4 județe vizate de proiect: Sibiu, Alba, Vâlcea și Hunedoara. valoarea estimată a acestui lot este de 23.000 lei.
Organizarea de evenimente de conștientizare a comunităților locale cu privire la conservarea biodiversității – Caravana “Frumoasa”; Se estimează că prin intermediul caravanei vor fi informate şi conştientizate un număr de 2000 de persoane. Campania se derulează pe o perioadă de 6 săptămâni (fiind acoperite câte 4 localități pe săptămână). Caravana este un eveniment de informare care se va desfășura în toate localitățile acoperite de proiect. Valoarea estimată a acestui lot este de 365.100 de lei și include atât cheltuielile de organizare cât și tipăriturile (afișe, broșuri etc) și alte materiale de comunicare ce trebuie realizate conform proiectului.
Organizarea de tabere educaționale pentru conștientizarea copiilor cu privire la conservarea biodiversității din ROSCI0085 Frumoasa și ROSPA0043 Frumoasa; valoarea estimată a acestui lot este de 366.420 de lei (fără TVA). Pentru creşterea gradului de conştientizare privind importanţa conservării biodiversităţii din zona Frumoasa vor fi organizate tabere de educaţie pentru copiii din ciclurile primar şi gimnazial. În lunile februarie – mai 2014 vor fi organizate concursuri şcolare în şcolile din cele 24 de localităţi situate în cele două situri. Concursurile vor avea teme specifice conservării biodiversităţii și se vor adresa copiilor cu vârste cuprinse între 10-14 ani. Vor fi desemnați, pe baza unor metode transparente, un număr de 160 de câştigători ai concursurilor, care vor primi premii constând în seturi de materiale promoţionale. Toți cei 160 de câștigători vor participa în tabăra „Frumoasa”. Programul taberelor se va desfăşura pe baza Ghidului micului explorator al Frumoasei, manual destinat copiilor şi care va cuprinde informaţii despre importanţa conservării biodiversităţii din zonă, activităţi practice de explorare şi conservare.
Organizarea a 5 conferinţe de presă (în cele 4 județe, plus o conferință finală la Alba Iulia) însoţite de comunicate de presă și materialele de comunicare aferente. Valoarea estimată a acestui lot este de 8.940 de lei (fără TVA).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dumitric Ionic
miercuri, 18.09.2013 at 16:59
Sa faca bine Consiliul Judetean , Prefectura si Primariile Sugag si Sasciori sa ASFALTEZE DRUMUL DE LA BARAJUL OASA LA POARTA RAIULUI.
In asfaltarea acestui drum sa bage banii.
macedonski
miercuri, 18.09.2013 at 21:21
totul costa in ziua de azi, dar pe multe se arunca banii…