Connect with us
Advertisement

Administrație

VIDEO: Discuţii între reprezentanţii Primăriei şi societatea civilă, pe tema Parcului Custozza

Publicat

Reprezentanţii societăţii civile civile s-au întâlnit, luni, cu oficialii Primăriei municipiului Alba Iulia, pentru a discuta despre controversatul Parc Custozza.

Evenimentul s-a desfăşurat la cabinetul avocatului Radu Octavian (reprezentantul celor aproximativ 6.000 de semnatari ai petiţiei pentru păstrarea copacilor în Parcul Custozza), unde au fost prezenţi, din partea Primăriei, viceprimarul Ioan Bogăţan şi arhitectul Hedviga Călin. Asociaţia „Alba Verde” a fost reprezentată de arhitectul Marius Barbieri. Au mai participat şi doi liceeni albaiulieni şi politicianul Florin Roman.

Filosofii pe marginea subiectului Parcul Custozza

Discuţiile purtate de cei prezenţi au fost fundamentate pe ce reprezintă pentru fiecare “memoria Parcului Custozza”. Dacă, pentru tineri, parcul are o notă romantică, este văzut ca locul în care “au învăţat să meargă pentru prima dată cu bicicleta” sau unde “s-au jucat toată copilăria cu prietenii”,  pentru adulţi, parcul este mai mult decât o sursă de amintiri. Spre exemplu, pentru avocatul Radu Octavian, acest scuar reprezintă trei lucruri: arbori verzi, umbră şi linişte; aspecte de care doreşte ca Primăria să ţină cont, în amenajarea zonei.

Pe de altă parte, arhitectul Hedviga Călin susţine că acest parc are o memorie istorică mai mare de 150 de ani. Parcul a fost, iniţial, o piaţă unde se făcea comerţ cu amănuntul. Abia după instalarea armatei în zonă (după 1890), a fost construit cazinoul ofiţerilor (actuala Sală a Unirii) şi cazărmile (actualul Muzeu al Unirii), perioadă în care s-au plantat copacii din Parcul Custozza, pentru a servi ca loc de agrement destinat ofiţerilor.

Pe de altă parte, mai intervine şi moştenirea istorică lăsată de romani, aflată sub acest parc, care constituie un obiectiv prea important pentru arheologi, ca să fie tratat cu superficialitate.

Propuneri venite din partea societăţii civile şi ONG-uri

Cei prezenţi au propus reprezentanţilor Primăriei să nu distrugă zona verde, să lase copacii în picioare şi să amenajeze alei şerpuite printre aceştia. Totodată, ei sunt de acord cu tăierea copacilor doar în cazuri excepţionale, când sunt bolnavi, situaţie în care să fie înlocuiţi cu alţii tineri.

Marius Barbieri a sugerat că, pentru a se ajunge la un compromis, este bine să fie invitaţi specialişti neutri, “poate chiar din Bucureşti”, pentru a analiza toate proiectele propuse la nivel local. Acesta a mai spus că, în cazul în care Primăria nu poate suporta cheltuielile unor specialişti externi, atunci „Alba Verde” va asigura banii necesari.

La sfârşitul evenimentului, Hedviga Călin a precizat că, în prezent, lucrările în Parcul Custozza sunt oprite. Arheologii fac în continuare cercetări pe strada Mihai Viteazu, urmând să comunice Primăriei printr-un act deciziile luate cu privire la descărcările arheologice, abia apoi se va organiza o altă întâlnire a factorilor implicaţi, în care se va decide ce proiect va fi pus în aplicare în Parcul Custozza.

În prezent, municipiul Alba Iulia nu are un parc care sa se încadreze în legile aflate în vigoare, aspect recunoscut şi de arhitectul Hedviga Călin.

[media id=266 width=320 height=240]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. HH

    luni, 04.04.2011 at 20:29

    BOGATAN SI HEDVIGA AU VENIT PUR SI SIMPLU CA SARCINA DE SERVICIU, ORICUM DECIZIA E LA HAVA SI SABAU SAU LA SABAU SI HAVA (?)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement