Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sociologul Lucian Marina: Estimare – numărul persoanelor infectate care au intrat în țară. Ce trebuie să facă autoritățile

Publicat

Sociologul Lucian Marina, președintele Senatului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a explicat vineri, într-o postare pe o rețea de socializare, care e potențialul de infectați dintre românii care s-au întors în țară. Potrivit acestuia, măsurile luate până acum de autorități pentru limitarea efectelor sunt bune, însă este necesară o mai bună direcționare a resurselor pentru implementarea lor.

„Pentru că tot e nevoie de voluntariat în criza aceasta cu coronavirus, haideți să facem câteva calcule și raționamente ca să vedem dacă măsurile luate până acum de autorități sunt de încredere și să nu ne mai luăm după tot felul de mesaje alarmiste sau interesate. Oho, sunt foarte mulți interesați în propagarea panicii și a ideilor trăznite!

Citește și Virusologul Molnar Geza: Vor fi două vârfuri ale epidemiei în România, iar virusul va ajunge și la sate. Strategiile posibile

1) Se tot vorbește de numărul mare de intrări în țară, de invazie de cetățeni români etc. Unii experți foarte apreciați de publicul larg vehiculează cifra de 1 milion de intrări la granițe în ultima lună (aici am putea calcula că e vorba de o mână de puncte de intrare și nu prea ar fi fost posibil să intre în actualele condiții mai mult de 500.000 de mii, dar mă rog). Se spune că potențial acești români înseamnă un mare risc.

Haideți să vedem cam care este acest risc. Țara cu cel mai mare risc raportat la populație este acum Italia. Să luăm cifrele: Italia are 60,48 milioane locuitori (2018, Eurostat), iar azi 20 martie 2020 avem 41.035 de cazuri de Covid-19 în Italia. Să presupunem că în realitate cazurile de persoane infectate sunt de 2,5 ori mai multe (acest coeficient este unul destul de utilizat). Asta ar însemna 102.587 cazuri infectați în Italia. Las la o parte faptul că situația din urmă cu 2-3 săptămâni, când au intrat cei mai mulți români din Italia în țară era alta iar coeficientii de infectare ar fi astfel mult mai mici. Dar să luăm riscul de acum și să îl aplicăm și pentru trecut. Raportat la populația Italiei înseamnă 1 infectat potențial la 590 de persoane.

Să presupunem acum că într-adevăr au intrat în țară un milion de oameni și că aceștia toți au riscul maxim calculat pentru Italia (ceea ce este evident un scenariu pesimist). Rezultă 1.694 de cetățeni români purtători de virus din rândul celor care au intrat în țară. Români carantinați și izolați până ieri 19 martie erau: 3.822 carantinați și 33.709 izolați. În total 37.531. Cum rata de confirmare la teste până acum era de 5% (posibil să fie în creștere, pe măsură ce trierea se realizează și mai bine pe viitor) rezultă 1.876 de cazuri din rândul acestora. Am calculat astfel că riscul maxim la 1 milion de intrări este de 1.694, iar prin politicile de până acum potențialul de infectați dintre românii intrați ar fi de 1.876. Good point! Înseamnă dragilor că măsurile luate până acum au fost corecte, haideți deci să le acordăm credit în continuare!

2) În loc de un vaccin miraculos ar fi poate cazul ca eforturile să fie concentrate spre un medicament miraculos! De ce? Vaccinul se aplică mai greu, trebuie aplicat la toți, poate fi mai costisitoare aplicarea, ia gândiți-vă putin la efortul logistic, cine l-ar aplica, unde, în cât timp, care ar fi riscul la personalul care l-ar aplica etc. Și în plus imunitatea ar fi doar pentru 3-4 ani, până când ar apărea un alt virus! Eventual ar fi bine de proiectat o politică diferențiată: vaccin la cei vulnerabili (care până atunci ar trebui să fie mai bine identificați, protejați, izolați de risc etc.), medicamentație miraculoasă pentru ceilalți.

3) Există riscul ca măsurile de ordine publică actuale, mesajele medicilor și ale autorităților, să atingă doar populația educată, informată, activă, iar o bună parte din populația vulnerabilă (care nici nu este prea bine identificată, dar ar putea fi prin susținerea medicilor de famlie!) să fie expusă foarte mult prin ieșirile în spațiile publice, activitățile de relaxare (o plimbare prin oraș nu ne strică!) și întâlniri cu membrii mai tineri ai familiei (cum mamă să nu te ajut eu cu cel mic!). Deci avem măsuri, dar nu și resurse bine direcționate pentru implementarea lor. Acesta ar fi un punct slab al actualelor măsuri publice din România.

Dar în nici un caz măsuri nediferențiate, pentru că riscurile nu ar fi diminuate semnificativ, deci avem nevoie de resurse țintite clar spre cei vulnerabili. Aici o notă specială organizațiilor și voluntarilor care s-au mobilizat să aducă alimente și medicamente celor carantinați și izolați pentru ca aceștia să nu se mai expună și să ne mai expună riscurilor prin ieșirea în spațiul public”, a scris conf. univ. dr. Lucian Marina, într-o postare pe Facebook.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate