Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sociologul Lucian Marina: Estimare – numărul persoanelor infectate care au intrat în țară. Ce trebuie să facă autoritățile


Publicat

Sociologul Lucian Marina, președintele Senatului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a explicat vineri, într-o postare pe o rețea de socializare, care e potențialul de infectați dintre românii care s-au întors în țară. Potrivit acestuia, măsurile luate până acum de autorități pentru limitarea efectelor sunt bune, însă este necesară o mai bună direcționare a resurselor pentru implementarea lor.

„Pentru că tot e nevoie de voluntariat în criza aceasta cu coronavirus, haideți să facem câteva calcule și raționamente ca să vedem dacă măsurile luate până acum de autorități sunt de încredere și să nu ne mai luăm după tot felul de mesaje alarmiste sau interesate. Oho, sunt foarte mulți interesați în propagarea panicii și a ideilor trăznite!

Citește și Virusologul Molnar Geza: Vor fi două vârfuri ale epidemiei în România, iar virusul va ajunge și la sate. Strategiile posibile

1) Se tot vorbește de numărul mare de intrări în țară, de invazie de cetățeni români etc. Unii experți foarte apreciați de publicul larg vehiculează cifra de 1 milion de intrări la granițe în ultima lună (aici am putea calcula că e vorba de o mână de puncte de intrare și nu prea ar fi fost posibil să intre în actualele condiții mai mult de 500.000 de mii, dar mă rog). Se spune că potențial acești români înseamnă un mare risc.

Haideți să vedem cam care este acest risc. Țara cu cel mai mare risc raportat la populație este acum Italia. Să luăm cifrele: Italia are 60,48 milioane locuitori (2018, Eurostat), iar azi 20 martie 2020 avem 41.035 de cazuri de Covid-19 în Italia. Să presupunem că în realitate cazurile de persoane infectate sunt de 2,5 ori mai multe (acest coeficient este unul destul de utilizat). Asta ar însemna 102.587 cazuri infectați în Italia. Las la o parte faptul că situația din urmă cu 2-3 săptămâni, când au intrat cei mai mulți români din Italia în țară era alta iar coeficientii de infectare ar fi astfel mult mai mici. Dar să luăm riscul de acum și să îl aplicăm și pentru trecut. Raportat la populația Italiei înseamnă 1 infectat potențial la 590 de persoane.

Să presupunem acum că într-adevăr au intrat în țară un milion de oameni și că aceștia toți au riscul maxim calculat pentru Italia (ceea ce este evident un scenariu pesimist). Rezultă 1.694 de cetățeni români purtători de virus din rândul celor care au intrat în țară. Români carantinați și izolați până ieri 19 martie erau: 3.822 carantinați și 33.709 izolați. În total 37.531. Cum rata de confirmare la teste până acum era de 5% (posibil să fie în creștere, pe măsură ce trierea se realizează și mai bine pe viitor) rezultă 1.876 de cazuri din rândul acestora. Am calculat astfel că riscul maxim la 1 milion de intrări este de 1.694, iar prin politicile de până acum potențialul de infectați dintre românii intrați ar fi de 1.876. Good point! Înseamnă dragilor că măsurile luate până acum au fost corecte, haideți deci să le acordăm credit în continuare!

2) În loc de un vaccin miraculos ar fi poate cazul ca eforturile să fie concentrate spre un medicament miraculos! De ce? Vaccinul se aplică mai greu, trebuie aplicat la toți, poate fi mai costisitoare aplicarea, ia gândiți-vă putin la efortul logistic, cine l-ar aplica, unde, în cât timp, care ar fi riscul la personalul care l-ar aplica etc. Și în plus imunitatea ar fi doar pentru 3-4 ani, până când ar apărea un alt virus! Eventual ar fi bine de proiectat o politică diferențiată: vaccin la cei vulnerabili (care până atunci ar trebui să fie mai bine identificați, protejați, izolați de risc etc.), medicamentație miraculoasă pentru ceilalți.

3) Există riscul ca măsurile de ordine publică actuale, mesajele medicilor și ale autorităților, să atingă doar populația educată, informată, activă, iar o bună parte din populația vulnerabilă (care nici nu este prea bine identificată, dar ar putea fi prin susținerea medicilor de famlie!) să fie expusă foarte mult prin ieșirile în spațiile publice, activitățile de relaxare (o plimbare prin oraș nu ne strică!) și întâlniri cu membrii mai tineri ai familiei (cum mamă să nu te ajut eu cu cel mic!). Deci avem măsuri, dar nu și resurse bine direcționate pentru implementarea lor. Acesta ar fi un punct slab al actualelor măsuri publice din România.

Dar în nici un caz măsuri nediferențiate, pentru că riscurile nu ar fi diminuate semnificativ, deci avem nevoie de resurse țintite clar spre cei vulnerabili. Aici o notă specială organizațiilor și voluntarilor care s-au mobilizat să aducă alimente și medicamente celor carantinați și izolați pentru ca aceștia să nu se mai expună și să ne mai expună riscurilor prin ieșirea în spațiul public”, a scris conf. univ. dr. Lucian Marina, într-o postare pe Facebook.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

România, pe primul loc în UE la numărul de cazuri noi de coronavirus. Câte cazuri s-au înregistrat în fiecare țară

Publicat

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la cazurile noi de coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore, în condițiile în care miercuri au fost depistate cele mai multe cazuri de coronavirus în România, de la începutul pandemiei: 555.

Dacă în România de câteva săptămâni numărul cazurilor este în creștere, în mai multe țări care cândva aveau adevărate recorduri nedorite în ceea ce privește cazurile de COVID-19, se observă acum o scădere a infectărilor.

Media zilnică de îmbolnăvire în perioada 2-8 iulie a fost în România de 411, astfel că suntem în a 5-a săptămână de creșteri constante

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore singura țară din Europa în care s-au înregistrat mai multe cazuri decât în România este Marea Britanie, cu 581 de cazuri noi, dar această țară nu mai face parte din Uniunea Europeană.

Astfel, România are cele mai multe cazuri de coronavirus depistate în 24 de ore, mai multe decât în Franța (care are 475 de cazuri), Germania (391), Spania (341) sau Italia (137).

În aceste condiții, mai multe țări europene introduc restricții sau condiții de călătorie pentru români. Cel mai recent exemplu este Austria.

Astfel, românii care sosesc în această țară vor trebui să stea timp de două săptămâni în carantină sau să facă dovada unui test negativ la COVID-19.

Sunt deja cel puțin zece state care fie că nu îi primesc pe turiștii români deloc, menținându-și deocamdată granițele închise, fie le pun unele condiții, fie îi obligă să stea 14 zile în carantină sau izolare.

Număr de cazuri noi de coronavirus în Uniunea Europeană, în 24 de ore: 

România – 555 cazuri

Franța – 475 de cazuri

Germania – 391 de cazuri

Spania – 341 de cazuri

Belgia – 220 de cazuri

Italia – 137 de cazuri

Austria – 89 de cazuri

Elveția 54 de cazuri

Evoluția îmbolnăvirilor în ultimele 7 zile în România

2 iulie – 450 cazuri

3 iulie – 420 cazuri

4 iulie – 416 cazuri

5 iulie – 391 cazuri

6 iulie – 250 cazuri

7 iulie – 397 cazuri

8 iulie – 555 cazuri

Evoluția COVID-19 în România, în ultimele 5 săptămâni

Săptămâna 3 -10 iunie – 1.276 cazuri

Săptămâna 10 – 17 iunie – 1.815 cazuri

Săptămâna 17-24 iunie – 2.066 cazuri

Săptămâna 24 iunie – 1 iulie – 2.470 cazuri

Săptămâna 1 – 8 iulie – 2.879 cazuri

(Sursă: Grupul de Comunicare Strategică)

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Decizie cu implicaţii majore în dosarele penale! CCR: Martorii nu pot fi obligaţi să se autoincrimineze

Publicat

O persoană prezumată a fi nevinovată nu poate fi constrânsă să producă proba vinovăţiei sale, arată Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a constatat că soluţia legislativă din Codul de procedură penală, care nu reglementează dreptul martorului la tăcere şi la neautoincriminare, este neconstituţională. 

„Jurisprudenţa şi doctrina au reţinut că principiul aflării adevărului impune organelor judiciare obligaţia de a asigura, pe bază de probe administrate cu respectarea caracterului echitabil al procedurii, aflarea adevărului judiciar cu privire la faptele şi împrejurările cauzei, precum şi cu privire la persoana suspectată de săvârşirea unei infracţiuni.

Este general admis că organele de urmărire penală au obligaţia de a strânge şi de a administra probe atât în favoarea, cât şi în defavoarea suspectului/inculpatului.

Or, Curtea reţine că, în vederea respectării efective a prezumţiei de nevinovăţie, o persoană prezumată a fi nevinovată nu poate fi constrânsă, determinată să producă proba vinovăţiei sale, ci, dimpotrivă, are dreptul de a rămâne în pasivitate, acuzării revenindu-i sarcina de a face proba contrară, a vinovăţiei”, se precizează în motivarea publicată miercuri pe site-ul CCR, potrivit Agerpres.

Curtea constată că obţinerea unei declaraţii în baza articolului 118 din Codul de procedură penală, sub sancţiunea reţinerii infracţiunii de mărturie mincinoasă în cazul în care martorul nu face declaraţii adevărate şi în condiţiile în care martorul îşi asumă riscul ca aspectele declarate să poată fi folosite chiar împotriva sa, reprezintă „un mecanism coercitiv incompatibil cu dreptul la un proces echitabil”.

„Curtea constată că art. 118 din Codul de procedură penală nu instituie garanţii suficiente pentru martor, de vreme ce acesta poate fi pus în situaţia să contribuie indirect la propria incriminare, în dezacord cu respectarea prezumţiei de nevinovăţie, de care orice persoană beneficiază (…) şi, totodată, impietează asupra justei soluţionări a cauzei, contrar dreptului la un proces echitabil, (…) inclusiv prin încălcarea dreptului la apărare al martorului”, se arată în motivare.

Curtea Constituţională a mai observat că instanţele naţionale de drept comun, inclusiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au subliniat necesitatea reţinerii dreptului la tăcere şi neautoincriminare şi în ceea ce îl priveşte pe martor.

CCR a admis, pe 2 iunie, o excepţie de neconstituţionalitate, constatând că soluţia legislativă cuprinsă în art. 118 din Codul de procedură penală, care nu reglementează dreptul martorului la tăcere şi la neautoincriminare, este neconstituţională.

Sursă: Agerpres, stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Sorin Bumb: Vin banii europeni pentru rețelele de gaze naturale. Dezbatere publică pentru Ghidul Solicitantului

Publicat

Deputatul de Alba, Sorin Bumb, a transmis un comunicat de presă legat de lansarea în dezbatere a unui document foarte important:

 Ghidul Solicitantului pentru finanțarea distribuțiilor inteligente de gaze naturale va intra în dezbatere publică în perioada imediat următoare, urmând ca din luna august, după cum a anunțat și premierul Ludovic Orban, să se lanseze  apelul de finanțare pentru realizarea acestor rețele atât de necesare pentru localitățile României.

În această după-amiază am discutat cu Ministrul Marcel Boloș ultimele aspecte legate de acest ghid al solicitantului.

Am lucrat împreună foarte mult la acest document, pe baza căruia se vor acorda finanțările, pentru a-l face cât mai clar și cât mai accesibil pentru autoritățile publice care vor accesa aceste fonduri europene.

Am lucrat împreună cu reprezentanți ai primarilor, cu specialiști din Ministerul Dezvoltării și din Ministerul Fondurile Europene pentru a ajunge la o variantă cât mai bună pentru oameni și pentru a-l face aplicabil pentru cât mai mulți solicitanți.

S-a lucrat foarte mult, împreună cu toți cei interesați și în curând documentul va fi lansat în etapa obligatorie de consultare publică, astfel încât din cursul lunii august să se poată deschide sesiunea de finanțare și autoritățile locale să poată depune proiectele.

În funcție de necesități, Autoritatea de Management a Programului va putea decide o eventuală extindere a perioadei de depunere a proiectelor, pentru că scopul nostru este să oferim această oportunitate cât mai multor solicitanți și cât mai multe comunități locale să beneficieze de aceste fonduri.

Finanțarea se va face în proporție de 85% din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană și 15% din fonduri guvernamentale.

Fondurile se vor acorda prin programul Operațional Infrastructură Mare, în cadrul Axei Prioritare 8 – Sisteme Inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale, iar distribuțiile nou înființate de gaze, finanțate din aceste fonduri europene, vor avea componente inteligente care vor crește eficiența energetică, îmbunătățind flexibilitatea, siguranța și eficiența în operare a acestor rețele.

Realizarea de noi rețele de distribuție a gazelor naturale este deosebit de importantă pentru multe comunități locale din România, urmând să ajute foarte mult la dezvoltarea lor.

Prin modificările legislative pe care le-am promovat în ultimul an și prin modul în care am gândit acest ghid de finanțare vrem să dăm posibilitatea administrațiilor publice locale să se implice direct în realizarea acestor investiții și totodată să ușurăm sarcina administrativă și birocratică pe care ele o au de îndeplinit pentru accesarea fondurilor necesare.

În acest fel se realizează o absorbție mai bună și mai rapidă a fondurilor europene, iar cetățenii, mai ales din mediul rural și din micile orașe, vor putea beneficia de rețele moderne și sigure de distribuție a gazelor naturale.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

WhatsApp și Messenger vor permite portarea mesajelor între ele cu sau fără voia utilizatorilor

Publicat

facebook messenger

Funcționalitatea WhatsApp și Facebook Messenger va fi în curând integrată. Asta înseamnă că toate conversațiile vor ajunge să fie portate cu sau fără voia ta. 

Dacă ești utilizator entuziast de WhatsApp, dar ai o problemă cu Facebook, s-ar putea să nu te încânte foarte multe această veste.

Din păcate, pentru că Instagram, WhatsApp și multe altele sunt companii deținute de Mark Zuckerberg, era doar o chestiune de timp până se întâmple asta.

Într-o formă sau alta, toate aplicațiile Facebook vor comunica mai mult decât te-ai simți confortabil să o facă.

Va fi o lungă serie de funcții și opțiuni care vor ajunge în final să faciliteze portarea conversațiilor tale din WhatsApp în Messenger, cu sau fără acordul tău.

Partea cea mai interesantă a tranziției va ține însă de modul în care se păstrează securitatea mesajelor tale de pe WhatsApp.

Ca referință, WhatsApp stochează conversațiile pe dispozitiv, în locul unui server centralizat.

În plus, WhatsApp nu are reclame și toate mesajele tale sunt criptate end-to-end. Acesta este și motivul pentru care WhatsApp nu poate fi folosit pe mai multe dispozitive.

Sursă: Playtech.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate