Connect with us
Advertisement

Eveniment

Șoferii rămân fără permis dacă refuză să fie testați pentru alcool și droguri. Noi modificări aduse Codului Rutier

etilotest

Publicat

Șoferii care refuză să fie testați pentru alcool și droguri vor putea rămâne fără permisul de conducere, potrivit unor modificări recente aduse Codului Rutier.

Mai exact, polițiștii pot dispune retragerea permisului pentru cel puțin 12 ore, dacă au probe sau indicii temeinice care indică că un șofer a consumat alcool sau substanțe psihoactive și acesta refuză testarea. 

Noile măsuri sunt prevăzute de Hotărârea nr. 130/2023, prin care a fost modificat și completat Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Noile reglementări sunt în vigoare din 17 februarie.

Potrivit documentului, retragerea carnetului auto se poate face în situația în care polițistul rutier are probe sau indicii temeinice care indică faptul că un șofer a consumat alcool sau substanțe psihoactive, însă acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive.

Polițistul poate dispune de acum retragerea permisului auto „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore”. (art. 22 ^1, alin. (1) din Codul Rutier). În acest caz, titularul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, însă fără drept de circulație.

Retragerea permisului de conducere este măsura tehnico-administrativă care constă în reținerea documentului și interzicerea dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, dispusă de poliția rutieră în cazurile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Șoferii vor primi o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, care se eliberează cu drept de circulație pentru 15 zile, în situația în care nu au respectat prioritatea de trecere, depășirea (dacă prin acestea au rezultat accidente soldate doar cu avarii materiale)  sau circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor.

O altă modificare adusă la Codul Rutier le permite polițiștilor de frontieră să verifice daca șoferul care intră sau iese din țară se regăsește pe lista celor cu permise reținute sau cu alte sancțiuni primite în trafic.

sursa: legislatie.just.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement