Economie
Șomaj tehnic: precizări AJOFM Alba pentru firme și angajați
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Alba transmite că de astăzi, 1 noiembrie, se pot trimite electronic documentele, în cazul în care se solicită șomaj tehnic.
”Începând cu data de 1/11/2021, documentele necesare acordării șomajului tehnic în conformitate cu Ordonanța de Urgență nr. 111 din2 octombrie 2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea Coronavirusului SARS CoV-2, se vor transmite electronic la următoarea adresă de e-mail: alba@ anofm.gov.ro”, transmite AJOFM Alba.
Salariații firmelor a căror activitate este suspendată, total sau parțial, din cauza pandemiei, pot beneficia de șomaj tehnic în continuare.
Guvernul a reintrodus măsura, până la 31 decembrie 2021, prin OUG (111/2021).
Prevederile sunt aplicate şi în cazul suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2 sau ca urmare a anchetelor epidemiologice.
Excepţie fac salariaţiii aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă.
Condițiile pentru șomaj tehnic
Cuantumul indemnizaţiilor este de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.
Pentru a putea acorda astfel de indemnizaţii angajaţilor, angajatorii depun la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, prin poşta electronică, o cerere însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor ce beneficiază de indemnizaţie.
Calcul și plată
Plata indemnizaţiilor se efectuează din bugetul asigurărilor de şomaj către angajatori în termen de cel mult 15 zile de la depunerea documentelor. Odată primite, angajatorii efectuează plata indemnizaţiilor către angajaţi în cel mult 3 zile lucrătoare.
Indemnizaţia se calculează pentru numărul de zile în care activitatea a fost suspendată, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2021 şi este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii.
Calculul, reţinerea şi plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizaţiile încasate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Pentru aceste indemnizaţii se menţine exceptarea de la plata contribuţiei asiguratorie pentru muncă a angajatorului.
Vezi AICI toate detaliile.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News