Connect with us
Advertisement

Actualitate

Somațiile în cazul uzului de armă, pentru poliţişti şi militari. Propuneri de noi reglementări pentru folosirea armelor de către angajații din sistemul de apărare

Publicat

pistol politie1Parlamentarii doresc să simplifice legea uzului de armă pentru poliţişti şi militari, astfel încât angajaţii din sistemul de apărare să nu mai fie cercetaţi disciplinar sau să răspundă penal, dacă folosesc armamentul din dotare conform legii.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc şi al muniţiilor a fost adoptat săptămâna trecută de Senat. În prezent, în Camera Deputaţilor a fost trimis pentru raport la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Documentul prevede reguli general valabile pentru orice poliţist sau militar, indiferent de structura din care face parte.

Potrivit inițiatorilor, „România, stat membru al Uniunii Europene și al NATO cu atribuții concrete în intervenții în teatrele de operațiuni și misiuni comune se află într-o situație în care nu toate instituțiile au propria lege”, aşa că se doreşte uniformizarea şi actualizarea lor într-o singură lege, care să fie aplicată de MAI, MApN, SRI, SIE, STS şi Ministerul Justiţiei.

Noile reglementări pun problema evitării uzului de armă în cazul unor suspecţi minori, femei gravide sau persoane cu handicap. Iar dacă s-a făcut uz de armă, militarul sau poliţistul este obligat să acorde, cât de repede posibil, primul ajutor răniţilor şi să anunţe superiorilor evenimentul.

Uzul de armă se face numai după somaţia legală. Somaţia se face prin cuvintele <Stai că trag!>. În caz de nesupunere, se somează prin tragerea focului de armă în plan vertical sau într-o direcţie presupus sigură care să nu pericliteze viaţa, integritatea corporală sau bunurile oricărei persoane. În cazul în care, după executarea somaţiei legale, persoana în cauză nu se supune, se poate face uz de armă împotriva acesteia, numai după ce s-a repetat de trei ori, la intervale de timp suficiente pentru dispersarea participanţilor, somaţia <Părăsiţi…, vom folosi arme de foc!>”, se precizează în proiectul de lege.

De asemenea, prin excepţie, se poate face uz de armă fără somaţie, dacă lipseşte timpul necesar pentru aceasta. Documentul specifică că în cazul folosirii armelor împotriva mijloacelor de transport, focul se execută asupra pneurilor sau componentelor ce asigură deplasarea.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Senat, iar după ce va fi dezbătută în plenul Camerei Deputaților, dacă va fi votată, legea va intra în vigoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement