Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Sondaj în rândul IMM-urilor: Aproape 60% dintre firme vor concedia angajații part-time, din cauza supra-taxării muncii

Publicat

Din cauza supra-taxării muncii part-time, multe firme au decis să încheie unele contracte. Potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), 59,7% dintre respondeți au spus că vor face concedieri în rândul angajaților part-time.

CNIPMMR a realizat în perioada 25-28 iulie, o consultare sub forma unui sondaj derulat prin intermediul Google Forms. La sondaj au participat 1.179 de respondenți din toate cele patru categorii de întreprinderi care formează sectorul IMM-urilor, potrivit prevederilor legii nr. 346/2004, respectiv:

  • a) microîntreprinderi – până la 9 salariaţi şi cifră de afaceri anuală netă sau active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;
  • b) întreprinderi mici – între 10 şi 49 de salariaţi şi cifră de afaceri anuală netă sau active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;
  • c) întreprinderi mijlocii – între 50 şi 249 de salariaţi şi cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.

Alături de întreprinderile menționate la punctele a), b) și c) au participat la analiză și reprezentanți de întreprinderi mari, ONG-uri, PFA și cabinete medicale.

La întrebarea privind măsura în care au fost afectați de schimbarea regimului fiscal al microîntreprinderilor prin reducerea plafonului de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, 35,8% din respondenții au indicat în mare măsură, 26,8% în mică măsură, în timp ce o pondere de 37,4% dintre cei chestionați au declarat că nu au fost afectați.

La întrebarea dacă ar fi preferat aplicarea cotei de impozitare de 3% din venituri pentru toate microîntreprinderile indiferent de numărul de angajați în locul scăderii plafonului pentru microîntreprinderi, 54,2 % au dat un răspuns afirmativ, în timp ce 45,8 % nu ar fi preferat această alternativă.

Întrebați cât de afectați au fost de schimbarea Codului Fiscal referitoare la obligativitatea angajării unei persoane pentru încadrarea în categoria de microîntreprindere, 37,4% dintre respondenți au răspuns că nu au fost deloc afectați, 15,2% în mică măsură, iar 47,4% în mare măsură.

Întrebați dacă au salariați care lucrează doar part-time în firmă, încadrați la nivelul salariului minim, 45,3% dintre respondenți au răspuns că nu au angajați part-time cu salariu minim, iar 47,4% că au între 1 și 4 angajați.

În continuare, respondenții au indicat măsurile pe care le vor adopta ca urmare a modificării regimului fiscal pentru angajații part-time (plata contribuțiilor la nivelul salariului minim pentru 8 ore), după cum este ilustrat în figura de mai jos.

47,7% dintre respondenții au evidențiat că vor face concedieri, au declarat că vor renunța la toti angajații part-time, 26,1% vor renunța la 1 angajat, iar 22,5% vor concedia între 2 și 5 angajați.

Participanții la sondaj din domeniul HORECA au evidențiat că datorită modificării Codului Fiscal, după 1 ianuarie 2023 vor opta pentru plata impozitului pentru veniturile microintreprinderilor 54% și plata impozitului pe profit 46%.

Ca urmare a măririi impozitului pe dividende de la 5% la 8%, o pondere de 55,5% dintre respondenții vor aplica ambele măsuri, 28,3% dintre aceștia vor reinvesti profitul pentru a beneficia de scutirile prevăzute de Codul Fiscal, iar 16,2% vor plăti dividend cu aplicarea impozitului de 8%.

Acordarea scutirii de impozit pe profitul reinvestit va determina o pondere de 41,9% dintre participanți să reinvestească profitul în aceeași măsură ca anul precedent, 38,2% dintre aceștia vor mari procentul de profit alocat investițiilor, iar 19,9% vor reinvesti întreg profitul.

Ca urmare a creșterii impozitului pe clădiri raportat la grila notarială, 47,6% dintre întreprinzători au indicat că nu vor adopta nici o măsură, 30,9% vor reduce investițiile pentru a achita impozitul, iar 12,6% se vor reloca într-o clădire mai mică și 8,9% vor vinde bunurile imobile deținute.

La întrebarea privind echitatea introducerii unei “taxe de solidaritate” pentru companiile cu o cifră de afaceri de 100 milioane euro în vedere creșterea fiscalității pentru IMM-uri, o pondere de 71% dintre întreprinzatori consideră că este echitabilă, spre deosebire de 29% dintre aceștia care au dat un răspuns nefavorabil privind această taxă.

În contextul actual, respondenții consideră că Guvernul ar trebui să adopte următoarele măsuri pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat:

  • Reducerea cheltuielilor bugetare prin diminuarea aparatului bugetar – 87,40%
  • Eliminarea pensiilor speciale – 76,60%
  • Creșterea eficienței colectării prin digitalizarea ANAF – 70,70%
  • Reducerea evaziunii fiscale – 74,90%;
  • Realizarea de investiții publice în economia reală 68,10%

sursa: cnipmmr.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax