Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Șpăgile mascate din domeniul medical, anchetate de procurorii DNA. Sunt vizați zeci de medici și firme din domeniul farmaceutic

Publicat

medicamente

medicamente Direcția Națională Anticorupție anchetează un caz de corupție din domeniul medical, pe fondul unor sponsorizări primite de mai mulți medici din țară în schimbul prescrierii unor medicamente inovatoare, foarte scumpe. Potrivit unor surse judiciare, infracţiunile anchetate ar fi fost comise între anii 2012 şi 2015. În țara noastră, până în martie 2014 nu a existat o lege care să reglementeze transparentizarea sponsorizărilor din sistem. Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii a tergiversat nouă luni publicarea normelor de aplicare a legii și aprobarea formularelor de declarare a sponsorizărilor. 

Ancheta ar viza 11 firme importante, printre care mari producători de medicamente. Totodată, ar fi implicați și șefi de clinici și secții de oncologie, medici specialiști oncologi, coordonatori și responsabili ai Programului Național de Sănătate – subprogramul oncologie, precum și un președinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureș, care controlează farmacii, și peste 10 reprezentanți zonali ai firmelor de medicamente.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut marți, 28 iulie, percheziții în 61 de locații situate în municipiul București și în județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș, într-un dosar privind fapte de corupție comise în perioada 2012 — 2015. Ancheta vizează persoane fizice, clinici oncologie din cadrul spitalelor județene Sibiu, Zalău, Târgu Mureș, CJAS Sălaj, Institutul Oncologic „Ion Chiricuță”, Spitalul de zi Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic situat la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Județean de Urgență Bistrița, precum și firme și distribuitori de medicamente pentru cancer.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii cercetează faptul că anumite firme de medicamente ar fi oferit unor medici achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane și congrese internaționale, excursii în diverse țări, bunuri, foloase și alte servicii, condiționându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie. Astfel, medicii vizați ar fi trecut în fișa pacientului afecțiuni mai grave, pentru a putea prescrie medicamente inovatoare, foarte scumpe, care le-ar fi adus comisioane din partea firmelor producătoare sau distribuitoare, în locul medicamentelor generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, însă sunt mai ieftine.

ParisExcursii la Paris și Las Vegas, mită mascată pentru medici oncologi

Potrivit unor surse judiciare, zeci de medici oncologi din toată țara au beneficiat de excursii la Paris sau Las Vegas plătite de firme de medicamente, aceste „sponsorizări” fiind de fapt o mită mascată, în schimbul prescrierii anumitor medicamente bolnavilor de cancer. Firmele de medicamente se ofereau să plătească participarea medicilor la diverse simpozioane și congrese în străinătate, care erau însă fictive, în realitate fiind vorba de excursii de lux.

Astfel, în 2014, un producător de medicamente a achitat suma de 4,1 milioane lei unui operator de turism pentru a organiza excursii în străinătate pentru medici.

Procurorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în orașele Ottawa (perioada 12-16 februarie 2013), San Diego (perioada 24-31 octombrie 2013), Hotel Kronwell Brașov (perioada 18-20 iulie 2014), Hotel Internațional Iași (perioada 23-24 iulie 2014) și Hotel Ramada Sibiu (perioada 1-3 august 2014).

Ancheta DNA privind corupția din domeniul farmaceutic ar viza 11 firme importante, printre care mari producători de medicamente, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Sursele au arătat că pe lista firmelor implicate se află Roche România, structură a concernului multinațional ROCHE (producător de medicamente), Actavis SRL (producător/distribuitor de medicamente), dar și Pfizer România SRL (companie biofarmaceutică), Teva Pharmaceuticals România SRL (companie farmaceutică), Novartis Pharma Services (producător de medicamente), Alvogen România SRL (producător de medicamente), Sandoz Pharma Services SRL (companie farmaceutică), Glaxosmithkline România SRL (producător de medicamente), Egis Internațional (companie farmaceutică), Romastru Trading (distribuitor de medicamente), Glenmark Pharmaceuticals SRL (producător de medicamente).

Sursele judiciare arată că ar fi implicați șefi de clinici și secții de oncologie, medici specialiști oncologi, coordonatori și responsabili ai Programului Național de Sănătate — subprogramul oncologie, precum și un președinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureș, care controlează farmacii, și peste 10 reprezentanți zonali ai firmelor de medicamente.

Unii dintre medicii implicați fac parte din comisiile de achiziții de medicamente organizate la nivelul spitalelor și ar fi pretins și primit foloase sau furnizorii le ofereau avantaje.

monitorul oficial Reglementări tergiversate de Ministerul Sănătății timp de nouă luni

În luna martie 2014, în Monitorul Oficial a fost publicată o Ordonanță de urgență care obligă personalul medico-sanitar și organizațiile profesionale de profil să declare sponsorizările primite de la firmele de medicamente la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMD).

Cu toate acestea, legea care urma să reglementeze transparența sponsorizărilor din sistemul medico-sanitar nu a putut fi aplicată timp de un an de zile, deoarece lipseau normele de aplicare și formularele de declarare a sponsorizărilor, care se aprobă prin ordin de ministru. După nouă luni, adică în decembrie 2014, Ministerul Sănătății a publicat Ordinul privind aprobarea normelor pentru evaluarea și avizarea publicităţii la medicamentele de uz uman, în care sunt incluse şi formularele de declarare a sponsorizărilor. Normele reglementează activitatea de publicitate a medicamentelor de uz uman, atât în cazul medicamentelor inovatoare sau generice, medicamente care se eliberează pe bază de prescripţie medicală sau medicamente OTC.

După alte trei luni, normele de aplicare a legii au intrat în vigoare. Astfel, normele de aplicare a legii privind publicitatea la medicamentele de uz uman au fost reglementate prin Ordinul MS nr. 194 din 23 februarie 2015 (privind aprobarea normelor pentru evaluarea şi avizarea publicităţii la medicamentele de uz uman), publicat în Monitorul Oficial nr. 168 din 11 martie 2015.

Din martie 2015, legea se aplică

Odată cu aplicarea legii, din martie 2015, sunt scoase la suprafață practicile ”necurate” din sistemul medico-sanitar și atât beneficiarul (medic, asistent, organizație medicală, etc.) cât și sponsorul (firma de medicamente, distribuitorul) sunt obligați să prezinte toate detaliile ”sponsorizărilor”.

În secțiunea referitoare la sponsorizări din normele aflate în vigoare, la articolului 35, se prevede că ”producătorii, deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă (DAPP) sau reprezentanţii acestora în România, precum şi distribuitorii angro şi en detail de medicamente au obligaţia să declare ANMDM, până la data de 31 martie a anului în curs, toate activităţile de sponsorizare, precum şi orice alte cheltuieli suportate în anul anterior raportării, pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii, organizaţii profesionale, organizaţii de pacienţi şi orice alt tip de organizaţii care desfăşoară activităţi referitoare la  sănătatea umană, asistenţă medicală sau farmaceutică.”

Totodată ”obligaţia prevăzută revine şi beneficiarilor activităţilor de sponsorizare, medici, asistenţi medicali, organizaţii profesionale, organizaţii de pacienţi şi orice alt tip de organizaţii care au activităţi referitoare la sănătatea umană, asistenţă medicală sau farmaceutică”.

”Informaţiile despre sponsorizările făcute în sistemul medical se publică în al doilea trimestru al anului pentru anul anterior, pe site-ul ANMDM şi al entităţii care desfăşoară activităţile de sponsorizare, precum şi al beneficiarilor acestora, după caz. În anul 2015, declaraţiile se transmit ANMDM până la data de 30 iunie, iar informaţiile declarate în formularele se publică pe site-ul ANMDM şi al entităţii care desfăşoară activităţile de sponsorizare, precum şi al beneficiarilor acestora, după caz, până la data de 30 septembrie 2015”, se precizează în aliniatul 6 și 7 al aceluiaș articol.

sursa: agerpres.ro, lege5.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax