Eveniment
Spitalul de psihiatrie la Alba Iulia, cu terasă la ultimul nivel. PUD pentru investiția de 3,7 milioane euro, la aprobat în CL
În martie ar urma să înceapă lucrările la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, ce va funcționa într-un sediu ce va fi construit în curtea unității medicale. Clădirea va avea subsol, parter și două etaje, plus o terasă circulabilă la ultimul nivel.
Contractul pentru lucrări a fost semnat în 3 februarie, de Compania Națională de Investiții, cu firma Tobimar Construct SRL din Alba Iulia, valoarea acestuia fiind de 17,6 milioane lei. Durata de execuție a lucrărilor este de 36 de luni de la emiterea ordinului de începere.
Documentația PUD intră la aprobare în ședința Consiliului Local Alba Iulia din 27 februarie, la solicitarea Consiliului Județean Alba.
Potrivit acesteia, zona vizată este un teren de 3.313 mp, pe care vor fi demolate construcțiile existente (magazii și anexe).
Se va construi noua clădire, cu subsol, parter, două etaje și terasă circulabilă, suprafața nou construită fiind de 847,5 mp (56,7 metri x 15 metri).
Subsolul va adăposti arhiva spitalului și spațiile tehnice, parterul va fi dedicat ambulatoriului de specialitate, etajul I va fi dedicat secției de femei (nevroze și psihoze) cu un total de 25 de paturi iar etajul 2 va fi dedicat secției de bărbați (nevroze și psihoze) cu un total de 25 de paturi.
”Terasa va fi împrejmuită, pentru ca pacienții să se poată recrea în siguranță, pe lângă spațiul de recreere din incinta spitalului”, se arată în proiectul PUD.
Accesul spre clădire se va face prin alei carosabile și pietonale din Bd Revoluției 1989 (acces principal) și din strada Fântânele (acces secundar). Imobilul va beneficia de un acces pentru cadre medicale, două pentru pacienți și unul pentru aprovizionare. Construcția va fi racordată la toate tipurile de rețele tehnico-edilitare din zonă.
Documentația a primit aviz favorabil în Comisia de organizare și dezvoltare urbanistică și în ședința Comisiei tehnice de urbanism.
Cum va fi amenajată clădirea Secției de Psihiatrie
La subsol vor fi amenajate spații de depozitare legume, fructe, conserve, arhiva spitalului, spații tehnice și adăpostul de protecție civilă. La parter vor fi amplasate serviciul ambulatoriu, vestiare pentru personal, sectorul internări și serviciul de gardă. La etajele I și II vor fi amplasate saloanele pentru bolnavi, cabinete, săli de tratament, cameră pentru activități, sala de mese și spații auxiliare.
Pentru prepararea apei calde menajere pentru perioada de vară se va utiliza un sistem solar format din 20 de panouri solare și stație solară formată din pompă de circulație agent termic, controler, debitmetru, armături și supape de siguranță. Încălzirea spațiilor se va realiza în două moduri: printr-un sistem de încălzire în pardoseală și printr-un sistem încălzire cu radiatoare acolo unde sistemul de încălzire în pardoseală nu face față.
Pe întreg perimetrul terasei de la ultimul nivel va fi realizată o copertină tip peron din beton armat. Înălțimea copertinei va fi de 4,40 m. Între elemntele copertinei se va monta geam antiefracție.
Peste straturile de hidro și termoizolatie a terasei va fi realizată structură pentru gazon. De asemenea, se vor monta jardiniere și bănci.
Pacienții Secției de Psihiatrie vor beneficia de o incintă amenajată în aer liber cu suprafață de 680 mp, împrejmuită cu un gard cu înălțimea de 3m dublat de gard viu și de un spații de relaxare pe terasa secției propuse cu suprafața de 698,25 mp.
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia este cea mai mare unitate sanitară din județ, cu secții în aproape toate specialitățile medico-chirurgicale și funcționează în regim pavilionar în mai multe clădiri situate în cea mai mare parte în incinta din Bulevardul Revoluției 1989, nr.23 din Alba Iulia. Aici funcționează peste 20 de secții cu o capacitate de 635 paturi. Personalul format din cadre medicale, personal tehnic, administrative, este format din 1.003 angajați. Construcțiile au regim de înălțime variat – (S+P, P+E, P+5E) și ocupă o suprafață construită de 6.363,00 mp.
Existența serviciilor medicale complexe în incintă este un avantaj de care vor putea beneficia în curând și pacienții cu afecțiuni psihiatrice, care, în multe cazuri, au și alte afecțiuni. În prezent, pentru pacienţii cu afecţiuni psihice nu există spații adecvate pentru asistență de specialitate în regim ambulatoriu şi spitalizare pentru bolnavii acuți.
Noua Secție de Psihiatrie va avea capacitatea de 50 de paturi pentru pacienți cu probleme psihice în fază acută, pentru care perioada de spitalizare va fi de 10 – 12 zile.
Acum, Secția de Psihiatrie a spitalului funcționează într-o clădire din Cetatea Alba Carolina, pe strada Mihai Viteazul.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News