Connect with us
Advertisement

Eveniment

Spitalul din Alba Iulia pregătește lucrări ample de modernizare la sălile de operații și secția ATI. Cât va fi investiția

Publicat

Spitalul Județean de Urgență Alba pregătește lucrări ample de modernizare și dotare la sălile de operații și la secția ATI. Se va depune cerere de finanțare prin programul de sănătate PoS.

Etajul doi al clădirii principale a spitalului va fi extins pentru realizarea a două culoare exterioare, sub forma unor console. Spațiile se vor compartimenta pentru organizarea fluxurilor în zona blocului operator și a secției ATI.

Vor fi înlocuite uși, geamuri, instalații, se vor reface finisajele interioare cu materiale corespunzătoare din punct de vedere sanitar și medical (zugrăveli sanitare antimicrobiene la pereți și tavane, faianță la pereți, gresie și covor pvc pentru pardoseli).

Culoarul în consolă va fi construit pentru evacuarea deșeurilor (instrumentarul utilizat, colectat din sălile de operații prin cutiile de transfer și transportat în zona de spălat). Consola va fi poziționată în zona în care nu s-a realizat anveloparea clădirii, au precizat reprezentanții CJ Alba, pentru alba24.ro.

Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții cu indicatorii tehnico-economici aferenți la obiectivul de investiții „Modernizare și dotare Bloc operator unic și Secție ATI” la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, precum și devizul general al obiectivului de investiții sunt aprobate de Consiliul Județean în ședința din 10 octombrie.

Valoarea totală a investiţiei este de 88.301.775,43 lei, din care lucrări de construcții-montaj 41.617.068,04 lei, cu TVA inclus.

Datele investiției

  • suprafața utilă desfășurată reabilitată: 2.053,46 mp
  • categoria de importanță a clădirii = ”B”
  • clasa de importanță a clădirii: II
  • durata de execuție a lucrărilor este de 24 luni
  • Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții a fost întocmită la cererea Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, în vederea depunerii cererii de finanțare prin Programul de sănătate PoS.

De ce este necesară modernizarea spațiilor

Prin acest proiect se propune modernizarea și dotarea Blocului operator unic și Secției ATI, prin realizarea tuturor spațiilor necesare în conformitate cu noile cerințe din punct de vedere sanitar și medical, în vederea asigurării unor circuite sanitare corespunzătoare între funcțiunile secțiilor medicale, se arată în proiect.

Principalele funcțiuni ale clădirii, propuse prin acest proiect sunt:

  • funcţiune principală: bloc operator unic cu 9 săli de operații, secție ATI, compartiment sterilizare
  • funcţiuni secundare: bloc de nașteri cu două săli, compartiment sterilizare, camere pentru medici și asistente, spații anexe.

Lucrări propuse

Se propune extinderea etajului doi pentru realizarea a două culoare exterioare, executate sub forma unor console, precum și realizarea unor compartimentări pentru organizarea fluxurilor în zona blocului operator și a secției ATI.

Pentru realizarea accesului în spațiile nou propuse vor fi realizate goluri de ușă prin tăierea locală a parapeților existenți sau, după caz, prin execuția de noi goluri în diafragme. Golurile inutile în noua configurare vor fi zidite. Vor fi executate finisaje noi în întreg spațiul studiat de la etajul 2.

Vor fi montate ferestre și uși noi, având caracteristici specifice destinațiilor spațiilor în care vor fi montate. Vor fi realizate instalații termice, electrice, sanitare, de ventilație și tratare a aerului, fluide medicale, instalații propuse în scenariul de securitate la incendiu.

  • realizarea unor culoare exterioare în consolă, pe întreg perimetrul ocupat de blocul operator
  • realizare structuri metalice, în curtea interioară, pentru susținerea utilajelor necesare necesare ventilării și tratării aerului din spațiile interioare
  • înlocuirea integrală a instalațiilor interioare (sanitare, termice, electrice, fluide medicale etc)
  • realizarea de sisteme noi de instalații pentru semnalizare, detecție și stingere incendiu, conform normelor în vigoare
  • înlocuirea tâmplăriilor interioare cu uși metalice pentru spații medicale, respectiv tâmplărie din aluminiu cu geam simplu pentru accese și compartimentări, respectiv uși rezistente la foc
  • refacerea integrală a finisajelor interioare cu materiale corespunzătoare din punct de vedere sanitar și medical (zugrăveli sanitare antimicrobiene la pereți și tavane, faianță la pereți, gresie și covor pvc pentru pardoseli).

Lucrările la bloc operator unic

Lucrările propuse pentru modernizarea blocului operator unic sunt:

  • demolarea parapeților golurilor existente în pereții în care se propun uși; a pereților de compartimentare existenți la care se renunță
  • crearea de noi goluri în diafragmele din beton armat; desfacerea pardoselilor; demontarea tâmplăriei; desfacerea stratului suport al pardoselilor; desfacerea placajelor interioare
  • desfacerea glafurilor de la ferestre; desfacerea tencuielilor exterioare și interioare degradate; desfacerea placajelor exterioare;
  • demontarea corpurilor de iluminat și corpurilor de încălzire existente; demontarea instalațiilor pentru fluide medicale existente; crearea de goluri pentru instalații.

Lucrări de construcții:

  • La exterior, pentru realizarea extinderii în consolă: realizare structură metalică pentru culoare în consolă; realizare placă din beton la culoarele exterioare pentru suport pardoseală; închiderea culoarelor în consolă cu pereți sandwich și acoperiș din tablă cutată, izolat; pardoseală flotantă.
  • La interior, consolidarea diafragmelor și planșeelor pe toate zonele pe care se propun goluri noi; completarea golurilor cu zidărie de bca; execuție pereți de compartimentare; execuție tencuieli interioare la pereți și zonele de consolidări; execuție instalații; tavane false și măști pentru trasee instalații; finisaje interioare; montare tâmplărie; execuție strat suport pardoseli; montare pardoseli (covor pvc pentru săli de operații, pardoseli antistatice).
  • Izolații: la coridoarele exterioare (pereți, pardoseli și acoperiș) cu vată minerală rigidă cu grosimea de 15 cm; ferestre din profile PVC cu geam tripan.
  • Finisaje exterioare: pereți și invelitoare din tablă dublu fălțuită de culoare antracit; tâmplărie aluminiu cu geam tripan.
  • Finisaje interioare: pereți, tavane, pardoseli, uși; pardoseli covor pvc pentru săli de operații, pardoseli antistatice.
  • Pereți compartimentare: zidărie de bca, tencuită, finisaj glet și funcție de destinația spațiului – finisaj cu vopsea lavabilă, pvc, faianță.

Săli postoperatorii, saloane:

  • pardoseli PVC antimicrobiene şi antifungice şi rezistente la soluţiile de aseptizare; pereți vopsea poliuretanică, bicomponentă, antibacteriană, cu ioni de argint; tavane suspendate metalice, pline, fără rosturi;  uși – toc metalic – placă ușă realizată din lemn stratificat compact, laminată la presiune înaltă (HPL) rezistentă la şoc, prevăzută cu geam. Finisaj exterior pe ambele fețe tip PERSTOP ce dă posibilitatea de curățire ușoară fără produși chimici.

Cabinete, anexe, depozite, spatii tehnice:

  • pardoseli PVC antimicrobiene şi antifungice şi rezistente la soluţiile de aseptizare; pereți glet și vopsea lavabilă antimicrobiană; tavane suspendate metalice, pline; uși – toc metalic – placă ușă realizată din lemn stratificat compact, laminată la presiune înaltă (HPL) rezistentă la şoc, prevăzută cu geam. Finisaj exterior pe ambele fețe tip PERSTOP ce dă posibilitatea de curățire ușoară fără produși chimici.

Spații de circulație: pardoseli PVC rezistente la trafic, rezistente la soluţiile de aseptizare şi racordate la pereţi cu scafă; pereți glet, pvc până la 1,50 m și vopsea lavabilă antimicrobiană; tavane suspendate metalice, pline, fără rosturi.

Grupuri sanitare: pardoseală şi pereţi din plăci ceramice racordate cu scafe şi având rosturi montate cu silicon antibacterian sau răşini cu componentă antibacteriană; plafoanele vor fi vopsite cu vopsea lavabilă mată; ventilarea grupurilor sanitare se va face numai cu extragerea aerului direct spre exterior.

Instalații: spațiile analizate se vor echipa cu instalații interioare pentru alimentare cu apă rece, apă caldă menajeră, canalizare menajeră, instalații termice și ventilație, climatizare, instalații electrice și curenți slabi, gaze medicale.

Lucrările la Secția ATI

Lucrări de demolare: demolarea parapeților golurilor existente în pereții în care se propun uși; demolarea pereților de compartimentare existenți la care se renunță; crearea de noi goluri în diafragmele din beton armat; desfacerea pardoselilor; demontarea tâmplăriei; desfacerea stratului suport al pardoselilor; desfacerea placajelor interioare; desfacerea glafurilor de la ferestre; desfacerea tencuielilor exterioare și interioare degradate; desfacerea placajelor exterioare; demontarea corpurilor de iluminat și corpurilor de încălzire existente; demontarea instalațiilor pentru fluide medicale existente; crearea de goluri pentru instalații.

Lucrări de construcții:

  • la exterior: reparații șpaleți; închideri total sau parțial goluri de fereastră; montare ferestre din profile PVC cu geam triplan; montare glafuri exterioare; realizare termosistem la fațadă.
  • la interior: consolidarea diafragmelor și planșeelor pe toate zonele pe care se propun goluri noi; tăierea diafragmelor din beton armat cu utilaje adecvate ( fir de diamant);  completarea golurilor cu zidărie de bca; execuție pereți de compartimentare; execuție tencuieli interioare la pereți și zonele de consolidări; execuție instalații; tavane false și măști pentru trasee instalații; înlocuire pardoseli; montare tâmplărie.

Finisaje exterioare: pereți termosistem; tâmplărie pvc cu geam tripan

Finisaje interioare: glet, zugrăveli, placări la pereți; tavane suspendate; pardoseli covor pvc pentru saloane, pardoseli antistatice

Instalații: spațiile se vor echipa cu instalații interioare pentru alimentare cu apă rece, apă caldă menajeră, canalizare menajeră, instalații termice și ventilație, climatizare, instalații electrice și curenți slabi, gaze medicale.

”Prin realizarea lucrărilor de modernizare și dotare propuse sunt create spațiile necesare funcționării activității în spital conform normelor sanitare actúale. Sunt create spații suplimentare care permit o mai bună organizare a activităților medicaledin cadrul blocului operator cât și realizarea de intervenții mai eficiente, în condiții de siguranță pentru pacienți. De asemenea sunt create fluxuri separate atât pentru pacienți, pentru personal cât și pentru echipamente, instrumentar și depozitare”, se mai precizează în documentație.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement