Eveniment
Spitalul Judeţean Alba „strânge cureaua”. În noul contract cu CAS, diagnostice prevăzute cu mai multe zile de internare, tratate în 12 ore
Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a semnat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Conducerea unităţii medicale este nemulţumită însă de noul contract, care va produce schimbări majore, cum ar fi o pierdere la spitalizare continuă de aproape 600.000 de lei pe lună (16%), bolnavii cronici internaţi la o altă specializare trebuie să vină cu medicamentele de acasă, iar cheltuielile spitalului trebuie reduse. Contractul este valabil până în luna octombrie, urmând ca în noiembrie şi decembrie, în cazul în care nu se va face o rectificare bugetară, să nu mai fie alocate fonduri. Şi la cheltuieli, unitatea medicală „strânge cureaua” şi s-a gândit să reducă costurile cu 450.000 de lei/lună.
Primii care au de suferit în urma acestui contract încheiat cu CAS Alba sunt, bineînţeles, pacienţii. Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba a spus că „ne vom gestiona situaţia, astfel încât pacienţii obişnuiţi cu un a numit standard al serviciilor medicale să nu simtă această trecere bruscă”.
Aceasta a menţionat că dacă anul trecut s-a mai putut negocia pe perioada derulării contractului, din 2014 nu se mai pune nicio astfel de discuţie. Acest contract înseamnă pe spitalizare continuă cu 16% mai puţine cazuri decât anul trecut. În 2013, spitalul a avut un număr de 2.150 de cazuri contractate/lună la spitalizare continuă, iar anul acesta în luna iunie sunt 1.857 de cazuri contractate, iar pentru luna iulie 1.831 de cazuri.
„Scăderea este dramatică în condiţiile în care eu cred în continuare că suntem spital de urgenţă. Nesemnarea contractului cu CAS Alba ar fi dus la blocarea activităţii unităţii medicale”, a declarat managerul spitalului.
Potrivit normelor metodologice, un pat pentru pacienţii acuţi trebuie ocupat 290 de zile/an, iar un pat pentru bolnavii cronici trebuie ocupat 320 de zile/an. În concluzie, un bolnav acut internat la oricare specializare stă în spital 6,65 de zile. Spitalul are contractate 715 paturi pentru spitalizare continuă şi 25 de paturi de la Ministerul Sănătăţii pentru spitalizare de zi.
Dacă până în acest an pacienţii puteau să fie programaţi cu biletul de trimitere dat de medicul de familie sau de medicul de la ambulatoriu şi peste două luni, de acum acest bilet are o valabilitate de 30 de zile.
Nicoleta Coşarcă a adăugat că important pentru pacienţi este să înţeleagă că anumite diagnostice se vor regăsi în spitalizare de zi, respectiv vor fi internaţi 12 ore, pentru anumite boli care până în acest an erau eligibile pentru spitalizarea continuă. De exemplu, pacientul nu mai vine să stea 6 zile în spital pentru o hipertensiune arterială, ci poate fi tratat în spitalizare de zi.
Managerul spitalului se teme că pacienţii care vor ajunge la internarea de zi vor „tinde să acceseze foarte mult în perioada următoare urgenţele şi nu este o soluţie pentru că pacienţii care nu vor fi eligibili pentru spitalizare continuă pe diagnostic nici de la urgenţe nu vor eligibil pentru internare”.
Şi totuşi noţiunea de „spitalizare de zi” nu a fost dezvoltată în rândul pacienţilor. Astfel că, odată ajunşi la unitatea medicală, nu vor înţelege de ce diagnosticul care necesită o intervenţie chirurgicală este adăugat pe lista internărilor de zi, de numai 12 ore, iar recuperarea se va face acasă şi nu pe patul de spital.
În ciuda nepromovării, reprezentanţii conducerii spitalului din Alba Iulia sunt optimişti şi spun cu mare convingere că într-o lună pacienţii se vor obişnui cu noţiunea de spitalizare de zi.
„Va urma o perioadă în care pacienţii trebuie să înţeleagă că e totul nou şi noi să ne acomodăm cu ceea ce ne aşteaptă. Nu ne va fi uşor. Nu vrem să fie o <vale a plângerii>. Noi constatăm situaţia cu care ne confruntăm şi căreia trebuie să-i facem faţă pentru că pacienţii din judeţul ăsta trebuie trataţi. Mai avem o portiţă, suntem clasificaţi în clasa III fără plan de conformare, s-a modificat ordonanţa care prevedera criteriile de clasificare acum două zile şi am putea accede pentru clasa II. 90% din condiţii le îndeplinim cu un anumit plan de conformare care trebuie dus la bun sfârşit până la 31 decembrie 2014. Asta ar mai însemna un câştig de 2% la valoarea contractului începând din luna iulie”, a menţionat Nicoleta Coşarcă.
Astfel, se vor mai câştiga un număr de 40 de cazuri contractate.
În 2010, numărul de pacienţi externaţi din Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba se ridica la 33.000, în 2013 numărul de cazuri contractate a fost de 24.000, iar în 2014 se ajunge la 21.000 de cazuri.
Plan de măsuri de reducere
Dacă la spitalizarea continuă spitalul va resimţi o pierdere în buget de 594.000 de lei, la spitalizarea de zi potrivit noul contract s-a reuşit obţinerea unei sume de 320.000 de lei, având în vedere că anul trecut s-aua locat 155.000 de lei.
Dar asta nu a împiedecat spitalul să facă un plan de măsuri de reducere a cheltuielilor cu 450.000 de lei/lună (16%). Astfel că la medicamente, dacă până acum erau alocaţi 600.000 de lei, cheltuielile se vor reduce la 400.000. Antibioticele scumpe nu se mai asigură ca până acum, doar în cazuri extreme. La materiale sanitare şi la reactivi la laborator, se doreşte o reducere de 16%, iar pentru partea de dotare şi mici reparaţii se va apela la veniturile secţiilor şi sponsorizări. Pentru partea de reparaţii capitale şi investiţii în aparatură medicală rămâne ca finanţator Consiliul Judeţean Alba, iar din venituri proprii se vor achita utilităţile.
De la 1 iulie se va majora şi coplata la spital, astfel că de la 5 lei va creşte la 10 lei, de unde spitalul ar ajunge să câştige aproximativ 5.000 de lei/lună.
Directorul economic din cadrul spitalului, Diana Mârza a spus că pacienţii trebuie să înţeleagă că şi la neurochirurgie şi ortopedie la operaţiile mai scumpe trebuie să scoată bani din buzunare. De exemplu un kit de vertebroplastie costă 7.000 de lei, iar CAS Alba decontează numai 1.700 de lei.
Aceasta a mai declarat că încasările pentru spitalizare continuă ajung exact pentru salariile personalului.
Nicoleta Coşarcă a ţinut să menţioneze că sub nicio formă nu se va atinge de salariile angajaţilor. „E ultimul lucru pe care ne-am gândit să îl facem în formula în care suntem. Ne-am stabilit ca strategie reducerea costurilor peste tot pe unde este posbil. Ar fi cea mai proastă dovadă de management să îţi anunţi personalul că nu le mai dai tichete de masă”, a spus managerul spitalului.
În concluzie, noul contract va avea un impact mare în cazurile cronice, pacienţii sunt obligaţi să vină cu medicamentele de acasă dacă sunt internaţi la altă specializare. Unele diagnostice care până acum erau eligibile pentru internarea continuă vor ajunge să fie pentru o singură zi. Coplata va fi de la 1 iulie 10 lei. Se doreşte dezvoltarea noţiunii de „spitalizare de zi”, la care pacienţii vor beneficia de aceleaşi drepturi ca la spitalizarea continuă (reţete, concediu medical), iar conducerea intenţionează să facă o solicitatre către Ministerul Sănătăţii pentru suplimentarea paturilor la internarea de zi.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
lupu sur
luni, 30.06.2014 at 18:45
Am platit la sanatate 42 de ani,platesc si la pensie si tot trebuie sa mai dau.Mai bine maresc morga,nu coplata si gata.