Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Spitalul Judeţean Alba „strânge cureaua”. În noul contract cu CAS, diagnostice prevăzute cu mai multe zile de internare, tratate în 12 ore


Publicat

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a semnat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Conducerea unităţii medicale este nemulţumită însă de noul contract, care va produce schimbări majore, cum ar fi o pierdere la spitalizare continuă de aproape 600.000 de lei pe lună (16%), bolnavii cronici internaţi la o altă specializare trebuie să vină cu medicamentele de acasă, iar cheltuielile spitalului trebuie reduse. Contractul este valabil până în luna octombrie, urmând ca în noiembrie şi decembrie, în cazul în care nu se va face o rectificare bugetară, să nu mai fie alocate fonduri. Şi la cheltuieli, unitatea medicală „strânge cureaua” şi s-a gândit să reducă costurile cu 450.000 de lei/lună.

Primii care au de suferit în urma acestui contract încheiat cu CAS Alba sunt, bineînţeles, pacienţii. Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba a spus că „ne vom gestiona situaţia, astfel încât pacienţii obişnuiţi cu un a numit standard al serviciilor medicale să nu simtă această trecere bruscă”.

Aceasta a menţionat că dacă anul trecut s-a mai putut negocia pe perioada derulării contractului, din 2014 nu se mai pune nicio astfel de discuţie. Acest contract înseamnă pe spitalizare continuă cu 16% mai puţine cazuri decât anul trecut. În 2013, spitalul a avut un număr de 2.150 de cazuri contractate/lună la spitalizare continuă, iar anul acesta în luna iunie sunt 1.857 de cazuri contractate, iar pentru luna iulie 1.831 de cazuri.

„Scăderea este dramatică în condiţiile în care eu cred în continuare că suntem spital de urgenţă. Nesemnarea contractului cu CAS Alba ar fi dus la blocarea activităţii unităţii medicale”, a declarat managerul spitalului.

Potrivit normelor metodologice, un pat pentru pacienţii acuţi trebuie ocupat 290 de zile/an, iar un pat pentru bolnavii cronici trebuie ocupat 320 de zile/an. În concluzie, un bolnav acut internat la oricare specializare stă în spital 6,65 de zile. Spitalul are contractate 715 paturi pentru spitalizare continuă şi 25 de paturi de la Ministerul Sănătăţii pentru spitalizare de zi.

Dacă până în acest an pacienţii puteau să fie programaţi cu biletul de trimitere dat de medicul de familie sau de medicul de la ambulatoriu şi peste două luni, de acum acest bilet are o valabilitate de 30 de zile.

Nicoleta Coşarcă a adăugat că important pentru pacienţi este să înţeleagă că anumite diagnostice se vor regăsi în spitalizare de zi, respectiv vor fi internaţi 12 ore, pentru anumite boli care până în acest an erau eligibile pentru spitalizarea continuă. De exemplu, pacientul nu mai vine să stea 6 zile în spital pentru o hipertensiune arterială, ci poate fi tratat în spitalizare de zi.

Managerul spitalului se teme că pacienţii care vor ajunge la internarea de zi vor „tinde să acceseze foarte mult în perioada următoare urgenţele şi nu este o soluţie pentru că pacienţii care nu vor fi eligibili pentru spitalizare continuă pe diagnostic nici de la urgenţe nu vor eligibil pentru internare”.

Şi totuşi noţiunea de „spitalizare de zi” nu a fost dezvoltată în rândul pacienţilor. Astfel că, odată ajunşi la unitatea medicală, nu vor înţelege de ce diagnosticul care necesită o intervenţie chirurgicală este adăugat pe lista internărilor de zi, de numai 12 ore, iar recuperarea se va face acasă şi nu pe patul de spital.

În ciuda nepromovării, reprezentanţii conducerii spitalului din Alba Iulia sunt optimişti şi spun cu mare convingere că într-o lună pacienţii se vor obişnui cu noţiunea de spitalizare de zi.

„Va urma o perioadă în care pacienţii trebuie să înţeleagă că e totul nou şi noi să ne acomodăm cu ceea ce ne aşteaptă. Nu ne va fi uşor. Nu vrem să fie o <vale a plângerii>. Noi constatăm situaţia cu care ne confruntăm şi căreia trebuie să-i facem faţă pentru că pacienţii din judeţul ăsta trebuie trataţi. Mai avem o portiţă, suntem clasificaţi în clasa III fără plan de conformare, s-a modificat ordonanţa care prevedera criteriile de clasificare acum două zile şi am putea accede pentru clasa II. 90% din condiţii le îndeplinim cu un anumit plan de conformare care trebuie dus la bun sfârşit până la 31 decembrie 2014. Asta ar mai însemna un câştig de 2% la valoarea contractului începând din luna iulie”, a menţionat Nicoleta Coşarcă.

Astfel, se vor mai câştiga un număr de 40 de cazuri contractate.

În 2010, numărul de pacienţi externaţi din Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba se ridica la 33.000, în 2013 numărul de cazuri contractate a fost de 24.000, iar în 2014 se ajunge la 21.000 de cazuri.

Plan de măsuri de reducere

Dacă la spitalizarea continuă spitalul va resimţi o pierdere în buget de 594.000 de lei, la spitalizarea de zi potrivit noul contract s-a reuşit obţinerea unei sume de 320.000 de lei, având în vedere că anul trecut s-aua locat 155.000 de lei.

Dar asta nu a împiedecat spitalul să facă un plan de măsuri de reducere a cheltuielilor cu 450.000 de lei/lună (16%). Astfel că la medicamente, dacă până acum erau alocaţi 600.000 de lei, cheltuielile se vor reduce la 400.000. Antibioticele scumpe nu se mai asigură ca până acum, doar în cazuri extreme. La materiale sanitare şi la reactivi la laborator, se doreşte o reducere de 16%, iar pentru partea de dotare şi mici reparaţii se va apela la veniturile secţiilor şi sponsorizări. Pentru partea de reparaţii capitale şi investiţii în aparatură medicală rămâne ca finanţator Consiliul Judeţean Alba, iar din venituri proprii se vor achita utilităţile.

De la 1 iulie se va majora şi coplata la spital, astfel că de la 5 lei va creşte la 10 lei, de unde spitalul ar ajunge să câştige aproximativ 5.000 de lei/lună.

Directorul economic din cadrul spitalului, Diana Mârza a spus că pacienţii trebuie să înţeleagă că şi la neurochirurgie şi ortopedie la operaţiile mai scumpe trebuie să scoată bani din buzunare. De exemplu un kit de vertebroplastie costă 7.000 de lei, iar CAS Alba decontează numai 1.700 de lei.

Aceasta a mai declarat că încasările pentru spitalizare continuă ajung exact pentru salariile personalului.

Nicoleta Coşarcă a ţinut să menţioneze că sub nicio formă nu se va atinge de salariile angajaţilor. „E ultimul lucru pe care ne-am gândit să îl facem în formula în care suntem. Ne-am stabilit ca strategie reducerea costurilor peste tot pe unde este posbil. Ar fi cea mai proastă dovadă de management să îţi anunţi personalul că nu le mai dai tichete de masă”, a spus managerul spitalului.

În concluzie, noul contract va avea un impact mare în cazurile cronice, pacienţii sunt obligaţi să vină cu medicamentele de acasă dacă sunt internaţi la altă specializare. Unele diagnostice care până acum erau eligibile pentru internarea continuă vor ajunge să fie pentru o singură zi. Coplata va fi de la 1 iulie 10 lei. Se doreşte dezvoltarea noţiunii de „spitalizare de zi”, la care pacienţii vor beneficia de aceleaşi drepturi ca la spitalizarea continuă (reţete, concediu medical), iar conducerea intenţionează să facă o solicitatre către Ministerul Sănătăţii pentru suplimentarea paturilor la internarea de zi.

 

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. lupu sur

    luni, 30.06.2014 at 18:45

    Am platit la sanatate 42 de ani,platesc si la pensie si tot trebuie sa mai dau.Mai bine maresc morga,nu coplata si gata.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

De când nu va mai fi obligatorie masca pe plajă. Precizările premierului Florin Cîțu

Publicat

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, că de la 1 iunie se va sta fără mască pe plajă, cu condiţia distanţării între şezlonguri.

„Cred că de la 1 iunie putem vorbi deja de eliminarea purtatului măştii pe plajă. Deci, aici este un consens. Am venit, bineînţeles, cu o condiţie: o distanţare pe plajă între şezlonguri, cu care industria este de acord. Cu această condiţie minimă, putem să anunţăm: fără mască pe plajă începând de la 1 iunie”, a spus Cîţu.

Acesta a anunţat două etape de relaxare a măsurilor, prima etapă de la 1 iunie, a doua etapă de la 1 august.

„Mă bucură susţinerea reprezentanţilor industriei pentru campania de vaccinare”, a mai afirmat premierul.

Premierul Florin Cîţu a declarat joi, după o întâlnire cu reprezentanţii HoReCa desfăşurată la Constanţa, că aceştia au înţeles că nu se va putea renunţa la toate restricţiile din 1 iunie, o a doua etapă de relaxare urmând să aibă loc la 1 august.

„Din partea industriei am primit propuneri şi soluţii foarte bune, pe care le vom pune mâine în discuţie în comitetul interministerial şi promisiunea mea este că vom avea aceste soluţii la timp, aprobate, ca să putem să începem de la 1 iunie o primă etapă de relaxare şi a doua etapă la 1 august. Toată lumea a înţeles că nu putem să redeschidem total de la 1 iunie”, a declarat premierul.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Doar jumătate dintre cadrele didactice s-au vaccinat. Ministrul Educației este nemulțumit, dar nu vrea constrângerea lor

Publicat

Ministrul Educației a spus că rata de vaccinare este de peste 50 la sută în rândul cadrelor didactice și a trecut de 44 la sută pe ansamblul personalului din învățământ (personal didactic, personal nedidactic și personal didactic auxiliar).

Sorin Cîmpeanu recunoaște că este nemulțumit de ritmul vaccinărilor în rândul personalului din școli, dar spune, pe de altă parte, că învățământul românesc nu-și permite să renunțe la cadrele didactice ca formă de sancțiune.

În același timp, școala este obligată să asigure predarea online în cazurile întemeiate medical, a arătat ministrul educației, miercuri seara, la Digi24.

„Trebuie să recunosc, de o lună de zile, progresul (în cazul vaccinărilor – n.r.) există, dar este foarte lent, de ordinul a 200-300 de persoane vaccinate pe zi (…), or în luna martie aveam peste 6.000 de persoane vaccinate pe zi”, a menționat ministrul.

Pe de altă parte, soluția ca profesorii nevaccinați să intre doar online nu este fezabilă.

„Atât timp cât în țară avem învățământ simultan, în care în aceeași clasă sunt elevi de clasa a II-a cu elevi de clasa a III-a, cu elevi de clasa a V-a și cu elevi de clasa a VII-a, pentru că avem învățământ simultan și cu patru clase simultane și nu avem profesori calificați, apreciați și singuri care este posibilitatea să fie înlocuiți profesorii care nu sunt vaccinați: zero!

Este nevoie de profesori în școală. De asta ne dorim să convingem colegii cadre didactice să se vaccineze și nu să mergem cu constrângeri de genul înlocuire sau interdicție de a intra în clasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Radu Tuhuț: Apel către Guvern pentru includerea proiectelor de modernizare a drumurilor din Apuseni în Planul de Redresare (P)

Publicat

Deputatul PSD, Radu-Marcel Tuhuț a făcut o solicitare către Guvernul României prin care a cerut ca executivul să includă proiectele de modernizare, asfaltare și reparare a drumurilor din Munții Apuseni, în Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Am solicitat Guvernului României să includă proiectele de modernizare, asfaltare și reparare a drumurilor din Munții Apuseni, DN74, DN74A și DN75, în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având în vedere că în această perioadă documentul trebuie refăcut și înaintat, din nou, Comisiei Europene, pentru aprobare.

De asemenea, i-am amintit ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, prin intermediul unei întrebări parlamentare, de amendamentul pe care l-am depus la dezbaterea privind legea bugetului pe anul 2021 pentru modernizarea drumurilor din Munții Apuseni.

Acesta prevedea o alocare financiară consistentă pentru continuarea reabilitării tuturor tronsoanelor naționale.

La momentul respectiv, atât domnia sa, cât și ceilalți parlamentari din coaliția de guvernare, au votat împotrivă, fără să țină cont că aceste șosele deservesc sute de mii de oameni din județele Alba, Cluj, Bihor și Hunedoara.

Cele aproape 30 de miliarde de euro, prevăzute în PNRR pentru depășirea efectelor economice și sociale cauzate de pandemie, sunt eligibile inclusiv pentru proiecte de infrastructură rutieră.

Dacă Guvernul României a refuzat să aloce suficiente finanțări din bugetul de stat, pe anul 2021, pentru drumurile din Apuseni, am speranța că acestea vor beneficia de modernizări din fonduri europene.

Pentru corecta informare a opiniei publice trebuie să menționez că primele mari proiecte de infrastructură din Munții Apuseni, ce au constat în lucrări de turnare de covor asfaltic pe mai multe tronsoane, au început în anul 2018 când premierul social-democrat de atunci al României a primit un memoriu semnat de peste 20 de primari din zonă care solicitau și deopotrivă fundamentau această necesitate din punct de vedere economic, social și turistic.

S-au organizat licitații și contractele încheiate de guvernul PSD au continuat și pe vremea guvernării de dreapta.

Îmi doresc ca lucrările ample de asfaltare să continue și în acest an, însă nu cred că acest lucru se va întâmpla, de vreme ce amendamentul meu, privind finanțarea de la bugetul de stat, a fost respins fără explicații.

Lucrările sezoniere, peticirile și plombările, derulate de CNAIR, nu sunt suficiente!

PNRR este, acum, o șansă foarte mare de dezvoltare a României de care țara noastră trebuie să profite.

Din păcate, Guvernul României a înregistrat eșec după eșec, documentul fiind respins de Comisia Europeană în formele prezentate.

Nu în ultimul rând vreau să îi felicit pe moți, pe toți locuitorii din Munții Apuseni, care au luat atitudine și solicită prin toate mijloacele democratice și civice posibile reabilitarea drumului național 75 care leagă municipiul Turda din județul Cluj și orașul Câmpeni din județul Alba”, a transmis Radu-Marcel Tuhuț, deputat PSD.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

A condus o motocicletă neînmatriculată, fără permis. Minor din județul Mureș, cercetat de polițiștii din Blaj

Publicat

Un minor din județul Mureș a fost depistat  miercuri de polițiștii din Blaj în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată, fără să posede permis de conducere. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 5 mai 2021, în jurul orei 14.00, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au depistat un minor de 17 ani, din comuna Daneș, județul Mureș, în timp ce circula cu o motocicletă, pe Drumul Județean 107 F, fără să posede permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fără ca motocicleta să fie înmatriculată în circulație.

Față de minor, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și conducerea, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate