Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Spitalul Judeţean Alba „strânge cureaua”. În noul contract cu CAS, diagnostice prevăzute cu mai multe zile de internare, tratate în 12 ore


Publicat

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a semnat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Conducerea unităţii medicale este nemulţumită însă de noul contract, care va produce schimbări majore, cum ar fi o pierdere la spitalizare continuă de aproape 600.000 de lei pe lună (16%), bolnavii cronici internaţi la o altă specializare trebuie să vină cu medicamentele de acasă, iar cheltuielile spitalului trebuie reduse. Contractul este valabil până în luna octombrie, urmând ca în noiembrie şi decembrie, în cazul în care nu se va face o rectificare bugetară, să nu mai fie alocate fonduri. Şi la cheltuieli, unitatea medicală „strânge cureaua” şi s-a gândit să reducă costurile cu 450.000 de lei/lună.

Primii care au de suferit în urma acestui contract încheiat cu CAS Alba sunt, bineînţeles, pacienţii. Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba a spus că „ne vom gestiona situaţia, astfel încât pacienţii obişnuiţi cu un a numit standard al serviciilor medicale să nu simtă această trecere bruscă”.

Aceasta a menţionat că dacă anul trecut s-a mai putut negocia pe perioada derulării contractului, din 2014 nu se mai pune nicio astfel de discuţie. Acest contract înseamnă pe spitalizare continuă cu 16% mai puţine cazuri decât anul trecut. În 2013, spitalul a avut un număr de 2.150 de cazuri contractate/lună la spitalizare continuă, iar anul acesta în luna iunie sunt 1.857 de cazuri contractate, iar pentru luna iulie 1.831 de cazuri.

„Scăderea este dramatică în condiţiile în care eu cred în continuare că suntem spital de urgenţă. Nesemnarea contractului cu CAS Alba ar fi dus la blocarea activităţii unităţii medicale”, a declarat managerul spitalului.

Potrivit normelor metodologice, un pat pentru pacienţii acuţi trebuie ocupat 290 de zile/an, iar un pat pentru bolnavii cronici trebuie ocupat 320 de zile/an. În concluzie, un bolnav acut internat la oricare specializare stă în spital 6,65 de zile. Spitalul are contractate 715 paturi pentru spitalizare continuă şi 25 de paturi de la Ministerul Sănătăţii pentru spitalizare de zi.

Dacă până în acest an pacienţii puteau să fie programaţi cu biletul de trimitere dat de medicul de familie sau de medicul de la ambulatoriu şi peste două luni, de acum acest bilet are o valabilitate de 30 de zile.

Nicoleta Coşarcă a adăugat că important pentru pacienţi este să înţeleagă că anumite diagnostice se vor regăsi în spitalizare de zi, respectiv vor fi internaţi 12 ore, pentru anumite boli care până în acest an erau eligibile pentru spitalizarea continuă. De exemplu, pacientul nu mai vine să stea 6 zile în spital pentru o hipertensiune arterială, ci poate fi tratat în spitalizare de zi.

Managerul spitalului se teme că pacienţii care vor ajunge la internarea de zi vor „tinde să acceseze foarte mult în perioada următoare urgenţele şi nu este o soluţie pentru că pacienţii care nu vor fi eligibili pentru spitalizare continuă pe diagnostic nici de la urgenţe nu vor eligibil pentru internare”.

Şi totuşi noţiunea de „spitalizare de zi” nu a fost dezvoltată în rândul pacienţilor. Astfel că, odată ajunşi la unitatea medicală, nu vor înţelege de ce diagnosticul care necesită o intervenţie chirurgicală este adăugat pe lista internărilor de zi, de numai 12 ore, iar recuperarea se va face acasă şi nu pe patul de spital.

În ciuda nepromovării, reprezentanţii conducerii spitalului din Alba Iulia sunt optimişti şi spun cu mare convingere că într-o lună pacienţii se vor obişnui cu noţiunea de spitalizare de zi.

„Va urma o perioadă în care pacienţii trebuie să înţeleagă că e totul nou şi noi să ne acomodăm cu ceea ce ne aşteaptă. Nu ne va fi uşor. Nu vrem să fie o <vale a plângerii>. Noi constatăm situaţia cu care ne confruntăm şi căreia trebuie să-i facem faţă pentru că pacienţii din judeţul ăsta trebuie trataţi. Mai avem o portiţă, suntem clasificaţi în clasa III fără plan de conformare, s-a modificat ordonanţa care prevedera criteriile de clasificare acum două zile şi am putea accede pentru clasa II. 90% din condiţii le îndeplinim cu un anumit plan de conformare care trebuie dus la bun sfârşit până la 31 decembrie 2014. Asta ar mai însemna un câştig de 2% la valoarea contractului începând din luna iulie”, a menţionat Nicoleta Coşarcă.

Astfel, se vor mai câştiga un număr de 40 de cazuri contractate.

În 2010, numărul de pacienţi externaţi din Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba se ridica la 33.000, în 2013 numărul de cazuri contractate a fost de 24.000, iar în 2014 se ajunge la 21.000 de cazuri.

Plan de măsuri de reducere

Dacă la spitalizarea continuă spitalul va resimţi o pierdere în buget de 594.000 de lei, la spitalizarea de zi potrivit noul contract s-a reuşit obţinerea unei sume de 320.000 de lei, având în vedere că anul trecut s-aua locat 155.000 de lei.

Dar asta nu a împiedecat spitalul să facă un plan de măsuri de reducere a cheltuielilor cu 450.000 de lei/lună (16%). Astfel că la medicamente, dacă până acum erau alocaţi 600.000 de lei, cheltuielile se vor reduce la 400.000. Antibioticele scumpe nu se mai asigură ca până acum, doar în cazuri extreme. La materiale sanitare şi la reactivi la laborator, se doreşte o reducere de 16%, iar pentru partea de dotare şi mici reparaţii se va apela la veniturile secţiilor şi sponsorizări. Pentru partea de reparaţii capitale şi investiţii în aparatură medicală rămâne ca finanţator Consiliul Judeţean Alba, iar din venituri proprii se vor achita utilităţile.

De la 1 iulie se va majora şi coplata la spital, astfel că de la 5 lei va creşte la 10 lei, de unde spitalul ar ajunge să câştige aproximativ 5.000 de lei/lună.

Directorul economic din cadrul spitalului, Diana Mârza a spus că pacienţii trebuie să înţeleagă că şi la neurochirurgie şi ortopedie la operaţiile mai scumpe trebuie să scoată bani din buzunare. De exemplu un kit de vertebroplastie costă 7.000 de lei, iar CAS Alba decontează numai 1.700 de lei.

Aceasta a mai declarat că încasările pentru spitalizare continuă ajung exact pentru salariile personalului.

Nicoleta Coşarcă a ţinut să menţioneze că sub nicio formă nu se va atinge de salariile angajaţilor. „E ultimul lucru pe care ne-am gândit să îl facem în formula în care suntem. Ne-am stabilit ca strategie reducerea costurilor peste tot pe unde este posbil. Ar fi cea mai proastă dovadă de management să îţi anunţi personalul că nu le mai dai tichete de masă”, a spus managerul spitalului.

În concluzie, noul contract va avea un impact mare în cazurile cronice, pacienţii sunt obligaţi să vină cu medicamentele de acasă dacă sunt internaţi la altă specializare. Unele diagnostice care până acum erau eligibile pentru internarea continuă vor ajunge să fie pentru o singură zi. Coplata va fi de la 1 iulie 10 lei. Se doreşte dezvoltarea noţiunii de „spitalizare de zi”, la care pacienţii vor beneficia de aceleaşi drepturi ca la spitalizarea continuă (reţete, concediu medical), iar conducerea intenţionează să facă o solicitatre către Ministerul Sănătăţii pentru suplimentarea paturilor la internarea de zi.

 

 

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. lupu sur

    luni, 30.06.2014 at 18:45

    Am platit la sanatate 42 de ani,platesc si la pensie si tot trebuie sa mai dau.Mai bine maresc morga,nu coplata si gata.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Grindină și ploaie torențială la Răhău. SVSU a intervenit pentru a scoate apa din gospodăriile oamenilor

Publicat

Luni seara a fost ploaie torențială însoțită de grindină, la Răhău – Sebeș.

Potrivit reprezentanților Primăriei, apa a intrat și în curțile oamenilor, astfel încât voluntarii de la SVSU au intervenit unde a fost nevoie.

Județul Alba s-a aflat sub Cod Portocaliu de furtună, însă nu și zona Alba Iulia – Sebeș, chiar dacă aici a plouat torențial, luni seara.

La Răhău, grindina ar fi făcut și pagube în gospodăriile oamenilor.

sursă foto: Facebook (Dorin Nistor)

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

UPDATE FOTO: ACCIDENT MORTAL în Lunca Mureșului. Un bărbat a murit prins sub un tractor care s-a răsturnat

Publicat

Un bărbat de aproximativ 43 de ani a murit, luni seara, după ce un tractor s-a răsturnat, în Lunca Mureșului. A rămas prins sub utilaj, iar forțele de intervenție au constatat decesul, bărbatul având leziuni incompatibile cu viața.

UPDATE 1, ora 21.42: Bărbatul, de aproximativ 43 de ani, nu a mai putut fi salvat. Avea leziuni incompatibile cu viața, transmite ISU Alba. Acesta a fost scos de localnici, înainte să ajungă forțele de intervenție, de sub tractorul ce era răsturnat într-un șanț colector.

Știrea inițială

O persoană a fost rănită într-un accident de tractor, la Lunca Mureșului, luni seara.

Din primele date, potrivit ISU Alba, aceasta este prinsă sub utilaj.

La fața locului s-au deplasat echipaje ISU (Detașamentul Aiud) cu modul de descarcerare și de la Ambulanță (SAJ Alba).

UPDATE: Potrivit ISU Alba, este vorba despre un bărbat, care ar fi rănit grav.

sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

LISTA actualizată a țărilor ”zonă verde” pentru care nu este nevoie de carantină sau izolare, la sosirea în România

Publicat

vama

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat luni  Hotărârea nr. 34 privind stabilirea listei țărilor membre U.E și ale Spațiului Economic European și a listei țărilor terțe pentru care nu se aplică recomandarea de instituire a măsurii de izolare/carantină asupra persoanelor care sosesc din acestea în România.

Statele care sunt exceptate de la recomandarea măsurii de izolare/carantină sunt stabilite în funcție de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Zborurile suspendate către și dinspre statele aflate pe listele anexate Hotărârii nr. 34 se reiau începând cu data de 7 iulie.

LISTA țărilor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor (asimptomatice) care sosesc în România din acestea:

1. BULGARIA

2. MONACO

3. CROAȚIA

4. REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI AL IRLANDEI DE NORD

5. CEHIA

6. POLONIA

7. AUSTRIA

8. ISLANDA

9. ELVEȚIA

10. SPANIA

11. FRANȚA

12. BELGIA

13. GERMANIA

14. SLOVENIA

15. DANEMARCA

16. ȚĂRILE DE JOS

17. ITALIA

18. NORVEGIA

19. SLOVACIA

20. IRLANDA

21. LIECHTENSTEIN

22. GRECIA

23. CIPRU

24. FINLANDA

25. MALTA

26. LITUANIA

27. UNGARIA

28. ESTONIA

29. LETONIA

30. ANDORRA

31. INSULELE FEROE

32. VATICAN

Lista țărilor terțe pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor (asimptomatice) care sosesc în România din acestea

1. CANADA

2. MAROC

3. ALGERIA

4. AUSTRALIA

5. RWANDA

6. URUGUAY

7. JAPONIA

8. COREEA DE SUD

9. GEORGIA

10. NOUA ZEELANDĂ

11. TUNISIA

12. THAILANDA

surse: Grupul de Comunicare Strategică, cnscbt.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șoferii vor putea compara ofertele RCA pe o platformă online oficială, pentru a alege cea mai potrivită asigurare

Publicat

Prețurile RCA vor putea fi comparate în curând printr-o platformă online oficială cu toate ofertele din piață, gestionată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), a anunțat luni asociația. Noul instrument de informare va furniza nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României.

În piață sunt mai multe platforme online de comparare a ofertelor RCA, dar surse din industrie spun că aceste instrumente private nu ar afișa toate informațiile privind ofertele existente.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a anunțat luni că a consultat de curând atât Autoritatea de Supraveghere Financiară, cât și Consiliul Concurenței și va proceda la operaționalizarea unui sistem de informare a consumatorilor de asigurări RCA cu privire la nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României.

Prin intermediul acestui nou instrument, asigurații vor putea obține on-line informații privind prețul poliței RCA, având, în același timp, siguranța respectării legislației în vigoare și criteriile de securitate a informațiilor.

„Am pornit de la constatarea că, în prezent, la stabilirea primei de asigurare RCA, riscurile luate în considerare pot fi destul de segmentate, iar informațiile publice nu sunt întotdeauna disponibile în mod transparent pentru un potențial asigurat. Astfel, diferențele de primă pot fi înțelese mai greu, uneori, nu numai de la o persoană la alta, ci și în cazul în care o persoană deține mai multe autovehicule cu caracteristici diferite. Un comparator de asigurări RCA reprezintă o soluție pentru o mai ușoară, corectă și completă informare a consumatorilor de asigurări RCA”, a declarat Mădălin Roșu, Președintele BAAR.

Scopul acestui comparator este acela de a veni în sprijinul consumatorilor, prin facilitarea accesului acestora la informații corecte și obiective.

În comunicatul transmis luni, 6 iulie, BAAR mai spune că „stabilirea prețului poliței RCA depinde de o multitudine de factori, dintre care amintim doar câțiva, cum ar fi: clasa de bonus/malus (istoricul daunalității) în care se încadrează persoana respectivă, vârsta acesteia, capacitatea cilindrică a vehiculului. Toți acești parametri vor fi luați în calcul la implementarea proiectului, astfel încât, prima de asigurare afișată prin intermediul comparatorului RCA să fie aceea la care persoana interesată ar putea încheia polița RCA cu un anumit asigurător”.

Pentru a respecta legislația GDPR în vigoare, în cadrul comparatorului RCA, datele de identificare ale persoanei vor fi protejate printr-un sistem criptat, care asigură confidențialitatea informațiilor. BAAR precizează că această inițiativă nu intră în contradicție cu principiile Directivei Europene privind distribuția in asigurări așa cum acestea sunt transpuse în legislația românească, comparatorul RCA neavând scop comercial, ci doar de informare, oferind posibilitatea consumatorilor de a “compara produse de asigurare RCA disponibile pe piață”. Totodată, modul de funcționare al comparatorului și mijloacele tehnice de securitate vor asigura respectarea principiilor și regulilor de concurență privind schimbul de informații.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) este o asociatie profesională care are ca membri toate societățile de asigurare autorizate să practice, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie (RCA).

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate