Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Sporuri ILEGALE la IPJ Alba: Mai mulți polițiști aveau licențe obținute la o ”fabrică de diplome”. Cum au fost descoperiți

Publicat

sediu ipj

Patru polițiști ai Inspectoratului Județean de Poliție Alba au primit ani de zile sporuri salariale pentru studii superioare, deși nu aveau o diplomă de licență valabilă. 

Diplomele prezentate de către cei patru ar fi trebuit să fie verificate de către colegii lor, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Din cauza faptului că diplomele nu au fost verificate, cei patru au primit timp de mai bine de 13 ani sporuri pentru care nu se calificau. 

Problemele au fost descoperite abia după ce un fost polițist, Viorel Rașcovici, a fost propus de USR pentru funcția de subprefect de Alba. La scurt timp după propunere au apărut primele speculații că diploma acestuia obținută la Universitatea Internațională Deschisă „Tehnoeconomia Europeană”, Academia de Tehnoeconomie și Cooperare Româno-Americană, nu ar fi valabilă. 

Tribunalul Alba a stabilit că diploma de licență nu este valabilă deoarece facultatea nu este acreditată.

Șeful IPJ Alba a cerut un control intern și abia atunci au fost descoperiți încă trei polițiști care au prezentat o diplomă de licență de la universitatea în cauză și care au beneficiat de sporuri pentru studii superioare. 

Între timp Viorel Rașcovici a fost numit subprefect, dar la scurt timp și-a dat demisia, iar apoi a fost scos afară din partid. De asemenea, în urma anchetei interne, IPJ Alba a anulat sporul de 25% din salariu, primit în perioada 1 iunie 2005 și 9 decembrie 2016, potrivit unei motivări a Tribunalului Alba.

CITEȘTE ȘI: Fostul subprefect de Alba, Rașcovici, NU are diplomă de licență acreditată. Spor din salariul de polițist, primit pe nedrept

Însă, sursele alba24.ro au precizat că Viorel Rașcovici nu ar fi singurul polițist care a prezentat o diplomă de licență de la universitatea din București, fapt care s-a adeverit.

Patru polițiști descoperiți în urma controlului intern

La solicitarea reporterilor alba24.ro, reprezentanții IPJ Alba au transmis că în urma controlului intern au fost descoperite patru situații în care polițiști ai inspectoratului au depus diplome de licență obținute la  Universitatea Internațională Deschisă „Tehnoeconomia Europeană”, Academia de Tehnoeconomie și Cooperare Româno-Americană.

Mai exact, pe lângă Rașcovici au mai adus diplome similare încă trei polițiști.

Reprezentații IPJ Alba au precizat pentru alba24.ro că este vorba despre ”doi polițiști care ocupă funcții de șef de post, unul de ajutor șef de post, iar unul își desfășoară activitatea, în prezent, în cadrul altei unități din cadrul MAI.

Trei dintre ei au beneficiat de spor între anii 2009 și 2021, iar unul în perioada 2017 – 2019 (dată de la care nu mai activează la IPJ Alba)”, au transmis aceștia.

Prejudiciul total cauzat de cei patru a fost stabilit la 15.381 lei. După controlul intern, oferirea sporurilor a fost sistată și IPJ Alba a demarat procedurile pentru recuperarea banilor acordați pe nedrept.

Cum s-a ajuns în această situație

După ce Rașcovici a fost propus pentru funcția de subprefect din partea USR Alba, au apărut primele semne de întrebare referitoare la diploma sa de licență, obținută în 2005 la Universitatea Internațională Deschisă „Tehnoeconomia Europeană”, Academia de Tehnoeconomie și Cooperare Româno-Americană, Facultatea de Drept.

În urma mediatizării cazului, șeful IPJ Alba, Florin Dogaru, a ordonat un control intern și a solicitat informații de la Ministerul Educației. În urma anchetei interne, IPJ Alba a anulat sporul de 25% din salariu, primit în perioada 1 iunie 2005 și 9 decembrie 2016.

Între timp, Rașcovici a fost demis din USR, dar a fost numit consilier județean, unde și pentru postul respectiv a avut un proces cu partidul.

CITEȘTE ȘI: Viorel Rașcovici, numit subprefect de Alba din partea USR. Guvernul a ignorat neclaritățile din CV-ul acestuia

Toate detaliile despre cum a obținut fostul subprefect de Alba și actual consilier județean, timp de 11 ani, sporuri pentru studii superioare sunt detaliate într-o motivare a Tribunalului Alba.

Este vorba despre decizia instanței, după ce Viorel Rașcovici a dat în judecată IPJ Alba și Ministerul Educației. Motivul: IPJ i-a retras sporul de 25% din salariu.

Ce s-a întâmplat

Viorel Rașcovici a fost, timp de 25 de ani, polițist în cadrul IPJ Alba, din 1991 până în 2016, când s-a pensionat. Acesta a ocupat funcții precum agent șef principal în cadrul Secției nr. 5 Poliţie Rurală Blaj și organ de cercetare penală al poliției judiciare, în perioada 2005 – 2016.

Perioada 2005-2016 este și cea în care a primit sporuri lunare de 25% din salariu, după ce a prezentat o diplomă de licență prin care atesta că este absolvent de studii superioare.

Totul a mers bine până în primăvara anului 2021, când, din poziția de președinte USR Cergău, a fost propus pentru funcția de subprefect. Deși problemele referitoare la diploma de licență au fost mediatizate, Guvernul a ignorat cu desăvârșire detaliile și a acceptat propunerea.

CITEȘTE ȘI: Probleme în CV-ul subprefectului propus de USR în Alba. Rașcovici, fost polițist, a absolvit o ”universitate” închisă de ANPC

Despre diploma de licență, Viorel Rașcovici a declarat la momentul scandalului, pentru alba24.ro, următoarele: ”Am fost de bună credință mergând la acea facultate. Universitatea nu a fost închisă niciodată, am susținut examenele, existau profesori, nu am avut cunoștință de așa ceva. Funcționează și în prezent”.

Tot atunci, acesta a adăugat că diploma obținută la instituția respectivă de învățământ i-a fost recunoscută de Ministerul Afacerilor Interne și i-a fost acceptată la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, unde a urmat un curs postuniversitar.

Despre cursul postuniversitar de la ”Babeș-Bolyai” citiți mai jos.

Ce clarificări a cerut conducerea IPJ Alba de la Ministerul Educației

IPJ Alba a cerut ministerului să clarifice dacă universitatea în cauză este acreditată să emită diplome de licență.

”Existând anumite suspiciuni cu privire la acreditarea pentru emiterea de diplome de licență de către instituția mai sus amintită, s-au solicitat clarificări Ministerului Educației și Cercetării, care ne comunică faptul că:

”În concluzie, având în vedere cele menționate anterior, vă comunicăm faptul că înscrisul ”Diplomă de licență” cu nr. (…) a domnului Rașcovici Viorel nu este act de studii și nu este echivalent cu diplomele de licență întocmite și eliberate în conformitate cu prevederile legale în vigoare de către instituțiile de învățământ superior acreditate, parte a sistemului național de învățământ superior.

Prin urmare, acest înscris nu atestă studii de învățământ superior efectuate și titluri sau calități dobândite, întrucât nu este obținut în urma finalizării unui program de studii autorizat să funcționeze provizoriu / acreditat, organizat de o instituție de învățământ superior autorizată să funcționeze provizoriu / acreditată și nu respectă nici prevederile legale privind formatul și conținutul tipizatelor actelor de studii”, se arată în motivarea instanței.

CITEȘTE ȘI: Fost subprefect de Alba cu probleme la diploma de licență, exclus din USR PLUS. Între timp a devenit consilier județean

”În consecință, a susținut pârâtul I.P.J. Alba că Universitatea Internațională Deschisă <Tehnoeconomia Europeană>, Academia de Tehnoeconomie și Cooperare Româno-Americană nu a fost și nu este acreditată sau autorizată să funcționeze provizoriu ca instituție de învățământ superior, persoană juridică de drept privat și de utilitate publică, parte a sistemului național de învățământ, prin urmare diplomele eliberate de aceasta nu sunt recunoscute de către stat ca fiind acte de studii care atestă finalizarea de studii universitare”, mai este stipulat în motivare.

Program postuniversitar ”Psihologie judiciară” la UBB

Cu diploma de licență în cauză, Viorel Rașcovici a participat și la un program universitar, de ”Psihologie judiciară”.

Între timp, potrivit avocatului care l-a reprezentat pe Rașcovici în instanță, și diploma emisă de UBB a fost anulată de instituția de învățământ, se mai arată în motivarea instanței.

De asemenea, Rașcovici a dat în judecată și UBB și contestă anularea diplomei postuniversitare. Un dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Cluj, iar o primă ședință va avea loc în data de 12 decembrie.

”(…) în ceea ce privește diploma postuniversitară a reclamantului, care a fost și aceasta anulată de către Universitatea Babeș-Bolyai, reclamantul formulând și o contestație, care se află pe rolul Tribunalului Cluj, iar în acel dosar Ministerul Educației a depus această adresă, în care precizează că nu este competentă să analizeze daca o diplomă este sau nu valabilă, ci doar instanța de judecată este cea care poate să soluționeze această inadvertență”, se mai arată în motivarea instanței.

Cum arată diploma emisa de Universitatea Internațională Deschisă „Tehnoeconomia Europeană”, pe numele lui Viorel Rașcovici
”Analizând înscrisul anexat de dumneavoastră intitulat „Diploma de licență (…)”, se observă că acesta nu respectă modelul actelor de studii eliberate de către instituțiile de învățământ superior care fac parte din sistemul național de învățământ din următoarele motive:

– din antet lipsește denumirea Ministerului Educației

– din subsol lipsesc codul diplomei și denumirea furnizorului care a tipărit actul de studii

– din analiza Stemei României aplicată pe formular se observă că acvila desenată pe scutul mare are capul orientat spre stânga și nu spre dreapta așa cum este prevede art. 1 din Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, valabilă la momentul eliberării formularului respectiv.

CITEȘTE ȘI: Consilierul județean nedorit de USR PLUS Alba, Viorel Rașcovici, a depus jurământul. Cum a fost șicanat de conducerea partidului

În concluzie, având în vedere cele menționate anterior, vă comunicăm faptul că înscrisul „Diploma de licență” (…) a domnului Rașcovici Viorel nu este act de studii și nu este echivalent cu diplomele de licență întocmite și eliberate în conformitate cu prevederile legale în vigoare de către instituțiile de învățământ superior acreditate, parte a sistemului național de învățământ superior.

Ce a decis Tribunalul Alba

Magistrații Tribunalului Alba au precizat că ”Universitatea Internațională Deschisă Tehnoeconomia Europeană, Academia de Tehnoeconomie și Cooperare Româno-Americană nu este o instituție de învățământ superior, nu face parte din sistemul național de învățământ superior și nu are calitatea de a elibera acte de studii”, se arată în motivarea instanței.

”De asemenea, în consecință, înscrisul „Diploma de licență” emisă pe numele reclamantului Rașcovici Viorel nu este act de studii și nu este echivalent cu diplomele de licență întocmite și eliberate în conformitate cu prevederile legale în vigoare de către instituțiile de învățământ superior acreditate, parte a sistemului național de învățământ superior”, au mai precizat magistrații.

Drept urmare, magistrații au respins cererea lui Viorel Rașcovici, de anulare a dispoziției prin care i-a fost anulat sporul de polițist cu studii superioare.

Decizia din 5 noiembrie nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. pilu

    luni, 06.12.2021 at 20:43

    Mai este unul in Alba, parlamentar, care are o lucrare stiintifica orala, trecuta in CV, dar despre care nu mai stie. Nu cred ca e Roman, dar s-ar putea sa fie. Mai verificam inca o data.

  2. Rusinea

    marți, 07.12.2021 at 07:30

    Pai poti sa ajungi mare ,,jmecher,, doar pt ca bati gura la partid, apoi faci si o facultate la fara nici o frecventa, Poate ca nici de,BAC sa nu fi auzit.

  3. Brambureala

    marți, 07.12.2021 at 07:40

    Pe prima pagina a fisei postului de prefect sau subprefect scrie, sau ar trebui sa scrie ,,asigura si urmareste respectarea legalitatii in teritoriu,,. A existat odata un prefec, bun avocat, caruia i se potrivea postul. Dupa, au urmat tot felul de meserii, care nu aveau nimic de a face cu postul, dar erau pusi de la partid ! Asa aajuns tara in brambureala politica de acum, promovind nulitatile.

  4. Gigi duru

    marți, 07.12.2021 at 10:10

    Pai daca s-a anulat sporul de 25% ,atunci sa se mearga pe firul problemei si sa se recalculeze si pensia, pentru ca aceasta a fost stabilita si in functie de sporurile salariale.Asa este corect! Institutiile abilitate rog autosesizare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax