Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

STADIUL lucrărilor de modernizare a căii ferate în judeţul Alba, tronson din Coridorul IV Pan-European. Întârzieri în proiecte de sute de mii de euro


Publicat

cale ferata blaj craciuneluDe trei ani, 90 de kilometri de cale ferată din județul Alba sunt în lucrări de modernizare, tronsoane incluse pe traseul Coridorului IV paneuropean feroviar. Investițiile pentru cei peste 210 kilometri de cale ferată din Transilvania sunt de peste 2,1 miliarde dolari, din care pentru loturile din Alba, de peste 630 milioane de euro. Majoritatea banilor vin de la Uniunea Europeană, iar investiția ar urma să permită trenurilor să circule la viteze până la 160km/h, iar a celor de marfă cu maximum 120 Km/h. Cu toate acestea, lucrările înregistrează întârzieri, cel mai mare decalaj fiind pe tronsonul Vinţu de Jos – Coşlariu.

O situaţie a contractelor publicată de CFR în 11 februarie, cu date valabile la 31 decembrie 2015, arată stadiul lucrărilor în cadrul proiectului de interes naţional “Reabilitarea liniei CF Braşov-Simeria, componentă a Coridorului IV paneuropean, pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h”.

Din totalul de 212 kilometri incluşi în această investiţie, aproximativ 90 sunt pe teritoriul judeţului Alba, în cadrul a trei loturi: o parte din secţiunea Simeria – Vinţu de Jos, tronsonul Vinţu de Jos – Coşlariu, respectiv Coşlariu – Micăsasa.

Lucrările cele mai întârziate sunt pe lotul 2, Vinţu de Jos – Coşlariu, pe care lucrează Impressa Pizzarotti &C S.p.A, cu o valoare a contractului semnat în 2011 de 766,92 milioane lei. Lucrările trebuiau finalizate în 2014, apoi s-a dat alt termen la finele lunii noiembrie şi încă investiţia nu este gata.

Referitor la această situaţie, fostul ministrul al Transporturilor, Ioan Rus, a declarat acum doi ani la Alba Iulia că lucrările “au fost întârziate dintr-o mie de motive, unele ce ţin de minister, expropierea, altele ce ţin de contracte, altele au ţinut de proiectanţi, altele de studii geo insuficient de bine făcute”.

Finanţarea pentru acest program este de 85% din fonduri europene nerambursabile şi a fost depăşită deja perioada exerciţiului financiar european 2007 – 2013. Proiectele au fost astfel etapizate pentru noul exerciţiu european 2014 – 2020. Vor “ocupa” astfel o parte din noile fonduri europene ce ar fi putut fi utilizate pentru proiecte noi.

Situaţia lucrărilor de modernizare a căii ferate în judeţul Alba, parte a Coridorului IV paneuropean:

Tronson Simeria – Vinţu de Jos

Lungime: 42,7 km (aproximativ 20 km în judeţul Alba)

Stadiu: 33,57% (14,9% în noiembrie 2015)

Valoare contract: 1.350.520 lei (aprox. 304 milioane euro), semnat în 5 decembrie 2013

Constructor: Asocierea dintre Swietelsky – Strabag – Alstom – Arcada – Euro Construct – Transferoviar Grup

Termen contract: 30 luni

Tronson Vinţu de Jos – Coşlariu

Lungime: 33,1 km

Stadiu: 63,12% (55,08% în noiembrie 2015)

Valoare contract: 766.925.000 lei (aprox. 173 milioane euro), semnat în 12 decembrie 2011

Constructor: Impressa Pizzarotti & C S.p.A

Termen iniţial contract: 30 de luni

Tronson Coşlariu – Micăsasa

Lungime: 37 km

Stadiu: 86,68% (80,06% în noiembrie 2015)

Valoare contract: 721.852.000 lei (aprox. 162 milioane euro), semnat în 26 aprilie 2012

Constructor: Asocierea “Aktor – Arcada”, adică Aktor Tehnical Societe Anonyme (Aktor SA) –Arcada Company SA

Termen: 36 luni

Vezi şi Stadiul lucrărilor la calea ferată din judeţul Alba, la sfârşitul lunii iulie 2014. Modernizări pentru circulaţia trenurilor cu 160 km/h

În judeţul Sibiu

Tronson Micăsasa – Aţel:

Lungime: 29,7 km

Stadiu: 65,30% (63,46% în noiembrie 2015)

Valoare contract: 747.498.000 lei (aprox. 168 milioane euro), semnat la 21 mai 2012

Constructor: Asocierea FCC Alpine AZVI Straco (FCC Construccion SA – Alpine Bau Gmbh – Azvi SA –Straco Grup SRL)

Termen: 36 luni

Tronson Ațel – Sighișoara (Braşov)

Lungime: 28,22 km

Stadiu: 64,8% (56,3% în noiembrie 2015)

Valoare contract: 872.643.737,73 lei (aprox. 196 milioane euro), semnat la 15 februarie 2012

Constructor: Asocierea FCC Construccion SA – Alpine Bau GmbH –AZVI SA.

Termen: 36 luni

Pe tronsonul 1: „Frontieră – Curtici – Arad – km 614”, cu lungime de 41,2 km stadiul lucrărilor de construcţii şi instalaţii era de 93,4% (faţă de 92,5% în noiembrie 2015), contractul fiind în valoare de 1.080.484.729,25 lei (aprox. 243 milioane euro), pe 27 de luni, semnat cu Asocierea Alstom Transport SA – Swietelsky Bau Gesell Sachaft M.B.H – Astaldi S.P.A – Euro Construct Trading’98 S.R.L – Dafora S.A.

Proiectul total include atât execuţia lucrărilor de modernizare a liniei de cale ferată, cât şi lucrări la instalaţiile de semnalizare şi la sistemele de comunicaţii şi control. Acestora li se adaugă şi serviciile de consultanţă.

În 30 aprilie 2014 a fost semnat contract cu consorţiul Alstom Transport – Alcatel Lucent România – PAS 97 pentru lucrări la instalaţiile de semnalizare şi sistemele de comunicaţii şi control la calea ferată pe tronsonul Coşlariu (Alba) – Simeria (Hunedoara) şi Coşlariu – Sighişoara (Mureş).

Execuţia lucrărilor, cu o durată de 40 de luni, depende de celelalte contracte aflate încă în execuţie. Valoarea contractului este de 498 297.984,32 lei (aprox. 112 milioane euro)

Până în prezent, pe Coridorul IV paneuropean feroviar au fost realizate modernizările pentru viteza de 160 km/h între Bucureşti şi Constanţa (225 km), precum şi între Bucureşti şi Predeal (139 km). Singura porţiune din Coridorul IV aflată încă în pregătire este Predeal – Braşov – Sighişoara.

surse: cfr.ro, hotnews.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Modificări în procedura de vaccinare. Valeriu Gheorghiță: Centrele vor avea echipe mobile pentru localitățile arondate

Publicat

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță a transmis marți că fiecare localitate va fi arondată unui centru de vaccinare. Potrivit acestuia, centrele de vaccinare vor asigura echipe mobile care vor trece prin fiecare localitate în parte.  

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vicepreședinte al CNCAV, au susținut marți, 15 iunie, o conferință de presă.

„La sfârșitul acestei săptămâni vom avea o situație centralizată la nivelul fiecărui județ. Noi transmitem mâine dimineață către fiecare direcție de sănătate publică și prefectură localitățile, ele vor fi arondate centrelor de vaccinare fixe și fiecare centru de vaccinare fix va avea ca obiectiv asigurarea de echipe mobile în fiecare localitate care va fi arondată acestui centru.

Este important ca într-o perioadă de circa o lună, o lună și jumătate să asigurăm trecerea prin fiecare localitate în parte, pentru că perspectiva unui nou val de îmbolnăviri, în special în sezonul rece, în toamnă, este cât se poate de clară și foarte probabil că varianta „delta” a tulpinii virale Sars-Cov-2 are toate caracteristicile să devină tulpină dominantă”, a transmis Valeriu Gheorghiță.

Potrivit președintelui CNCAV, autoritățile urmăresc evaluarea centrelor de vaccinare, pentru a exista un echilibru între resursele disponibile și eficiența / numărul de persoane care sunt vaccinate în fiecare centru.

„Am finalizat în cursul săptămânii precedente evaluarea centrelor de vaccinare, a efcienței lor. În circa 45 % din cazuri, centrele vaccinau la mai puțin de jumătate din capacitatea fluxului. Tocmai de accea am propus măsuri către fiecare direcție de sănătate publică județeană, măsuri țintite, fie de reducere a programului de lucru și disponibilizarea echipelor mobile către activități de vaccinare cu sprijinul lor, în mod deosebit în rural (…) sau chiar sistarea temporară a activității pentru anumite centre. Nu ne dorim închiderea definitivă unor centre pentru că este foarte greu de anticipat care va fi evoluția din punct de vedere epidemiologic în următoarele luni”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Premierul României, Florin Cîțu, vine într-o vizită de lucru în Alba. Vrea voturile liberalilor din județ

Publicat

Premierul Florin Cîțu se va afla joi, 17 iunie într-o vizită de lucru în județul Alba. 

Potrivit surselor alba24.ro, premierul Cîțu va vizita un centru de vaccinare din Alba Iulia. De asemenea, acesta va avea o întâlnire cu mai mulți primari din județ.

Vizita de joi ar fi prima a premierului Cîțu în județul Alba, de când a fost numit prim-ministru.

Deplasarea de la București la Alba a premierului Cîțu vine și în contextul alegerilor pentru șefia PNL, alegeri în care acesta este contracandidatul actualului președinte Ludovic Orban.

La conferința națională, organizația județeană a PNL Alba, va avea alături de cea din Sibiu cel mai mare număr de voturi pentru alegerea președintelului PNL. În acest sens cele două organizații sunt extrem de importante atât pentru Cîțu, dar și pentru Orban.

Programul complet al vizitei premierului Cîțu va fi făcut public în cursul zilei de marți, 15 iunie.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până la mijlocul lunii iulie. Perioadele mai calde și zilele cu furtuni. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza de vreme pe patru săptămâni, în țară.

Dacă în prima săptămână temperaturile sunt mai coborâte și plouă mai mult, după Rusalii (20 iunie) se încălzește și ploile se mai opresc.

În a doua săptămână va fi mai cald, însă temperaturi peste 30 de grade vor fi doar în vestul țării. Vor mai fi zile cu furtuni în această perioadă.

În primele două săptămâni ale lunii iulie temperaturile vor fi apropiate de mediile normale pentru acest sezon (24-29 de grade), ușor mai cald în vest și sud-est.

În centrul țării vor mai fi perioade cu furtuni, în jurul datelor de 3 iulie, 8-9 iulie, 11 iulie.

Săptămâna 14-20 iunie

Cu excepția regiunilor vestice și nord-vestice, unde temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile sud-estice.

Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea estică a țării, iar în rest cantitățile de precipitații vor fi deficitare.

Săptămâna 21-27 iunie

Cu excepția regiunilor sud-estice, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în extremitatea de vest a țării.

În jumătatea vestică a țării cantitățile de precipitații vor fi deficitare, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 28 iunie – 4 iulie

Exceptând regiunile sud-estice, temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, mai ales în extremitatea de vest a țării, unde abaterea față de mediile săptămânale va fi mai accentuată.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar în jumătatea vestică a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 5-12 iulie

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în regiunile vestice, iar în rest se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum se va tranșa războiul de la vârful Primăriei Sebeș, dintre Nistor și Bogdan. Ce poate pierde fiecare din acest conflict

Publicat

Cetățenii din Sebeș așteaptă cu nerăbdare ședința de consiliu de miercuri, 16 iunie, în care primarul Dorin Nistor (PNL) propune consilierilor locali eliberarea din funcție a viceprimarului Adrian Bogdan (PNL), aflat în această funcție de aproximativ 20 de ani.

Este o luptă la vârful administrației între două persoane care au lucrat împreună mulți ani. Fiecare poate pierde ceva din acest război administrativ.

Adrian Bogdan ar putea pierde venituri consistente pe care i le aduce funcția de viceprimar, iar Nistor s-ar putea alege cu un adversar politic redutabil, dacă Bogdan va face pasul spre un alt partid.

Oficial, lui Bogdan i se reproșează prestația administrativă slabă legată de atribuirea contractului de transport public și interesele pe care le-ar avea la Ocolul Silvic, unde soția sa este consilier juridic.

Dincolo de asta, mai sunt și alte lucruri care nu sunt exprimate public, dar sunt intens discutate pe culoarele institției. Printre acestea, petrecerile la care se afișează viceprimarul și investiția acestuia într-un apartament de lux situat pe două etaje ale unui bloc nou din Sebeș.

Decizia, în consiliul local

Consiliul Local Sebeș dezbate miercuri o hotărâre pentru eliberarea din funcție a viceprimarului Adrian Bogdan, aflat într-un conflict deschis cu primarul Dorin Nistor.

Amândoi fac parte din PNL, ceea ce face ca lupta să se dea în interiorul consiliului local, dar și în interiorul organizației locale a partidului.

Mai vechi în partid, Adrian Bogdan a construit în bună parte organizația politică din Sebeș, însă în ultimii ani, Dorin Nistor a reușit să echilibreze forțele și chiar să își impună oamenii de încredere, inclusiv în consiliul local.

L-a ajutat și funcția de primar, poziție din care a putut să supravegheze cu atenție interesele locale ale celor din PNL Sebeș, inclusiv pe cele ale lui Bogdan.

Decizia va fi luată în CL Sebeș, controlat de PNL. Liberalii au 14 consilieri, iar PSD deține 5 mandate.

Practic, PNL nu are nevoie de social-democrați pentru a schimba viceprimarul și pentru a instala altul. În această situație, contează mai mult cine controlează organizația locală: Nistor sau Bogdan.

Ce ar putea pierde Bogdan

Pe scurt, Adrian Bogdan a avut până acum, pe lângă un salariu consistent, o felie importantă de gestionat din administrația locală.

În 2020, Adrian Bogdan a încasat de la primărie 100.380 de lei, iar soția sa, consilier juridic la Ocolul Silvic Sebeș RA, 59.248 de lei.

O sumă importantă, pe care Bogdan o va pierde în situația în care proiectul de hotărâre va trece de consiliul local.

De asemenea, ar putea pierde și influența locală asigurată de postul de viceprimar. În aceste condiții, Dorin Nistor nu ar mai fi nevoit să își împartă influența cu Bogdan.

De cealaltă parte, este puțin probabil ca Adrian Bogdan să își încheie cariera politică, dacă pierde funcția de primar. Având în vedere experiența sa în domeniu, acesta ar putea opta pentru o altă formațiune politică.

De altfel, sursele noastre spun că acesta ar fi curtat deja de mai multe partide, inclusiv de AUR.

Războiul din administrația Sebeș, faza pe documente

Scandalul dintre cei doi mocnește de o bună bucată de timp. Din câte se pare, problemele au pornit din încercarea viceprimarului Bogdan de a influența luarea unor decizii la Ocolul Silvic Sebeș, unde soția acestuia este angajată pe funcția de jurist.

Motivele pentru care primarul Nistor cere schimbarea viceprimarului sunt cuprinse în expunerea de motive a hotărârii privind schimbarea din funcție a acestuia.

Practic, lui Bogdan i se reproșează ”îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor” care i-au fost delegate pentru realizarea documentației pentru procedura de atribuire a serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate în Municipiul Sebeș.

  • ”Ținând cont de faptul că în data de 01.10.2021 expiră contractul nr. 65/14.09.2015 de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate și având în vedere că nu s-a întreprins niciun demers de prelungire a respectivului contract, Municipiul Sebeș se află în pericol ca după data de 01.10.2021 să nu aibă asigurat acest serviciu.
  • Având în vedere importanța serviciului de transport public local pentru întreaga comunitate, pentru miile de cetățeni ai Sebeșului care folosesc transportul în comun și pentru mediul economic, neîndeplinirea atribuțiilor delegate pune în pericol desfășurarea unui serviciu public obligatoriu, respectiv a transportului public local de persoane în Municipiul Sebeș” – se arată în document.

De asemenea, i se mai reproșează modul în care a condus Direcția de Asistență Socială dar și că ”nu și-a îndeplinit obligația legală de a anunța la începutul ședințelor Consiliului Local al Municipiului Sebeș interesul personal pe care îl avea la adoptarea hotărârilor referitoare la bugetul, organizarea, statul de funcții, retribuirea salariaților Ocolului Silvic Sebeș R.A., instituție în cadrul căreia activează ca angajat un membru al familiei sale, în fapt soția domnului Bogdan Adrian, doamna Bogdan Loredana”.

Documentul AICI: pr.180 eliberarea din funcție a viceprimarului

Ce spune viceprimarul

Viceprimarul municipiului Sebeș, Adrian Bogdan, a răspuns acestor acuzații, într-o postare pe Facebook.

Titlul din mesajul acestuia sugerează o amenințare voalată: ”Adevărul ne va face liberi! E drept, poate nu pe toți”.

”Cred că am tăcut destul și am înghițit prea multe. Totul ține de un bun simț, pe care eu încă nu l-am pierdut, dar și de dorința de a construi împreună ce am promis locuitorilor din Sebeș.

Înțeleg că, acest lucru nu mai este dorit de domnul primar Dorin Nistor și vom vedea dacă visul lui va fi și voința PNL Sebeș!

Fără a mă disculpa în vreun fel în fața glumelor folosite pe post de acuzații, pe care posibil viitorul meu fost coleg mi le aduce, țin doar să punctez mici detalii.

Pentru unii vor conta, pentru cei mai mulți vor ridica un semn de întrebare, iar pe dl Nistor Dorin îl va umple de ridicol, de la un capăt la altul al expunerii motivelor sale pentru care mă vrea plecat din Primăria Municipiului Sebeș.

Și poate chiar și din localitatea în care eu chiar trăiesc, spre deosebire de domnia sa” a scris Bogdan.

Ședința pentru demiterea viceprimarului va fi transmisă live pe paginile de Facebook și Youtube ale Primăriei Sebeș.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate