Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

STADIUL lucrărilor de modernizare a căii ferate în judeţul Alba, tronson din Coridorul IV Pan-European. Întârzieri în proiecte de sute de mii de euro


Publicat

cale ferata blaj craciuneluDe trei ani, 90 de kilometri de cale ferată din județul Alba sunt în lucrări de modernizare, tronsoane incluse pe traseul Coridorului IV paneuropean feroviar. Investițiile pentru cei peste 210 kilometri de cale ferată din Transilvania sunt de peste 2,1 miliarde dolari, din care pentru loturile din Alba, de peste 630 milioane de euro. Majoritatea banilor vin de la Uniunea Europeană, iar investiția ar urma să permită trenurilor să circule la viteze până la 160km/h, iar a celor de marfă cu maximum 120 Km/h. Cu toate acestea, lucrările înregistrează întârzieri, cel mai mare decalaj fiind pe tronsonul Vinţu de Jos – Coşlariu.

O situaţie a contractelor publicată de CFR în 11 februarie, cu date valabile la 31 decembrie 2015, arată stadiul lucrărilor în cadrul proiectului de interes naţional “Reabilitarea liniei CF Braşov-Simeria, componentă a Coridorului IV paneuropean, pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h”.

Din totalul de 212 kilometri incluşi în această investiţie, aproximativ 90 sunt pe teritoriul judeţului Alba, în cadrul a trei loturi: o parte din secţiunea Simeria – Vinţu de Jos, tronsonul Vinţu de Jos – Coşlariu, respectiv Coşlariu – Micăsasa.

Lucrările cele mai întârziate sunt pe lotul 2, Vinţu de Jos – Coşlariu, pe care lucrează Impressa Pizzarotti &C S.p.A, cu o valoare a contractului semnat în 2011 de 766,92 milioane lei. Lucrările trebuiau finalizate în 2014, apoi s-a dat alt termen la finele lunii noiembrie şi încă investiţia nu este gata.

Referitor la această situaţie, fostul ministrul al Transporturilor, Ioan Rus, a declarat acum doi ani la Alba Iulia că lucrările “au fost întârziate dintr-o mie de motive, unele ce ţin de minister, expropierea, altele ce ţin de contracte, altele au ţinut de proiectanţi, altele de studii geo insuficient de bine făcute”.

Finanţarea pentru acest program este de 85% din fonduri europene nerambursabile şi a fost depăşită deja perioada exerciţiului financiar european 2007 – 2013. Proiectele au fost astfel etapizate pentru noul exerciţiu european 2014 – 2020. Vor “ocupa” astfel o parte din noile fonduri europene ce ar fi putut fi utilizate pentru proiecte noi.

Situaţia lucrărilor de modernizare a căii ferate în judeţul Alba, parte a Coridorului IV paneuropean:

Tronson Simeria – Vinţu de Jos

Lungime: 42,7 km (aproximativ 20 km în judeţul Alba)

Stadiu: 33,57% (14,9% în noiembrie 2015)

Valoare contract: 1.350.520 lei (aprox. 304 milioane euro), semnat în 5 decembrie 2013

Constructor: Asocierea dintre Swietelsky – Strabag – Alstom – Arcada – Euro Construct – Transferoviar Grup

Termen contract: 30 luni

Tronson Vinţu de Jos – Coşlariu

Lungime: 33,1 km

Stadiu: 63,12% (55,08% în noiembrie 2015)

Valoare contract: 766.925.000 lei (aprox. 173 milioane euro), semnat în 12 decembrie 2011

Constructor: Impressa Pizzarotti & C S.p.A

Termen iniţial contract: 30 de luni

Tronson Coşlariu – Micăsasa

Lungime: 37 km

Stadiu: 86,68% (80,06% în noiembrie 2015)

Valoare contract: 721.852.000 lei (aprox. 162 milioane euro), semnat în 26 aprilie 2012

Constructor: Asocierea “Aktor – Arcada”, adică Aktor Tehnical Societe Anonyme (Aktor SA) –Arcada Company SA

Termen: 36 luni

Vezi şi Stadiul lucrărilor la calea ferată din judeţul Alba, la sfârşitul lunii iulie 2014. Modernizări pentru circulaţia trenurilor cu 160 km/h

În judeţul Sibiu

Tronson Micăsasa – Aţel:

Lungime: 29,7 km

Stadiu: 65,30% (63,46% în noiembrie 2015)

Valoare contract: 747.498.000 lei (aprox. 168 milioane euro), semnat la 21 mai 2012

Constructor: Asocierea FCC Alpine AZVI Straco (FCC Construccion SA – Alpine Bau Gmbh – Azvi SA –Straco Grup SRL)

Termen: 36 luni

Tronson Ațel – Sighișoara (Braşov)

Lungime: 28,22 km

Stadiu: 64,8% (56,3% în noiembrie 2015)

Valoare contract: 872.643.737,73 lei (aprox. 196 milioane euro), semnat la 15 februarie 2012

Constructor: Asocierea FCC Construccion SA – Alpine Bau GmbH –AZVI SA.

Termen: 36 luni

Pe tronsonul 1: „Frontieră – Curtici – Arad – km 614”, cu lungime de 41,2 km stadiul lucrărilor de construcţii şi instalaţii era de 93,4% (faţă de 92,5% în noiembrie 2015), contractul fiind în valoare de 1.080.484.729,25 lei (aprox. 243 milioane euro), pe 27 de luni, semnat cu Asocierea Alstom Transport SA – Swietelsky Bau Gesell Sachaft M.B.H – Astaldi S.P.A – Euro Construct Trading’98 S.R.L – Dafora S.A.

Proiectul total include atât execuţia lucrărilor de modernizare a liniei de cale ferată, cât şi lucrări la instalaţiile de semnalizare şi la sistemele de comunicaţii şi control. Acestora li se adaugă şi serviciile de consultanţă.

În 30 aprilie 2014 a fost semnat contract cu consorţiul Alstom Transport – Alcatel Lucent România – PAS 97 pentru lucrări la instalaţiile de semnalizare şi sistemele de comunicaţii şi control la calea ferată pe tronsonul Coşlariu (Alba) – Simeria (Hunedoara) şi Coşlariu – Sighişoara (Mureş).

Execuţia lucrărilor, cu o durată de 40 de luni, depende de celelalte contracte aflate încă în execuţie. Valoarea contractului este de 498 297.984,32 lei (aprox. 112 milioane euro)

Până în prezent, pe Coridorul IV paneuropean feroviar au fost realizate modernizările pentru viteza de 160 km/h între Bucureşti şi Constanţa (225 km), precum şi între Bucureşti şi Predeal (139 km). Singura porţiune din Coridorul IV aflată încă în pregătire este Predeal – Braşov – Sighişoara.

surse: cfr.ro, hotnews.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO Zeci de camioane ce transportau lemn, oprite în trafic în Alba. Polițiștii și jandarmii au confiscat 140 mc material lemnos

Publicat

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba împreună cu jandarmii şi  specialişti silvici au confiscat 140 mc de lemn, în urma unei acțiuni cu efective suplimentare, organizate pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice. Potrivit IPJ Alba, au fost derulate zeci de controale în teren şi pe drumurile publice.

În cadrul acțiunii, au fost făcute trei controale în fondul forestier, iar pe drumurile publice au fost controlate 60 de autovehicule care transportau material lemnos.

Poliţiştii au aplicat 10 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 19.500 lei la Legea 171 din 2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice şi au confiscat 140,5 metri cubi de material lemnos.

Totodată, au fost constatate cinci infracțiuni la Codul Silvic.

Potrivit IPJ Alba, cu ocazia unui control efectuat pe raza localității Poiana Aiudului, comuna Livezile, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud au identificat cantitatea de 50 de metri cubi de material lemnos, depozitată pe domeniul public.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că materialul lemnos era deținut de o femeie de 41 de ani, din comuna Livezile, fără ca aceasta să poată prezenta documente legale de proveniență, în conformitate cu normele silvice în vigoare.

Întreaga cantitate de material lemnos a fost confiscată, iar față de deținătoarea acesteia a fost luată măsura sancționării contravenționale, în conformitate cu prevederile art.19 din Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

Acțiunea pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori precum şi a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos s-a derulat în perioada 7-9 aprilie 2020, fiind inițiată de Serviciul de Ordine Publică. Au participat și specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Cluj și jandarmi.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Doi bărbați din Aiudul de Sus și comuna Cergău, cu dosare penale pentru violență în familie, după ce și-au agresat soțiile

Publicat

Doi bărbați din Aiudul de Sus și comuna Cergău s-au ales cu dosare penale pentru violență în familie după ce și-au agresat soțiile.

Potrivit IPJ Alba, polițiștii din Aiud au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-a agresat și amenințat soția. Bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru violență în familie și amenințare.

La data de 9 aprilie 2020, polițiștii din Aiud au fost sesizați de către o femeie de 57 de ani, din localitatea Aiudul de Sus, cu privire la faptul că a fost lovită și amenințată de soțul său.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de bărbat, polițiștii au emis un ordin de protecție, pe o perioada de 5 zile și au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de violență în familie și amenințare.

De asemenea, la data de 9 aprilie 2019, în jurul orei 11.30, polițiștii din Cergău au fost sesizați de către o femeie de 43 de ani, din comuna Cergău, cu privire la faptul că a fost agresată fizic de soțul său.

Polițiștii au aplicat formularul de evaluare a riscului, iar în urma interpretării acestuia a rezultat că se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu.

Pe numele bărbatului, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Minor din Sebeș, ARESTAT pentru 30 de zile. Este cercetat pentru mai multe infracțiuni de furt

Publicat

Polițiștii din Sebeș au pus în executare un mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Sebeș pe numele unui minor de 17 ani, din municipiu, care este cercetat pentru mai multe infracțiuni de furt, tentativă de furt, conducere fără permis și furt în scop de folosință.

Minorul avea măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe care a încălcat-o, fiind depistat de polițiști, în noaptea de 5/6 aprilie, în timp ce încerca să pătrundă în curtea unei locuințe pentru a sustrage bunuri.

Ulterior a fost reținut și prezentat în fața magistraților, pentru dispunerea măsurilor legale, Judecătoria Sebeș înlocuindu-i măsura preventivă a arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive, pe numele său fiind emis un mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile.

Minorul a fost depus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

HARTA: LISTA pe localități a cazurilor de coronavirus din Alba. Cele mai multe, în Alba Iulia

Publicat

Situația cazurilor confirmate de coronavirus din județul Alba, pe localități. Alba24.ro a obținut pe surse lista cazurilor înregistrate în fiecare localitate în parte, până în acest moment.

Un număr de 24 de unităţi administrativ-teritoriale din Alba înregistrează vineri, 10 aprilie, cazuri de îmbolnăvire cu noul tip de coronavirus. Cele mai multe sunt la Alba Iulia, 24 de cazuri.

Lista cazurilor înregistrare în Alba

Alba Iulia – 23 cazuri dintre care o persoană a decedat

Ciuruleasa – 14 cazuri

Cugir – 9  cazuri

Sebeș – 8 cazuri

Abrud – 7 cazuri

Zlatna – 6 cazuri dintre care două persoane au decedat

Ocna Mureș – 5 cazuri dintre care o persoană a decedat

Bistra – 3 cazuri

Aiud – 2 cazuri

Blaj – 2 cazuri confirmate în localitate, o persoană s-a vindecat

CITEȘTE ȘI: OFICIAL: 8 cazuri noi de coronavirus confirmate în ultima zi, în Alba. Bilanțul pe județ: 98 de persoane infectate și 4 decese

Teiuș – 2 cazuri confirmate în localitate, o persoană s-a vindecat

Galda de Jos – 2  cazuri

Ighiu – 2 cazuri

Șugag – 2 cazuri

Vințu de Jos–  2 cazuri

Meteș – 1  caz

Mihalț – 1  caz

Ohaba – 1 caz

Rădești – 1 caz

Roșia de Secaș – 1  caz

Sâncel – 1  caz

Sântimbru – 1 caz

Șibot – 1  caz

Șpring – 1 caz

În total, la nivelul judeţului sunt 98 de cazuri testate pozitiv. De asemenea, au fost înregistrate 4 decese şi 3 cazuri vindecate. 40 de persoane sunt internate în spitalele de la Alba Iulia şi Blaj. Restul până la 91 au forme uşoare ale bolii sau nu au simptome şi sunt izolate la domiciliu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate