Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

STADIUL lucrărilor de modernizare a căii ferate în judeţul Alba, tronson din Coridorul IV Pan-European. Întârzieri în proiecte de sute de mii de euro


Publicat

cale ferata blaj craciuneluDe trei ani, 90 de kilometri de cale ferată din județul Alba sunt în lucrări de modernizare, tronsoane incluse pe traseul Coridorului IV paneuropean feroviar. Investițiile pentru cei peste 210 kilometri de cale ferată din Transilvania sunt de peste 2,1 miliarde dolari, din care pentru loturile din Alba, de peste 630 milioane de euro. Majoritatea banilor vin de la Uniunea Europeană, iar investiția ar urma să permită trenurilor să circule la viteze până la 160km/h, iar a celor de marfă cu maximum 120 Km/h. Cu toate acestea, lucrările înregistrează întârzieri, cel mai mare decalaj fiind pe tronsonul Vinţu de Jos – Coşlariu.

O situaţie a contractelor publicată de CFR în 11 februarie, cu date valabile la 31 decembrie 2015, arată stadiul lucrărilor în cadrul proiectului de interes naţional “Reabilitarea liniei CF Braşov-Simeria, componentă a Coridorului IV paneuropean, pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h”.

Din totalul de 212 kilometri incluşi în această investiţie, aproximativ 90 sunt pe teritoriul judeţului Alba, în cadrul a trei loturi: o parte din secţiunea Simeria – Vinţu de Jos, tronsonul Vinţu de Jos – Coşlariu, respectiv Coşlariu – Micăsasa.

Lucrările cele mai întârziate sunt pe lotul 2, Vinţu de Jos – Coşlariu, pe care lucrează Impressa Pizzarotti &C S.p.A, cu o valoare a contractului semnat în 2011 de 766,92 milioane lei. Lucrările trebuiau finalizate în 2014, apoi s-a dat alt termen la finele lunii noiembrie şi încă investiţia nu este gata.

Referitor la această situaţie, fostul ministrul al Transporturilor, Ioan Rus, a declarat acum doi ani la Alba Iulia că lucrările “au fost întârziate dintr-o mie de motive, unele ce ţin de minister, expropierea, altele ce ţin de contracte, altele au ţinut de proiectanţi, altele de studii geo insuficient de bine făcute”.

Finanţarea pentru acest program este de 85% din fonduri europene nerambursabile şi a fost depăşită deja perioada exerciţiului financiar european 2007 – 2013. Proiectele au fost astfel etapizate pentru noul exerciţiu european 2014 – 2020. Vor “ocupa” astfel o parte din noile fonduri europene ce ar fi putut fi utilizate pentru proiecte noi.

Situaţia lucrărilor de modernizare a căii ferate în judeţul Alba, parte a Coridorului IV paneuropean:

Tronson Simeria – Vinţu de Jos

Lungime: 42,7 km (aproximativ 20 km în judeţul Alba)

Stadiu: 33,57% (14,9% în noiembrie 2015)

Valoare contract: 1.350.520 lei (aprox. 304 milioane euro), semnat în 5 decembrie 2013

Constructor: Asocierea dintre Swietelsky – Strabag – Alstom – Arcada – Euro Construct – Transferoviar Grup

Termen contract: 30 luni

Tronson Vinţu de Jos – Coşlariu

Lungime: 33,1 km

Stadiu: 63,12% (55,08% în noiembrie 2015)

Valoare contract: 766.925.000 lei (aprox. 173 milioane euro), semnat în 12 decembrie 2011

Constructor: Impressa Pizzarotti & C S.p.A

Termen iniţial contract: 30 de luni

Tronson Coşlariu – Micăsasa

Lungime: 37 km

Stadiu: 86,68% (80,06% în noiembrie 2015)

Valoare contract: 721.852.000 lei (aprox. 162 milioane euro), semnat în 26 aprilie 2012

Constructor: Asocierea “Aktor – Arcada”, adică Aktor Tehnical Societe Anonyme (Aktor SA) –Arcada Company SA

Termen: 36 luni

Vezi şi Stadiul lucrărilor la calea ferată din judeţul Alba, la sfârşitul lunii iulie 2014. Modernizări pentru circulaţia trenurilor cu 160 km/h

În judeţul Sibiu

Tronson Micăsasa – Aţel:

Lungime: 29,7 km

Stadiu: 65,30% (63,46% în noiembrie 2015)

Valoare contract: 747.498.000 lei (aprox. 168 milioane euro), semnat la 21 mai 2012

Constructor: Asocierea FCC Alpine AZVI Straco (FCC Construccion SA – Alpine Bau Gmbh – Azvi SA –Straco Grup SRL)

Termen: 36 luni

Tronson Ațel – Sighișoara (Braşov)

Lungime: 28,22 km

Stadiu: 64,8% (56,3% în noiembrie 2015)

Valoare contract: 872.643.737,73 lei (aprox. 196 milioane euro), semnat la 15 februarie 2012

Constructor: Asocierea FCC Construccion SA – Alpine Bau GmbH –AZVI SA.

Termen: 36 luni

Pe tronsonul 1: „Frontieră – Curtici – Arad – km 614”, cu lungime de 41,2 km stadiul lucrărilor de construcţii şi instalaţii era de 93,4% (faţă de 92,5% în noiembrie 2015), contractul fiind în valoare de 1.080.484.729,25 lei (aprox. 243 milioane euro), pe 27 de luni, semnat cu Asocierea Alstom Transport SA – Swietelsky Bau Gesell Sachaft M.B.H – Astaldi S.P.A – Euro Construct Trading’98 S.R.L – Dafora S.A.

Proiectul total include atât execuţia lucrărilor de modernizare a liniei de cale ferată, cât şi lucrări la instalaţiile de semnalizare şi la sistemele de comunicaţii şi control. Acestora li se adaugă şi serviciile de consultanţă.

În 30 aprilie 2014 a fost semnat contract cu consorţiul Alstom Transport – Alcatel Lucent România – PAS 97 pentru lucrări la instalaţiile de semnalizare şi sistemele de comunicaţii şi control la calea ferată pe tronsonul Coşlariu (Alba) – Simeria (Hunedoara) şi Coşlariu – Sighişoara (Mureş).

Execuţia lucrărilor, cu o durată de 40 de luni, depende de celelalte contracte aflate încă în execuţie. Valoarea contractului este de 498 297.984,32 lei (aprox. 112 milioane euro)

Până în prezent, pe Coridorul IV paneuropean feroviar au fost realizate modernizările pentru viteza de 160 km/h între Bucureşti şi Constanţa (225 km), precum şi între Bucureşti şi Predeal (139 km). Singura porţiune din Coridorul IV aflată încă în pregătire este Predeal – Braşov – Sighişoara.

surse: cfr.ro, hotnews.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Aparat de radiologie modern, cu prindere în tavan, instalat în premieră la Spitalul Municipal din Aiud

Publicat

Continuă modernizarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală (LRIM) din cadrul Spitalului Municipal Aiud. Potrivit reprezentanților instituției, a fost finalizată pregătirea spațiului și instalarea aparatului de radiologie Didital DRGEM Co (Corea de Sus), model GXR-82 SD cu prindere în tavan. 

Aparatul digital cu prindere în tavan, o premieră în cadrul LRIM, oferă multiple avantaje operatorilor și permite un diagnostic mai rapid și mai precis.

„Telediagnosticul devine astfel o opțiune nu doar în ceeea ce privește diagnosticul prin Tomografia Computerizată dar și prin Radiodiagnosticul digital.

Sistemul integrat PACS permite transmiterea rapidă a informațiilor către secțiile și specialiștii care au solicitat examinarea din cadrul spitalului sau în afara la instituțiile cu care se colaborează. Documentația pentru obținerea autorizației a fost trimisă la CNCAN conform procedurii urmând ca în scurt timp aparatul să fie efectiv dat în folosință.

Chiar și în această perioadă dificilă încercăm să continuăm dezvoltarea serviciilor medicale pentru a fi la înălțimea chemării pe care o trăim zi de zi”, au transmis reprezentanții instituției medicale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât costă lunar curățenia și întreținerea pasajului subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii din Alba Iulia

Publicat

Administrația locală din Alba Iulia plătește 10.000 de lei lunar, fără TVA, pentru curățenia și întreținerea pasajului care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din municipiu, pasaj deschis în urmă cu aproximativ trei săptămâni. 

Primăria Alba Iulia a cumpărat la sfârșitul lunii iulie, prin achiziție directă, servicii de curățenie și întreținere pentru grupul sanitar aflat în pasajul subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii, servicii de curățenie a pasajului și a lifturilor. Ofertantul este Total Cleaning SRL din Alba Iulia, iar valoarea contractului este de 50.000 de lei, pentru o perioadă de cinci luni.

Vezi și VIDEO: Momentul în care trei minori vandalizează pasajul subteran din Alba Iulia, dat în folosință cu câteva ore înainte

Potrivit descrierii, curățenia grupurilor sanitare va fi asigurată de către trei angajați. Programul va fi zilnic, între intervalul orar 08:00 – 24:00.

Punctul de lucru va fi dotat cu aspirator, cărucior curățenie cu mopuri, detergenți profesionali, dezinfectanți aprobați de Ministerul Sănătății, hârtie igienică, prosoape de mâini, săpun lichid, dispensere pentru consumabile, saci menajeri și odorizant de toaletă.

Vezi și FOTO-VIDEO: Infiltrații după ploaie în pasajul subteran din Alba Iulia, recent inaugurat

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Gheorghe Beleiu: Solicit autorităților locale să își asume măsurile privind descurajarea infracționalității din Alba Iulia (P)

Publicat

Candidatul PRO România la Primăria din Alba Iulia, avocatul Gheorghe Beleiu, va sesiza, prin mijloace legale, autoritățile locale privitor la instalarea, cât mai rapid, a unor camere de supraveghere pe raza muncipiului.

„Aud, tot mai des, de faptul că persoane certate cu legea comit, pe raza municipiului Alba Iulia, diferite fapte penale, plecând de la cele cu violență până la intrări prin efracție sau sustragere de bunuri din diverse locații.

Solicit, imperativ, Primăriei și Consiliului Local să-ia în serios datoria, măcar morală, față de cetățenii pe care îi reprezintă și să găsească banii necesari pentru achiziția și amplasarea de camere de luat vederi.

Vă dau doar exemplul recent a unei firme al cărei sediu a fost spart de 3 ORI, în numai câteva săptămâni. E o dovadă de delăsare, ca să nu spun mai mult, să nu investești în siguranța albaiulienilor. Asta, ca să nu mai spun de faptul că munca de teren a polițiștilor ar fi mult ușurată dacă, la fel ca în lumea civilizată, am avea și noi niște camere de supraveghere. Sunt convins că un oraș ca Alba Iulia își permite costul unei astfel de investiții. Dacă actuala administrație nu e capabilă să implementeze un astfel de proiect, vă promit că, după alegeri, PRO România va arăta că se poate”, a transmis Gheorghe Beleiu, într-un comunicat de presă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Președintele Iohannis a încurcat cifrele. Care este, de fapt, formula de calcul pentru scenariile privind deschiderea școlilor

Publicat

Administrația Prezidențială anunță că președintele Klaus Iohannis a prezentat miercuri, în conferința de presă de după întâlnirea cu premierul Orban și mai mulți membri ai cabinetului acestuia, o formulă de calcul greșită care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie.

„În informațiile transmise de către Președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă susținute la Palatul Cotroceni, miercuri, 5 august 2020, a apărut o eroare cu privire la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie.

Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către Președintele României.

Metoda de calcul este stabilită de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică și reprezentanții Ministerului Sănătății și subliniem că nu a fost comunicată corect Administrației Prezidențiale de către Ministerul Sănătății.

Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate”, se precizează în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate