Connect with us
Publicitate

Eveniment

STAREA PÂRTIILOR: Condiţii pentru schi, în weekend, la Şureanu, Arieşeni şi Arena Platoş din Păltiniş

Publicat

Pe pârtiile din judeţul Alba este încă zăpadă suficientă, dar calitatea acesteia pentru sporturile de iarnă ar putea fi afectată de condiţiile meteo anunţate pentru acest weekend. Sunt posibile ploi, la munte, la altitudini sub 1800 de metri, vineri şi sâmbătă, dar şi ninsori viscolite, duminică. Deocamdată, sunt condiţii bune pentru schi. Şi la Păltiniş, la Arena Platoş, este distracţie pe pârtie. Va fi şi un concurs de ture record – 12 ore de schiat continuu.

Citeşte şi Informare METEO: Vânt puternic, ploi şi ninsori până DUMINICĂ seara. Zone vizate

Domeniul Schiabil Şureanu

În momentul de față, pârtiile de la Șureanu sunt perfecte pentru sporturile de iarnă. A nins și va mai ninge, în următoarele zile, ceea ce este o garanție pentru succesul sezonului turistic la Șureanu, în special în săptămâna de vacanță care urmează. Zăpadă, așadar, este și va fi din plin. Unica problemă, ca de obicei, o reprezintă drumul între lacul Oașa și pârtii: accidentat, alunecos, dificil.

Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

Pârtii funcționale: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

Altitudine maximă: 2.010 m

Tunuri de zăpadă: nu

Webcam: AICI

Nocturnă: nu

Pârtii pentru sănii: da

Semnal mobil: Vodafone

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul a fost deszăpezit, fiind lărgit și netezit; au fost amenajate refugii, în cazul unor eventuale ambuteiaje; este recomandată în continuare montarea de lanțuri, în special de la Luncile Prigoanei în sus.

Pârtii și instalații de cablu: vor funcționa toate cele 8 pârtii ale domeniului schiabil, deservite de cele două teleschiuri și de telescaun. Cu excepția lipsei de vizibilitate pe pârtiii, cauzată de coborârea norilor pe munte, sunt condiții bune la Șureanu, atât ca zăpadă, cât și ca amenajare.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza meteo pentru perioada 2-4 februarie 2018 anunţă temperaturi ce variază între -8 şi 6 grade Celsius. Va fi mai mult înnorat şi sunt aşteptate ninsori amestecate cu ploaie.

Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii; centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.

Sfaturi de buzunar:

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.

– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

Pârtiile de la Arieșeni

Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

Lungime totală: 2 km

Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

Altitudine maximă: 1.400 m

Tunuri de zăpadă: da

Webcam: AICI

Nocturnă: da

Pârtii pentru sănii: da

Semnal mobil: toate rețelele

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii și instalații de cablu: Şi la Arieşeni şi Vârtop era, vineri, zăpadă suficientă pentru schiat. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza meteo anunță, pentru perioada 2-4 februarie 2018, temperaturile se vor situa între valori de -8 şi 5 grade Celsius. Se aşteaptă ploi, vineri şi sâmbătă, respectiv ninsori, duminică.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

– nu consumați alcool înainte de a schia.

Arena Platoş din Păltiniş – concurs: Record de ture pe pârtii, 12 ore de schiat continuu

În acest weekend, la Arena Platoş se desfăşoară a doua ediție a concursului de anduranță propus schiorilor și snowboarderilor care vor să își testeze limitele. Dacă anul trecut, concurenții au avut la dispoziție șase ore pentru a stabili recordul de ture posibil în acest interval de timp, acum îi așteaptă o nouă provocare: 12 ore de schiat încontinuu. Iar ca meniul extrem să fie complet, concursul se va desfășura pe timpul nopții, sub luminile instalației de nocturnă.

Concursul are loc în 3 februarie și va avea un start aparte. La ora 21.00, echipamentele de ski sau snowboard vor fi poziționate în vârful pârtiei D. La ora 21:30, concurenții vor porni în alergare înspre echipamentele ce îi așteaptă în vârful pârtiei, se vor echipa rapid și pornesc în coborâre spre prima îmbarcare la teleschiul sau telescaunul pârtiei A. Timp de 12 ore, concurenții vor da ture încontinuu, cu trecere prin porțile electronice ce permit accesul spre instalațiile de transport pe cablu. Depășirea între poarta electronică și urcarea pe teleski sau pe telescaun este interzisă, îmbarcarea urmând să se facă în ordinea trecerii prin poartă. Orice fel de contact cu intenție duce la descalificarea automată a concurentului, care nu mai are dreptul să continue concursul. „Este un concurs inedit, un experiment atât pentru noi din punct de vedere organizatoric cât și pentru concurenți. După ediția de anul trecut am decis să facem concursul și mai interesant, pentru că 12 ore de schiat încontinuu sunt o provocare chiar și pentru schiorii în formă, cu condiție fizică”, spune Radu Lungu, organizatorul de competiții al complexului Arena Platoș Păltiniș. Vârsta minimă de participare la acest concurs este de 14 ani. Înscrierile au loc între orele 17 și 20:30, iar startul va avea loc la ora 21:30. Concurenții au posibilitatea să se înscrie individual dar și ca echipă. Fiecare echipă e formată din 2 schiori sau 2 snowboarderi, în sistem de ștafetă. Concurenții pot schimba ștafeta între ei în orice moment al concursului, însă doar la baza pârtiei, în locul special amenajat și semnalizat pentru predarea ștafetei. Ultima intrare prin poarta de îmbarcare va avea loc la ora 9:30, ceremonia de premiere urmând să aibă loc la ora 10:30. Valoarea totală a premiilor depășește suma de 10.000 de lei. Concurenții vor fi premiați cu schiuri, plăci de snowboard, căști și alte echipamente oferite de magazinul Decathlon. Înscrierile se fac în ziua concursului sau în avans, aici.

Complexul are calitate austriacă la prețuri românești. În acest moment, pârtiile cu nocturnă sunt deservite de 4 teleschi-uri și 1 telescaun, destinat atât relaxării fluxului de schiori și snowboarderi cât și celor care doresc să folosească pârtia de sănii dotată cu nocturnă sau să facă o urcare și coborâre fără echipament. Are și cel mai modern fun-park din România cu nocturnă, unul construit pe trei platforme, fiecare numărând câte trei elemente de dificultate mică, medie și avansată.

sursa foto: Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate